Valiligin kararina karsi açilan davanin ardindan Orhangazi Belediyesi’nin de tesis için insaat ruhsati verdigi duyumlari üzerine Av. Sedat Ata ve Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Erol Çiçek, belediyeye dilekçeyle tesis için yapi ruhsati verilip verilmedigini sordu. Belediye son dilekçeye verdigi cevapta ruhsat verdigini bildirdi. Fakat ruhsat kopyasi talebini “ruhsat evraki mal sahibine yönelik” oldugu gerekçesiyle reddetti.
Belediyenin ruhsat verdigini açiklamasi üzerine, yürütmesinin durdurulmasi ve iptâli talebiyle açilan dava Bursa 2. Idare Mahkemesi’nde 2021/1425 E. sayili dosyada görülecek.
Daha önce, söz konusu fabrikayi isleten Finlandiyali Componenta Sirketi’ne ayni fabrika alani içinde yine ek tesis için verilen yapi ruhsati, Bursa Idare Mahkemesi’nce iptal edilmis (2014); karar Danistay 6. Dairesi tarafindan 2016 yilinda onanmisti.
Emsâl kararin iptâl gerekçesinde “ülkemizin korunmasi gerekli dogal hayat alani ve su havzasi olan Iznik Gölü’ne ait koruma alani içinde ve 1/100.000 ölçekli planda irdelenecek sanayi alaninda diger bir deyisle mevcut kullanimi üst ölçekli plan kararlari ile çelistigi için 1/100.000 ölçekli plan kararlari ve uygulama hükümleri dogrultusunda tekrar ele alinarak sagliklastirilmasi gereken alanda kalan metal döküm tesisine mevcut kapasitesini ve çalisma, insaat alanini genisletecek sekilde izin ve ruhsat verilmesinin 1/100000 ölçekli plan ve plan hükümlerine, 1/25000 ölçekli plan ve plan hükümlerine, Iznik Gölü havzasi koruma ilkelerine ve ilgili mevzuata aykiri oldugu” sonucuna varilmisti.
Bu davada yürütmeyi durdurma kararinin geç verilmesinden dolayi tesis insaati bitmisti. Ruhsat iptali karari ise belediye tarafindan bugüne kadar uygulanmadi. O günden bugüne tesisin bulundugu bölgenin hukuki statüsünde hiçbir degisiklik olmamasina ragmen yeni bir ruhsat verilmesinin suç oldugu ifade edilen Bursa Barosu açiklamasinda söyle denildi:
“Yürütmesinin durdurulmasi ve iptalini istedigimiz son islem, açikça mahkeme kararlarini yok sayma anlamina gelmektedir. Orhangazi Belediyesi ve fabrika yetkilileri mahkeme kararini yok saymalarina ragmen, bir yaptirimla karsilasmamalarindan cesaret almis olsa gerek, bir kez daha, bilerek ve isteyerek yeni bir hukuksuzluga kalkismakta tereddüt etmemislerdir.
Oysa ek tesisin yapiminin planlandigi alan, Iznik Gölü Sulak Alani Tampon Bölgesi’nde kalmakta, metal üretimi ve islenmesinin de sulak alan koruma bölgelerinde yapilmasi yasak olan faaliyetler arasinda yer aldigi bilinmektedir.
Üzülerek izlemekteyiz ki, Türkiye Cumhuriyeti kurumlari ve memurlari, hukuka aykiri, ticari çikarlari gözetmek için suç teskil eden eylemlere katilmakta; Türk milleti adina yargi yetkisini kullanan mahkeme kararlarini yok sayarak, tipki Cargill sürecinde oldugu gibi, Türk Milleti’nin egemenlik hakkina tecavüzde bulunmaya devam etmektedirler.”
Bursa Barosu, Ek Döküm Tesisinin Insaat Ruhsatinin Iptâli Için De Dava Açti
Bursa Barosu, Bursa Valiligi’nin Orhangazi ilçesinde kurulu bulunan Döktas Dökümcülük’e ek tesis kurmasi için verdigi “ÇED kapsami disindadir” kararinin yürütmesinin durdurulmasi talebiyle açtigi davanin ardindan, Orhangazi Belediyesi tarafindan verilen yapi ruhsatinin iptâli için de dava açti.