Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Refik Özen ile birlikte Saraybosna Kanton Kültür ve Spor Bakani Samir Avdic, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek, Saraybosna Tarih Arsivi Müdürü Haris Zaimovic, Bosna Hersek Devlet Arsivi Müdür Yardimcisi Fuad Ohranovic ve Arsiv Uzmani Elma Dervisbegovic’i Tarihî belediye binasinda agirladi. Pandemi sebebiyle son bir buçuk senedir Balkanlar’a ve kardes sehirlere verimli gidis gelislerin olmadigini söyleyen Baskan Aktas, ekonomik iliskilerin yaninda kültürel iliskilerin de bu süreçten etkilendigini belirtti.
Sarajevo ile Bursa’nin kardes sehir oldugunu hatirlatarak, Bursa ile Bosna arasinda yüzyillara dayanan köklü bir iliski oldugunu ifade eden Baskan Aktas, Bursa’nin Sarajevo’dan, Üsküp’ten, Pristine’den ayri düsünülemeyecegini, Bosna’nin efsane lideri Aliya Izzetbegoviç’in de Bursa ve Türkiye’nin her yerinde sevilen bir isim oldugunu hatirlatti.
Saraybosna Kanton Kültür ve Spor Bakani Samir Avdic ise 1996-1998 yillari arasinda TOFAS Basketbol takiminda oynadigini, Bursa’nin kendisi için ayri bir öneme sahip oldugunu belirtti.
Bosna ile Bursa arasindaki dostlugun çok eskilere dayandigini ve sürdügünü söyleyen Avdic, iliskilerin son savasin ardindan daha yogunlastigini ve gelecekte de ayni düzeyde devam edecegini ifade etti.
Avdic, Bursalilari her zaman kendi evleri olan Sarajevo’ya beklediklerini söyledi.
Ziyaretin sonunda Baskan Alinur Aktas ile Bakan Samir Avdic tarafindan Saraybosna Tarih Arsivi ve Bursa Arastirmalari Merkezi arasindaki tarihî arsiv çalismalarinda karsilikli is birligi kurulmasi, iki sehir arasinda tarihî ve kültürel baglarin güçlendirilmesi için çalismalarin yapilmasi, kültürel, sosyal, sanatsal iliskilerin kurulmasi ve gelistirilmesi, Saraybosna ve Bursa’nin tarihî ve kültürel zenginliklerinin duyurulmasi için faaliyetler yapilmasi maksadiyla iyi niyet anlasmasi imzalandi.
Sergi ziyarete açildi
Baskan Alinur Aktas ile beraberindekiler, daha sonra Tayyare Kültür Merkezi’ndeki ‘Osmanli Dönemi Bosna Edebi Eserleri Sergisi’ni ziyaret etti. Toplam 14 eserin yer aldigi sergide, Osmanli devrinde Bosna Hersek’te yetismis alim ve sanatçilarin birbirinden degerli edebi eserleri Bursalilarin izlenimine sunuldu.
Serginin açilisinda konusan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Balkan cografyasinin her karisinin Bursa için ayri degere sahip oldugunu ifade etti.
Göçmen vatandaslarin hem çok çile çektigini hem de iki cografyayi yasama imkani buldugunu anlatan Baskan Aktas, Bursa’nin Balkanlarla çok güçlü bagi oldugunu söyledi.
Bosna’nin ve tüm sehirlerinin Bursa için degerli anlam tasidigini belirten Baskan Aktas, Bosna’ya Bilge Kral Aliya’nin emaneti olarak gördüklerini ve çok sevdiklerini dile getirdi. Ortada çok ciddi ortak kültür ve tarih oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Osmanli Devleti, Bosna Hersek’te 1463-1918 yillari arasinda hüküm sürdü ve bu dönemde birçok sanatçi, zanaatkâr, edebiyatçi ve âlim yetisti. Bosna Hersek’ten göç eden Bosnaklar da Bursa’ya da çokça yerlesmis ve bu zanaati ve ustaligi da beraberinde tasimistir. Bursa’nin sanayisine ve ekonomisine güç veren Balkan kökenli aileler var. Her vatandasimizin Bosna Hersek’i görmesi gerektigine inaniyorum. Bu gidis ve gelisler oradaki kardeslerimize güç verecektir. Bursa, Osmanli’nin kurucu sehri ve ilk baskentidir. Dolaysiyla Bursa’da bu eserlerin sergilenmesini anlamli buluyorum. 14 eserin yer aldigi serginin hayirli olmasini diliyorum” dedi.
Saraybosna Kanton Kültür ve Spor Bakani Samir Avdic, Bursa’da çok güzel seneler geçirdigini, kendisi için ayri yeri olan Bursa’da degerli bir sergiyi açmaktan mutluluk duydugunu belirtti.
Serginin hazirlanmasinda emegi geçen Bosnali yetkililere tesekkür eden Avdic, Bursa ile Bosna arasindaki dostlugun artarak devam etmesini arzuladiklarini söyledi.
Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bursa’da Bosna dendiginde bambaska duygular hissedildigini, ayni sekilde Bosna’da da Bursa dendiginde derin duygular hissedildigini ifade etti.
Kendilerine her zaman gönül kapilarini açan Türk halkina tesekkür eden Alagiç, serginin de iki sehrin kardesliginin devamina katki sunacagini söyledi.
Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Refik Özen, Bursa ile Bosna arasindaki muhabbetin kelimelerle izah edilemeyecegini anlatti. Balkanlarin her karisinin güzel oldugunu ancak Bosna’nin ayri bir güzel oldugunu dile getiren Refik Özen, sergide yer alan belgelerin gönül baginin kagida dökülmüs hali oldugunu söyleyerek serginin hazirlanmasinda emegi geçenlere tesekkür etti. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da Rumeli’ye ayri bir önem verdigine dikkat çeken Özen, 1918’de fiziksel muhabbetin terk edilmesine ragmen gönüllerin hep Bosna’da, Balkanlar’da kaldigini hatirlatti.
Sergi, kurdele kesimiyle ziyarete açildi.
Bursa-Bosna Arasindaki Muhabbet Pekisiyor
Osmanli Devleti’nin ilk baskenti Bursa ile Fatih Sultan Mehmed’in 1463’te fethettigi Bosna Hersek arasindaki köklü baglarin gelecek nesillere aktarilmasi ve dönemin edebi eserlerinin günümüze tasinmasi maksadiyla Bosnali alimlerin eserlerinden hazirlanan ‘Osmanli Dönemi Bosna Edebî Eserleri Sergisi’ izlenime açildi.