Türkiye'de bir ilk olacak olan adalet kampusunun 2014 yılının sonlarında tamamlanmasını planladıklarını söyleyen Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz, projeyi sadece 5 yılı değil Bursa’nın 40-50 yılını düşünerek hazırladıkarını söyledi.
Yer konusu yılan hikayesine dönen ve İstanbul yolu üzerine yapılması planlanan adalet kampusu ile ilgili tartışmalara son noktayı Başsavcı Namık Yılmaz koydu. Adliye konferans salonunda düzenlenen toplantıda ön projesi biten yeni adalet kampusunu tanıtan Başsavcı Yılmaz, 127 bin metrekarelik alana kurulacak proje hakkında bilgi verdi. Mevcut binanın yetersiz kalması üzerine Bursa'da adaletin 4 ayrı binada faaliyet gösterdiğini hatırlatan Başsavcı Yılmaz, "Türkiye’de bir ilk olduğunu düşündüğümüz adalet kampusu projesini başlattık. Bu sıkışık durumdan bir an önce kurtulabilmek için Büyükşehir Belediyesi’ne ait 127 bin metrekarelik bir alan Bursa Adliyesi’ne tahsis edildi. Bütün binalarımız artık tek bir kütle halinde olmaktansa halkımızın ve çalışanların girdiğinde huzur ve refah duyacağı, işlemlerini seri şekilde yapıp binadan ayrılacağı fiziki şartları oluşturmaya çalıştık. Projemiz hızlı bir şekilde ilerledi. Bu bir ön projedir. Sonlara doğru projede bazı düzenlemeler yapılabilir” dedi.
"KÜRTÜRPARK MODELİ ESAS ALINDI"
Proje planlamasını yaparken sadece 5 yılı değil Bursa'nın önümüzdeki 40-50 yılını düşündüklerini anlatan Yılmaz, “Üniversitelerdeki gibi kampus şeklinde her birimi ayrı olsun istedik. Hem adliye çalışanları hem de vatandaşlarımızın adalet hizmetine en kısa ve pratik şekilde ulaşması için düzenlemeler yaptık. Burada kültür park modelini hedef aldık. Ortada bir göl, etrafında yayılmış binalar, yeşil alan üzerinde bekleme yerleri şeklinde planladık. Böylece vatandaşlar bir an önce işlemlerini yaparak binadan ayrılabilirler” diye konuştu.
"İKİ YIL SONRA BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR"
Yaklaşık iki ay sonra mimar tarafından projenin sunulacağını ifade eden Başsavcı Yılmaz, projenin kanundan kaynaklanan bekleme süreci ve bütçe noktasının aşılması halinde yaklaşık 2014 yılının sonbaharında ya da 2015 yılının ilk aylarında kampusun açılacağını müjdeledi.
Başsavcı Yılmaz, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası tarafından usul yönünden Büyükşehir Belediye Meclisi'nin doğrudan 1/1000 ölçekli imar planı yapma yetkisinin bulunmayışını sebep göstererek, Bursa 1. İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma talebiyle açtıkları davanın sonuçlanmasını beklediklerini, bunun lehlerine karara bağlandığını kaydetti.
Projenin mimarı Hasan Sözüneri ise, projenin çizimleri sırasında sadece adliye çalışanlarıyla değil avukatlar ve vatandaşlarla da görüştüklerini ifade ederek, ilerleyen yıllarda söz konusu alanın birçok kamu birimini bir arada toplayacak merkez haline geleceğini söyledi.
Bu arada Türkiye’de bir ilk olacak adalet kampusu 47 bin metrekare savcılık binası, 78 bin metrekare istinaf mahkemeleri, 49 bin metrekare ceza mahkemeleri, 45 bin metrekare hukuk mahkemeleri, 39 bin metrekare icra müdürlükleri, 27 bin metrekare bölge idare mahkemesi, 10 bin metrekare adli tıp binası, 15 bin metrekare ortak kullanım, sosyal alan binası, otopark ve rekreasyon olmak üzere toplam 310 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak.
Toplantıya Başsavcı Yılmaz'ın sına sıra Bölge İstinaf Mahkemesi Başsavcısı Sait Gürlek, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Arslan, Komisyon Başkanı Hakim Mehmet Erkan Pınar, Baro Başkanı Zekeriya Birkan, mahkeme başkanları hakim ve savcılar da katıldı .
Bursa Adalet Kampusuna Kavuşuyor
Bursa'da 127 bin metrekarelik alana kurulacak olan ve ön projesi biten adalet kampusunun maketi görücüye çıktı.