Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Şu anda kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 33.9 seviyelerine gelmiş durumda. Hedefimiz 2023 yılında kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 41'ler seviyesinde gerçekleştirmek." dedi.
Sarıeroğlu, Büro Memur-Sen tarafından bir otelde düzenlenen "Merhamet ve Kadın" temalı program ve fotoğraf yarışması ödül törenine katıldı.
Törende konuşan Sarıeroğlu, Büro Memur-Sen Kadınlar Komisyonunun kurulmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kadın konusunda 16 yıldır devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Sarıeroğlu, kadın konusunu hiçbir zaman siyaset ile eş değer değerlendirmediklerini, siyaset ve ideolojiler üstü bir konu olarak ele aldıklarını anlattı.
Politikaların üçüncül bakış açısıyla, istişareyle, ortak akılla oluşturulmasına önem verdiklerini belirten Sarıeroğlu, bu sayede hayatın her alanında daha etkin ve aktif kadınlar bulunduğunu kaydetti.
Sarıeroğlu, "Eskiden 'kadının adı yok' denilirdi. Maşallah artık hem kadınların adı, hem kendileri var. Kadınların aktif olduğu ülkeler ancak kalkınmada, büyümede hızlı yol alabilirler." dedi.
Kadın odaklı çok önemli yasal düzenlemelerin gerçekleştirildiğini hatırlatan Sarıeroğlu, yasal düzenlemelerin uygulamaya da yansıması gerektiğini aktardı. Bu anlamda çok ciddi süreçlerin son 16 yılda aşama aşama katedildiğini ifade eden Sarıeroğlu, kadının çalışma hayatındaki her alanda yer aldığını vurguladı.
Kasım ayı istatistiklerinde işsizlik oranlarında düşüş olduğunu, en büyük düşüşün de kadın istihdamında görüldüğünü dile getiren Sarıeroğlu, 1 milyon 448 binlik istihdamın yarısının kadın istihdamında gerçekleştiğini söyledi.
Sarıeroğlu, "Şu anda kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 33.9 seviyelerine gelmiş durumda. Hedefimiz 2023 yılında kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 41'ler seviyesinde gerçekleştirmek." diye konuştu.
- "Kamuda yüzde 39 oranında kadın çalışanımız var"
Kadına yönelik şiddete "sıfır tolerans" ilkesiyle yaklaşıldığına işaret eden Sarıeroğu, bu konuda da çok önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirildiğini bildirdi.
Sarıeroğlu, kadına yönelik şiddetle mücadelede zihinsel dönüşüme ihtiyaç bulunduğuna işaret ederek, bu alanda faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütleriyle ulusal ve uluslararası arenadaki tüm kesimlerle bu çalışmaların gerçekleştirildiğini aktardı.
Sarıeroğlu, "Kamuda yüzde 39 oranında kadın çalışanımız var. Önemli bir seviye. Bunun daha da artmasını hedefliyoruz. Ama yüzde 39'luk kamu görevlisi kadınımız varken yönetim kademelerine baktığımız zaman aynı oranın yönetim kademelerine yansımadığını görüyoruz. Tıpkı sendikalarda ve sivil toplum örgütlerinde olduğu gibi." diye konuştu.
Sendikalarla ilgili etkinliklerde erkeklerin ön planda olduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, bu alanda kadınların da cesur, azimli, sabırlı olması ve mücadeleden vazgeçmemesi gerektiğini vurguladı.
- "Her engeli aşa aşa ideallerimize, hedeflerimize ulaşacağız"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında kadın oranının yüksek, yönetim kademelerinde ise bu oranın düşük olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, Bakanlığındaki kadın yönetici sayısını yapılan çalışmalarla artıracağını bildirdi.
Sarıeroğlu, "Ülke olarak çok önemli süreçlerden geçiyoruz. Bu anlamda kadınların gücü, dinamizmi, enerjisi bizlere güç, enerji, dinamizm veriyor. Tüm hanımlarımıza teşekkür ediyorum. Bu zorlu süreçleri inşallah aşacağız. Biz hiçbir zaman vazgeçen bir ülke olmadık. Her zaman mücadeleyle ülkemizle, sorunlarla ilgili aşamaları kaydettik. Bundan sonra da güçlü Türkiye yolunda önümüze çıkarılan her engeli aşa aşa, ideallerimize, hedeflerimize ulaşacağız." değerlendirmesini yaptı.
Türkiye sınırda bir terör koridoru oluşturulmak istendiğini, yapılan harekatla buna izin verilmediğini ifade eden Sarıeroğlu, operasyonun tek bir terörist kalmayana kadar devam edeceğini kaydetti.
- "Merhametin olmadığı yerde, zulüm olur"
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen de yaklaşık 5 milyon Suriyelinin Türkiye'de misafir edildiğini, bunun tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi. Esen, "Bu, tek bir kelimeyle açıklanabilir. Merhamet. Buna karşılık çok zengin sayılan Batı ülkeleri, tek bir göçmeni dahi ülkelerine almamak için her türlü bahaneye başvurup engel çıkarıyorlar. Merhametin olmadığı yerde, zulüm olur." diye konuştu.
Batılı ülkeler kör ve sağır kalsalar bile Türkiye'nin bu zulümlere kayıtsız kalmayacağını belirten Esen, bütün dünyaya merhametin götürülmesi, mazlumların umudu olunması gerektiğini vurguladı.
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz ise hizmet kollarının yüzde 50'sine yakının kadınlardan oluştuğuna dikkati çekerek, bundan sonraki süreçte kadınlarla beraber sendikal hareketlerini en uç noktalara getireceklerini söyledi. Yanbaz, kadınların haklarının kazanılmasında Memur-Sen'in etkili çalışmalarının olduğunu hatırlattı.
Toplumun inşasının kadınların bilinçli hareket etmesiyle mümkün olduğunu ifade eden Yanbaz, bundan sonra da yapılacak tüm çalışmalarla bu bilinci topluma yayma gayreti içinde olacaklarını kaydetti.
- "Devletin kadınlardan yana daha hassas davranması gerek"
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlam ve önemine değindi.
Kadınların, merhametin, şefkatin, sadakatin emsalleri olduğunu belirten Öçal, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini, bu süreçten en çok etkilenenin ise kadınlar olduğunu kaydetti.
Öçal, "Devlet iki unsurdan oluşur. Birisi kudret, diğeri şefkattir. Bizler, devletin kudretini milletinden aldığını, şefkatini de yine milletine göstermesi gerektiği inancındaki bir millet olarak, şefkat gösteriminde devletimizin kadınlardan yana daha bir hassas davranması gerektiğini vurgulamak isteriz." diye konuştu.
- "Kadınlarımızın maruz kaldığı en büyük sorun şiddettir"
Büro Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Figen Karadağlı da kadının ihmal edildiği toplumların gelişme göstermesinin mümkün olmadığını, kadının hayatın her kademesinde yer alması, desteklenmesi ve korunması gerektiğini belirtti.
Karadağlı, "Kadınlarımızın maruz kaldığı en büyük sorun şiddettir. Kimi kadın darp edilmekte kimi kadınsa yakınları tarafından öldürülmektedir. Ülkemizde kadına karşı şiddetin tamamıyla ortadan kaldırılması, kadın cinayetlerinin önlenmesi, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması hukukun ve toplumsal vicdanın gereğidir." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Sarıeroğlu, fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.
Büro Memur-Sen'den 'Merhamet Ve Kadın' Temalı Program
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: 'Şu anda kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 33.9 seviyelerine gelmiş durumda. Hedefimiz 2023 yılında kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 41'ler seviyesinde gerçekleştirmek' 'Eskiden 'kadının adı yok.' denilirdi. Maşallah artık hem kadınların adı hem kendileri var. Kadınların aktif olduğu ülkeler ancak kalkınmada, büyümede hızlı yol alabilirler'