Bursa AFSIAD'dan Enerji Verimliligi Hakkinda Altin Ögütler

Bursa AFSIAD'dan Enerji Verimliligi Hakkinda Altin Ögütler

Enerji verimliliginin önemine isaret eden Bursa AFSIAD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Donmaz, “Eger ekonomimizde sürdürülebilir bir gelisme istiyorsak, bunun yolu enerji verimliliginden geçiyor” dedi.

Bursa Afyonkarahisarli Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi (Bursa AFSIAD) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Donmaz, enerji verimliligi hakkinda önemli bilgiler verdi. Bursa AFSIAD olarak enerji verimliliginin Bursa ve ülke ekonomisi açisindan kaçinilmaz bir gerçek olduguna inandiklarini belirten Donmaz, bu konuda çalismalar yürüteceklerini ifade etti.

Enerji verimliliginin saglanmasi adina bilgiler veren Donmaz, “Eger ekonomimizde sürdürülebilir bir gelisme istiyorsak, bunun yolu enerji verimliliginden geçiyor. Enerji verimliliginin tanimini yapmak gerekirse, binalarda hayat ve hizmet kalitesinin, endüstriyel isletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarini düsürmeden, enerji tüketiminin azaltilmasinin saglanmasidir. Kabul etmek gerekirse, günümüzde ülke ekonomilerinin gelisebilmesi ve ileriye dönük de bunu saglayabilmesi için ihtiyaç duyulan enerjinin yeterli miktarda, en düsük maliyetle, güvenli ve çevreye en az zarari verecek sekilde saglanmasi büyük önem arz etmektedir. Enerji verimliliginin, ekonomik büyüme ve sosyal kalkinmaya direk etkisi bulunmaktadir. Ayrica dünyamizin son dönemdeki en büyük gündem maddesi olan sera gazi salinimlarinin azaltilmasi açisindan konuya bakarsak, enerji verimliligi hayati önem tasimaktadir” dedi.

Günümüzde enerjinin en verimli sekilde kullanilmasi için pek çok çalismanin yapildigina dikkat çeken Donmaz, “Enerji tüketiminin verimli bir sekilde gerçeklesmesi için uygulanan çalismalardan biri enerji etüdüdür. Sayet dogru uygulanirsa, önemli ölçüde enerji tasarrufu saglanir. Bu sebeple de, enerji sisteminin düzenli sekilde incelenmesini saglayan enerji etüdünün avantajlarindan pek çok isletme ve kurum faydalanmaktadir. Etkili bir enerji etüdü hem maliyetin düsmesini saglar, hem de enerjinin en verimli sekilde kullanilmasina imkan tanir. Enerji etüdünden basarili sonuçlar elde etmek için öncelikle binanin veya tesisin tam kapsamli incelenmesi ve ardindan ortaya çikan sonucun dogru bir sekilde raporlanmasi gerekir” ifadelerini kullandi.

Enerji etüdü sonucu çikan tablonun yol göstermesiyle, verimliligi arttirici projeler hazirlanmasi gerektigini belirten Donmaz, “Bu tabloya dayanarak hazirlanacak projelerle atik enerjinin geri kazanimi ve yenilenebilir kaynaklara dayali enerji üretim potansiyelini arttirma amaçli çalismalar yapilmalidir. Bu çalisma sonucu enerji maliyetleri önemli ölçüde düsecektir. Ayrica alaninda uzman ekiplerin yapacagi çalismalarla, verimliligi arttiracak seçenekler incelenmelidir. Hazirlanacak raporlardan en uygulanabilir olanlariyla ise baslanmasi da zaman ve maliyet açisindan önemlidir” dedi.

Etkin enerji yönetiminin kuruluslar için günümüzde bir gereklilik olduguna vurgu yapan Donmaz, “Enerji yönetimini saglamanin en iyi yolu ISO 50001 Belgesi’dir. ISO 50001 standardinin dogrudan yararlari dikkate alinmalidir. Bu yararlar; enerji maliyeti tasarruflari, daha az sera gazi emisyonu, degisen enerji fiyatlarindan daha az etkilenme daha az karbon ayak iz, ithal yakitlara bagimliligin azaltilmasiyla arz güvenliginin artmasidir. Diger taraftan dolayli yararlari arasinda da kurumsal imaj, isletme verimliligi ve güvenlik avantajlarini sayabiliriz. Ülkemizde ISO 50001 alma sorumlulugu olan kurumlardan bahsetmek gerekirse; kamu binalarinda 10 bin metrekare alana sahip olan ya da 250 TEP enerji tüketimini geçen, ticari hizmet binalarinda toplam insaat alani 20 bin metrekare ve üzeri veya yillik enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan binalar ile yillik enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel isletmelerdir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile