Burkina Faso'da Kurban Bayramı

Burkina Faso'da 2 yıl önce çok sayıda kişinin İslamiyet'i kabul ettiği köyde Kurban Bayramı kutlandı Köy imamı Kafandu: 'Bugün dünyanın çok farklı coğrafyasından, özelikle Türkiye'den ve Avrupa'daki Müslümanlardan gelen yardımlar aslında aradaki mesafelerin ne kadar önemsiz olduğunu ve İslam ile şereflenmiş toplumların birbirine olan gönül bağını gösteriyor'.

Afrika'nın batısında bulunan Burkina Faso'da 2 yıl önce çok sayıda Hristiyanın İslamiyeti seçtiği köyde binlerce Müslüman Kurban Bayramı'nı kutladı.

Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'ne 3 saat mesafedeki yaklaşık 5 bin nüfuslu Makargavetro köyü halkı, 2 yıl önce bazı Müslümanlar sayesinde Hristiyanlıktan toplu olarak İslamiyet'e geçmesinin ardından bu yıl ikinci Kurban Bayramı'nı kutladı.

Namazın ardından köylüler adına, 'köyün en güzel kurbanı' imam tarafından cemaatin önünde kesildi. Daha sonra ev ziyaretlerine geçen köylüler bayramlaştı.

Köylülerin İslamiyet'e gönülden bağlandığını ifade eden köy imamı Molla Salih Kafandu, bayram hutbesinde yaptığı konuşmada, Müslümanların her zaman kardeş olduğunu ve birbirlerinin yardımına koştuğunu söyledi. İslamiyet'in 'kardeşlik bağı' olduğuna vurgu yapan Kafandu, ''Bugün dünyanın çok farklı coğrafyasından, özelikle Türkiye'den ve Avrupa'daki Müslümanlardan gelen yardımlar aslında aradaki mesafelerin ne kadar önemsiz olduğunu ve İslam ile şereflenmiş toplumların birbirine olan gönül bağını gösteriyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Köye Müslümanlar tarafından gönderilen yardımları ulaştırmak üzere giden Süleyman Savadogo ise AA muhabirine yaptığı açıkmada, Makargavetro köyündeki bayramları diğer Müslüman köylerden ayıran çok farklı gelenekleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Bugün burada tüm Müslümanlar Kurban Bayramı için bir araya geldik. Kadın, yaşlı ve çocuklar da katıldılar çok kalabalık bir bayram namazı oldu. 3 yıl öncesine kadar bu köyün çoğu Hristiyandı. O zaman Müslüman kardeşlerimiz gelip kendilerine İslamiyet'i tebliğ ettiler ve köyün büyük bir kısmı İslamiyet'e geçerek Müslüman oldu. Şu an bu köyden bölgeye İslamiyet yayılıyor. Çocuklar artık medresede İslam ilmi üzerine eğitim alıyorlar. Bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Eğer bu şekilde devam ederse bu bölgede herkes Müslüman olur inşallah.''

Avrupa'dan Avrupa Yetim Der Afrika koordinatörü Cahit Ataş da Avrupa'daki hayırseverlerle Afrika arasında gönül köprüsü kurduklarını söyledi. Hayırsever vatandaşların kendilerine emanet ettiği bağışları yerinde kesip, kayıt altına almak üzere Afrika'ya geldiklerini aktaran Ataş, şunları kaydetti:

''Kurban kesimimiz sadece Afrika ile sınırlı değil, Bosna Hersek ile Arakan'da, Afrika'nın çeşitli ülkeleri Kenya ve Uganda'da, Türkiye ve Filistin'de de kurban hazırlıkları yapılıyor. Toplam 26 ayrı ülkede kurban kesimi yapacağız. Kurban çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Aldığımız vekaletlerle kurban kesimlerimize sabah itibari ile başlayacağız. Böyle, çoğunlukla Müslüman ama Hristiyanların da bulunduğu bir köyde kurbanlarımızı kesmek bizim için de ayrıca bir heyecan oldu. Çünkü sonradan İslamiyet'e geçmiş bir toplum ve sımsıkı sarıldıkları Müslüman kardeşliğine şahit oluyoruz. Köyde durumları çok kötü olan diğer dinlere mensup vatandaşlara da kurban etini dağıttık.''

Ataş, ayrıca köyde 200 öğrencilik bir medrese ihtiyacı olduğunu ve bunu hayırsever vatandaşlar aracılığıyla yapmaya çalışacaklarını ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile