Bursa Artık Dünya Mirası Listesinde

Bursa Artık Dünya Mirası Listesinde

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyelerinin UNESCO dünya mirası Listesi’ne alınması için verdiği mücadele olumlu sonuçlandı ve Bursa artık Dünya Mirası Listesi’ne girdi.


Katar´ın başkenti Doha´da yapılan 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’den İzmir Bergama ve Bursa’nın Cumalıkızık, hanlar bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile listede yer almasına karar verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Mirasın ayağa kaldırılması yönünde verdikleri mücadelenin UNESCO tarafından da tescillenmiş olduğunu belirterek, Bursa’nın tarih ve kültür turizminden hak ettiği payı alması için önemli bir fırsat doğduğunu söyledi.

Bursa’da 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 yıllık Bitinya Surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, 14 yıl önce başlayan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme hayalini de gerçekleştirdi. Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınma amacıyla 2000 yılında başlatılan çalışmalarda somut bir gelişme yaşanmayınca konuyu Büyükşehir Belediyesi ele aldı. Cumalıkızık’ın yanı sıra Tarih Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile Sultan Külliyelerini de adaylık kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılında çalışmalara yeniden başladı.

TİTİZ ÇALIŞMA DÖNEMİ
Söz konusu alanlarda yetki ve sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, hak sahiplerini, uzmanları, alanların yönetilmesi ile ilgili hedef ve stratejileri belirleme, ortak kararlar alma ve uygulamalar yapmak üzere Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu Başkanlığı’nda “Bursa Alan Başkanlığı” kuruldu. 26 kişilik Danışma Kurulu ile 9 kişilik Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu’nu oluşturan Alan Başkanlığı, gerek hak sahipleri gerekse alan üzerinde etkili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bugüne kadar önemli çalışmalar yaptı. Büyük bir titizlikle hazırlanan Bursa’nın adaylık dosyası Eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, oradan da UNESCO’ya iletildi. Geçtiğimiz aylarda UNESCO’dan gelen heyet, Bursa dosyasında yer alan tüm bölgelerde incelemelerde bulunup, hazırladıkları raporu UNESCO merkezine sundu.

BURSA ARTIK DÜNYA MİRASI
Katar´ın başkenti Doha´da Katar Ulusal Kongre Merkezinde yapılan "38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı"nda, Türkiye’den Bursa ve İzmir Bergama dosyaları ele alandı. Bursa’da 14 yıl önce başlayan Dünya Mirası Listesi’ni girme hayali, Komite’nin kararıyla gerçek oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda her aşaması titizlikle yürütülen çalışmalarla hazırlanan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasına karar verildi.

UNESCO´nun 1972 yılında kabul ettiği ve 186 ülkenin taraf olduğu "Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi"nce Türkiye´den Dünya Mirası Listesi´ne bugüne kadar İstanbul´un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye
Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti girmişti. Türkiye’den 11 bölgenin yer aldığı listeye bu tarihi kararla Bursa da eklenmiş oldu.

KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN CENNET
UNESCO’nun kararını değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın dünya çapında keşfedilmeyi bekleyen cennet bir köşe olduğunu söyledi.

Bursa’nın öncelikle turizm alanında gelişmesi amacıyla bu değerleri en iyi şekilde tanıtmakta kararlı olduklarını dile getiren Başkan Altepe, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne bu nedenle büyük önem verdik. Dünya’da 936 yerin bulunduğu listede Türkiye’den sadece 11 yer vardı. Bursa olarak bu listeye girerek, değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve turizmle gündemde olmak istiyorduk. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı göreve gelir gelmez başlattık ve önemli bir mesafe kat ettik Alan Başkanlığı görevine getirdiğimiz konunun uzmanı olan hocamız Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve ekibi de özveriyle çalıştı. 2000 yılında başlayan ama sonuç alınamayan çalışmalarda mutlu sona ulaştığımız için emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu kararla Bursa artık dünyanın tanıdığı bir yer olacak. Böylelikle özellikle tarih ve kültür turizminden daha fazla pay alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile