20 Ekim 2010 tarihinde Samsun Valiliği Sivil Savunma Müdürlüğü’ne, 18 Ağustos 2011 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü’ne yazdığı raporlar ile gözlem ve deneyimlerini aktararak, muhtemel bir sel durumunun önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istediğini ifade eden Başkan Metin Burma, “12 yıl önce sivil savunmaya, yağmur sularının denize ulaştırılması için su kanallarının yaptırılması gerektiği, vadiden gelen suların eğer, basklar ile denize ulaşamıyorsa, taşacak suyun sağa sola sapmadan yol üzerinden geçirilerek kendi kontrolleri içinde hareket etmesinin sağlanması gerektiğini, karayollarının bakslarının küçük ve dolu olduğu, suyun daha çabuk tahliyesini sağlayacak büyüklükte bakslar yapılması gerektiğini yazmıştım. Bazı şeyler yapılmasına karşın, birçok şey mevzuata takılınca olmadı. SASKİ Genel Müdürlüğü’ne ise bir yıl önce, gözlem ve deneyimlerime dayanan değerlendirme ve önerilerimi içeren bir rapor hazırlamıştım. O raporda da; Bütün denize dikey eğimli yollarda veya sel akıntı havzalarında özelikle Cağaloğlu Caddesi’nin üst bölgesinde ve benzerlik gösteren tüm alanlarda üstü ızgaralı yeteri kapasiteli taransubat çökeltme çukurları yapılmalıdır. Bu çukurların ekskavatörlerin temizlenebileceği biçimde dizayn edilmeleri gerekmektedir.
Aşırı yağışlarda sisteme alınmayıp yüzeyden akan sel sularının, hangi cadde ve yollardan çevreye taşmadan denize veya dereye nasıl akıtılacağı, kesin bir biçimde projelendirilmelidir.
Tüm Atakum’da açık dereler, bir proje dahilinde ıslah edilinceye kadar yataklarının kapasiteleri artırılmalı ve belli periyotlarda temizlenmelidir.
Atakum’da var olan kapalı kanalların mümkünse, yanlarına ekleme yapılarak, kapasitelerinin artırılması, her durumda kapalı baksların yetersiz kalması halinde baksın üstündeki sokağın, caddenin dere yatağı olarak çalışmasına olanak verecek biçimde düzenlenmesinin çözüm olabileceğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda Kuru Zeytin Deresi, Kilyos Deresi, Balaç Mahallesi, Doğu ve Batısındaki yan dereler, Kuleli Caddesi civarı, Çınaraltı Camii bölgesi projelendirilerek uygulanmalıdır.
Kanal ağızları su toplanma bölgeleri iyi değerlendirilerek konumlandırılması, kapasitelerinin artırılması havzanın durumuna göre sel kapanı(Kuru Zeytin Deresi) küçük teressubat bentleri uygun şekilde yapılmalıdır.
Raylı sistem duvarlarına veya içine gelen sel sularının kapasitesi dikkate alınarak ev ve işyerlerini basmadan hangi yollarla, denize ulaştırılabileceği tekrar değerlendirilerek çözülmelidir. Özellikle Mustafa Kemal Bulvarı kavşağı, Nişantışı Caddesi, DSİ yanı kavşağı, Turkcell’in doğusundaki servis yolu üstü, cadde ve sokaklar, Atakum Sağlık Ocağı bölgesi, bahsettiğimiz aşırı yağış nedeni ile aşırı ölçüde sel sularına maruz kalmıştır.
Karayolunun güneyindeki suların birikme bölgelerinin yeteri kapasitede bakslarla direk olarak denize bağlantılarının yapılması gerekmektedir, (Atakent Mediva Hastahenesi bölgesinde en az iki adet Ömürevleri, Vadiler Sitesi bölgesi birer adet, Nişantaşı Caddesi-Alparslan Bulvarı arası en az iki adet, DSİ lojmanlarının Doğu kısmına iki adet olmak üzere).
Karayollarının Güneyinde kalan bakslar acilen temizlenmeli, orta vadede kapasitesi yeterli ölçüde artırılmalıdır.
Yüzeysel sularla ilgili kapsamlı proje hazırlanmalı ve yağmur sularının kanalizasyona girmeden denize ulaştırılması sağlanmalıdır.
Izgaralar doğru konumlandırılmalı ve yol kaplamalarında bu durum dikkate alınmalıdır.
Yüzeysel suların akışı doğrultusunda makine ile temizlenebilme özelliği dikkate alınarak ızgaralı tarassupat çukurları yapılmalıdır(enkesit boyunca).
Asfalt çalışmaları yüzeysel sularla ilgili tahliye projesi dikkate alınarak yapılmalıdır.
Pis su bağlantısının yapıldığı kanalizasyon hattındaki rögar kotunun altına gelecek kodlara iskan vermeyi önleyecek yönetmelik değişikliğinin yapılması gerekir.
Gaffar Okan Caddesi uzun ve eğimli bir cadde olup, bu cadde boyunca yüzeysel suların kanallara alınması( iki yandaki kaldırım bölgesinden) malzeme sürüklenmesinin önlenmesi(belli aralıklarla cadde kesitinde ızgaralı çökeltme çukurları) yapılması gereklidir.
Atakent Yalı Mahallesi’nde yüzeysel suların denize tahliyesi uygun ve doğru projjeyle kısa sürede yapılmalıdır
Taflan, Çatalçam, Altınkum bölgelerindeki kanalizasyon şebeke projesiyle birlikte yüzeysel suların tahliyesi ile ilgili proje kısa sürüde başlatılmalıdır. Ayrıca bölgedeki dereler ıslah edilmeli, ıslah edilinceye kadar havzaları derinleştirilerek temizlenmelidir” gibi deneyimlerime ve gözlemlerime dayalı pek çok görüş ve öneri yer almıştır
Ancak görülüyor ki; bugün hala Atakum sel felaketini yaşamakta, su altında kalmakta ve biz sadece sonuçları düzeltmeye çalışmaktayız. Bu durumun bir an önce değişmesi ve bizim sebepleri ortadan kaldırmamız gerektiğine inanıyorum. Bunun içinde acil ve kalıcı çözümler üretme yolunda işbirliği yapmalı, ortak projeler üretmeliyiz” şeklinde konuştu.
Burma: “bir Yıl Önce Uyardım”
Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, yaklaşık bir yıl önce Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü’ne ve Samsun Valiliği Sivil Savunma Müdürlüğü’ne yazdığı raporlar ile gözlem ve deneyimlerine dayalı önerilerini bildirdiğini, öncelikli çözümlerin acilen tatbik edilmesini istediğini söyledi.