2 yıl öncesine kadar uçakla yapılan zeytin sineği ilaçlaması, yer aletleriyle yapılmaya başlanırken çiftçiler ilaçlama yapmakta zorlanmaya başladı.
Yörede Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün uyarısıyla ilaçlama başlatılırken, ilaçlama yapan çiftçilerin sayısının azlığı zeytinyağı işletmelerini kaygılandırmaya başladı.
İlçe Müdürlüğü ve köy muhtarlıklarında çok miktarda zeytin sineği ilacı çiftçileri beklerken, yörede zaten az olan mahsulde de sinek vuruğunun başladığı kaydedildi. Yabancılar köyünde ilaçlama yapan İsmail Kabakçı, ilaçlamanın yer aletleriyle zor olduğunun altını çizdi. İlaçlama yapılmaması halinde yağ randıman’ın düşeceğini anlatan İsmail Kabakçı, bu yıl çiftçinin işinin zor olduğunu kaydetti.
Sızma zeytinyağı elde etmek için ilaçlamanın şart olduğunu anlatan Kenan Çoban da, çiftçilerin ilaçlamaya gereken özeni göstermediklerini söyledi.
Kaliteli zeytinyağı için ilaçlamanın şart olduğunu anlatan Tariş Müdür Emrah Öztürk de; çiftçilerin ilçe müdürlüğünün uyarılarını dikkate almalarını istedi. İlaçlamaya olan ilginin azlığından yakınan Tariş yönetim kurulu üyesi Cavik Kabakçı da, ilaçlama yapılmaması halinde yemekli yağ bulmanın zor olacağını anlattı. Yabancılar köyünde kendisinden başka ilaçlama yapan olmadığını anlatan Kabakçı, böyle giderse çiftçilerin yemeklik yağ satın almak zorunda kalacaklarını anlattı.
Burhaniye’de Zeytin Sineği İlaçlaması Başladı
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, yörede sinek yoğunluğunu belirlemek için sayım çalışmalarına devam ederken, ilaçlamaya da başlandı.