Uzman egitimci, Bursa Afyonkarahisarli Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi (Bursa AFSIAD) Baskan Yardimcisi Recep Yildirim, Bursa’da özel okullarin yasadigi sikintilara dikkat çekti. Özel egitim kurumlarinin Nilüfer’de yogun olarak bulundugunu belirten Yildirim, bu durumun sehri de sikintiya soktugunu söyledi.
Yildirim, “Bursa’mizda 180-190 civarinda özel okul var. Bu okullarin yüzde 80’i Nilüfer bölgemizde yer almaktadir. Yani sehrin bati yakasina bir yigilma söz konusu. Bu durum bazi sorunlari da beraberinde getiriyor. Özellikle okul servisleri trafigi oldukça aksatiyor. Okul servisleri dönem dönem yerel yöneticiler tarafindan da trafik sorununa sebep olarak dile getiriliyor. Ayrica, özel okullarin çevresine sundugu kirtasiye ve sosyallesme masraflari gibi esnafi canlandiracak ekonomik katkilar da sehrin bütününe yayilamiyor. Bu yigilmanin getirdigi problemler, Bursa’nin bati ve dogusunda özel egitim kampüsleri kurularak halledilebilir. Böylece hem özel egitimde artacak rekabetle egitim kalitesi yükselir, hem de trafik karmasasina gözle görülür sekilde rahatlama gelir. Bu durumu okullarin tatil oldugu günlerde özellikle sabah saatlerinde hissediyoruz. Buna benzer bir uygulama sürücü kurslarinda yapilmaktadir. Özel okullara, sürücü kurslarinda oldugu gibi nüfusa oranli izin verilirse basta trafik yükü olmak üzere, bu konuyla ilgili olarak mevcuttaki pek çok sorun da azalacaktir” ifadelerini kullandi.
Özel okullarin genelinin tam kapasite ile çalisamadigina isaret eden uzman egitimci Recep Yildirim, “Içinde bulundugumuz 2023-2024 Egitim Ögretim Yili’nda özel okullarimizin geneli maalesef yüzde 40 kapasiteyle çalistigini tespit etmekteyiz. Veliler okul ücretlerinin yüksekliginden sikayet ederken, kurum sahipleri de artan maliyetlere isaret ediyor. Hal böyle olunca, devlet okullarina ragbet daha da artiyor. Elbette bu durum devlet okullarina arti bir maliyet çikariyor. Bu maliyet hesaplanip, devlet tarafindan çocugunu özel okula göndermek isteyen velilere yeni bir tesvik paketi hazirlanmali. Bu sayede özel okullarimizin doluluk orani yükselecek, hem kurum sahibi hem de veli çok rahatlamis olacaktir. Devlet okullarinda yer yer 45-50 kisilik siniflarda egitim verilmeye çalisiliyor. Özel okullara yönelik sunulacak tatmin edici bir tesvik sayesinde bu rakamin 30-35 seviyesine inecegini hesapliyoruz. Ayrica ögrenci sayisi bakimindan eli rahatlayacak özel okullardaki nitelik sorunu da çözüme kavusacaktir. Özel okullar egitim alaninda ciddi bir istihdam sagliyor. Bu kurumlarin ayakta kalmasi ve daha iyi egitim verebilecegi sartlarin olusturulmasi ülkemizin pek çok yönden menfaatine olacaktir” dedi.
Bursa AFSIAD'dan Özel Kullara 'Egitim Kampüsü' Önerisi
Bursa AFSIAD Baskan Yardimcisi Recep Yildirim, özel okullarin büyük bir kisminin Nilüfer’de bulunduguna dikkat çekerek, “Bu durum basta trafik yükü olmak üzere pek çok problemi beraberinde getiriyor. Sehrin bati ve dogusuna yapilacak egitim kampüsleriyle bu okullar dengeli bir sekilde dagitilabilir” önerisinde bulundu.