Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Bozbey Projelerini Tanitti

Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Bozbey Projelerini Tanitti

CHP Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Bozbey, projelerini anlatti. Bozbey, ulasimdan kentsel dönüsüme, spor tesislerinden saglik yatirimlarina kadar birçok projeyi 31 Mart’tan sonra hayata geçireceklerini, Bursa’nin kaybettiklerini yerine koyacaklarinin altini çizdi. Ayrica Bozbey, “Benim mega projem umutlu, mutlu çocuklar için kenti yeniden insa etmektir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Bozbey, CHP Genel Baskani Özgür Özel’in katilimiyla Bursa Akademik Odalar Birligi (BAOB) toplanti salonunda kenti yönetecek projeleri ve çözüm önerini anlatti. Halk danslari gösterisiyle baslayan çözüm toplantisinda kürsüye geçen Mustafa Bozbey, 20 yillik Nilüfer Belediye Baskanligini en büyük referansi olarak gösterdi. Bozbey, Bursa Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminde Nilüfer’deki hizmetlerini tüm kente yayacaginin altini çizerken, akilli, planli ve uygulanabilir projelerini 17 ilçede de hayata geçireceginden bahseden Bozbey, heyecani ve enerjisiyle projelerini siraladi.

Mega projesinin saglikli, umutlu ve mutlu çocuklarin kentini insa etmek oldugunu söyleyen Bozbey, Bursa’nin siralamasinin 2017 verilerine göre yillar içerisinde gelismislikte 5’ten 6.siraya, egitimde 11’den 14.siraya düstügünü ve saglikta da 10 basamak geriye gidip 26. siraya geriledigini ifade etti.

“Hedefimiz; sosyo-ekonomik düzeyi 5.siraya, egitimde 11. siraya, saglikta 16. siraya geri getirip Bursa’nin kaybettigini yerine koyacagiz” diyerek sözlerini sürdüren Bozbey, “Ilçelerde durum daha kötü. Nilüfer ilçeler genelinde Türkiye 8’inci sirada Büyükorhan 815’inci sirada. Bizim hedefimiz güzel Bursa’nin her ilçesini, mahallesini ileriye tasimak olacak. Tipki Nilüfer’de yaptigimiz gibi’’ diye konustu.

“Bebeklerimizi bile koruyamiyoruz”

Son yillarda bebek ölümlerindeki ciddi rakama dikkat çeken Mustafa Bozbey, bebek ölümlerindeki siralamayi belirterek ‘’Bebeklerimizin yasam hakkini aliyor bu kent. Bebek ölümlerinde ne yazik ki 10. siradayiz ve 5 yas alti yavrularimizda ise 12. siradayiz. Ama daha da çarpici bir veri var. 81 ile sahip ülkemizde dogumda beklenen yasam süresinde ise ne aci ki 46. siradayiz. Megalarla degil insanla, minicik yavrularimizla bizim isimiz. Vatandasimiz için en iyisi biziz, buna süphe yok, ama onlara dokunamazsak, güvenlerini kazanamazsak Bursa elden gidiyor, bebeklerimiz bile” ifadelerini kullandi.

“5G Bag sistemi kuracagiz”

Bozbey, hedef politikalari dahilinde olusturduklari 5G sisteminin açilimini ‘Gelisen, Güçlenen, Güvenli, Geçinen ve Gülümseyen Bursa’ olarak yapti. 5G teknolojisi nasil mobil aglar ile dijital baglar kuruyorsa biz de kentimizde herkese ulasabilecek aglari, hiç kimseyi dislamayacak baglari kuracagiz’’ diyen Baskan Adayi Bozbey, Bursa için projelerini siraladi.

CHP Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Bozbey’in, animasyon video gösterimleri ve grafikler esliginde görsel bir sunumla aktardigi projelerde; 2050 vizyonu, kentsel dönüsüm, yeniden yesil Bursa, fuar-kongre-gümrük-e-ticaret-depolama ve Ar-Ge Merkezi, meydan projeleri, ulasim, yeralti açik-kapali otopark sistemleri, tarim ve kirsal destekler, spor merkezleri, afet-koordinasyon ve afet müdahale plani, gençlere ve esnafa yönelik projeler, egitim ve engelli hizmetleri alanlari yer aldi.

Kentsel dönüsüm sorunu

Bozbey sözlerini söyle sürdürdü: ‘’Dagimiz, denizimiz, tarim alanlarimiz, tarihi turistik degerlerimiz ve nitelikli insan gücümüz var. Bursa’mizin gelecegini sansa birakmayip adil katilimci ve dirençli bir sehir olmasi için stratejik plan olusturacagiz. Bu çerçevede ivedilikle bir Planlama Ajansi kuracagiz ve içinde akademik oda temsilcileri ve üniversitelerimizin de olacagi Bursa akademik kurulunu hayata geçirecegiz. Bu sayede; ulasim, sanayi, kültür ve turizm, demografik yapi, sektörel, kirsal alan, yesil alan stratejilerine yönelik master planlari yapacagiz. Katilimci bir süreçle öneriler olusturularak 1/100.000 ölçekli planin hazirlanmasi ve onaylanmasi ile Bursa’nin 2050 vizyonunu yani anayasasini hazirlayacagiz. Kentsel dönüsüm planlarimizi mikro bölgelemeler ve analiz çalismalarina göre katilimci süreçlerle hazirlayacagiz. Insaat proje ve sözlesmelerinden baslayip hak sahiplerine teslim edilmesine kadar olan süreçte, Belediye olarak vatandasimizin yaninda yer alacagiz. Kentsel dönüsüm süresince kullanilmak üzere öncesinde yapacagimiz konutlarda, insaatlarin yapim süresi boyunca hak sahibi vatandaslarimiz kalabilecek. Kentsel dönüsüm 2 katli evleri yikip yerine 10 katli binalar yapmak kentsel dönüsüm degildir. Olsa olsa rantsal dönüsümdür. Her seyi düsünmeli, planli, adil ve seffaf olmalisiniz” seklinde konustu.

Yeniden Yesil Bursa’yi olusturmak için yapacagimiz çalismalarla Türkiye’ye örnek olacaklarini ve 1 milyon agaç dikeceklerini dile getiren Bozbey, “Bursa’mizi hak ettigi yesiline kavusturacagiz” dedi.

“Fuar, kongre ve Ar-Ge merkezi olusturacagiz”

Yenisehir Havaalani ve insallah biterse Yüksek Hizli Tren istasyonu yakininda yaklasik 400 hektar büyüklügündeki alanda Fuar, kongre ve AR-GE merkezi olusturacaklarini belirten Bozbey, “Ayrica bu alanda gümrük, E-Ticaret ve Depolama Merkezi yapmak için girisimde bulunacagiz. Böylelikle o bölgenin tarim ürünlerinin ihracatini da tesvik edecegiz” dedi.

Yapilacak rayli sistemler anlatildi

Bursa’nin en büyük sorunlarinin basinda ulasim geldigini anlatan Bozbey, “Hedefimiz, Bursa’da herkesin yürüme mesafesinde toplu tasimaya ulasabilmesi olacak. Hafif rayli sistemden sonra nihayet Bursa’miz bizim dönemimizde metro ile tanisacak. 18 kilometrelik M1 hattiyla Hamitler’den Pasaçiftligi’ne, 14 Kilometrelik M2 hattiyla Pasaçiftligi’nden Otosansit’e, 5 kilometrelik M3 hattiyla Sehir Hastanesi’nden Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ne, 10 kilometrelik M4 hattiyla Uludag Üniversite’sinden Kayapa Sanayi Bölgesi’ne, Metro çalismalarimizi baslatacagiz. Tramvay Hatlarimizi da çogaltacagiz. 10 kilometrelik T5 hattiyla Sirameseler’den Arabayatagi Depo’ya, 15 kilometrelik T6 hattiyla, Çali’dan Yunuseli’ne, 2 kilometrelik T7 hattiyla Veysel Karani’den SGK’ya (T1 baglanti), 1,3 kilometrelik T8 hattiyla da Yunus Emre’den 152 Evler’e kadar ulasim saglayacagiz. Ayrica; 3 kilometrelik T9 hattiyla Güzelyali’dan Burgaz’a, 4,5 kilometrelik T10 hattiyla Terminal’den (T2 Baglanti) Demirtas’a, 4,5 kilometrelik T11 hattiyla Inegöl’den Alanyurt’a, 7 kilometrelik T12 hattiyla Mustafakemalpasa Otogarindan Tatkavakli’ya kadar rayli sistem önerilerimizle tüm Bursa’mizi demir aglarla örecegiz. Arabayatagi-Mimarsinan, Altiparmak-Millet Hastanesi, Arapsükrü-Tophane, ve Emirsultan-Teleferik arasinda 4 adet Füniküler hatti planliyoruz. Ihtiyaci olan yerlere de otoparklar yapacagiz” dedi.

Metrobüs ve deniz ulasimi sözü

Geçit’ten baslayarak Mudanya’da son bulacak olan Metrobüs hattiyla ise Bursalilarin denize kavusmasini kolaylastiracaklarinin altini çizen Bozbey, “Ayrica; 30 kilometrelik Yeni Kuzey Bulvari ile 21 kilometrelik Güney Bulvari çalismalarini baslatacagiz. Mudanya-Armutlu arasinda ve Mudanya-Karacabey-Kursunlu arasinda körfez içi deniz ulasimini baslatacagiz” ifadelerine yer verdi.

“Spora destek verecegiz, yeni tesisler yapacagiz”

Spor kulüplerine destekler vereceklerini ve yeni tesisler yapacaklarini sözlerine ekleyen Bozbey, “Ilçelerimizde yapacagimiz spor kulüpleri yerleskeleri ile tüm spor kulüplerinin farkli ofislerde ama tek çati altinda bir araya gelmesini saglayacagiz. Ögrencilerimize spor kültürünü asilamak için Milli Egitim ile esgüdüm halinde ihtiyaci olan ve alanlari uygun olan okullara spor salonu yapacagiz. Mudanya ve Gemlik’te açacagimiz su sporlari merkezleriyle vatandaslarimizi sadece salon veya saha sporlari ile degil, su sporlariyla, denizle bulusturacagiz. Bursa’mizin dogal güzelliklerini, sportif etkinlikler ile bulusturarak toplumun her kesiminin yararlanabilecegi doga sporlari merkezleri olusturacagiz. Kentimize gelen sporcularin otel konforunda konaklama yapabilecekleri, kamp esnasinda sportif çalismalarini da gerçeklestirebilecekleri merkezlerle Bursa’mizin spor alanindaki tüm eksikliklerini gidererek sporun kenti olmasini saglayacagiz” dedi.

Afet koordinasyon merkezi ve afet lojistik deposu

Bozbey sözlerine söyle devam etti: “Sadece büyük afetler için degil, kente dair tüm orta ve büyük çapli acil durum ve afetleri, belediye bazinda koordine etmeyi ve yönetmeyi kolaylastiracak bir acil durum ve afet koordinasyon merkezi olusturacagiz. Bursa’nin her bir mahallesine, afeti izleyen ilk dakikalarda egitilmis mahalle afet gönüllüleri tarafindan müdahaleyi saglayacak, içerisince öncelikli ihtiyaç duyulan jeneratör, kazma, kürek, delici-kesici aletler, ilkyardim dolabi, sedye, aydinlatma gibi malzemeler bulunduracak istasyonlar yapacagiz. AFAD tarafindan koordine edilen Türkiye Afet Müdahale Plani ve Il Risk Azaltma Plani disinda, Bursa’miza özel, kentin kendi iç dinamiklerini, tehlikelerini, risklerini ve kapasitesini kapsayan genis bir Afet Müdahale Plani hazirlayacagiz. Geçtigimiz subat depreminde bir kez daha gördük ki Türkiye’mizde yardimsever iyi insan çok ama Yönetim ve organizasyon yok”

“Genç park projesini hayata geçirecegiz”

CHP Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Bozbey projelerine söyle devam etti: Gençlere, kiz ve erkek çocuklarina duyarli ve onlari kapsayan kamusal alanlar tasarlanmasini içeren Genç Park Projemizi hayata geçirecegiz. Özellikle 12-18 yas grubu için sosyal uyum ve diyalogu odaga alarak, gençlerin ve çocuklarin bulusabilecegi, tasarimini da birlikte yapabilecekleri kamusal alanlar olusturacagiz. Çocuklari yasadiklari kentte sadece “kendilerine özel” bazi ihtiyaçlari olan bir grup olarak degerlendirmiyoruz. Bir bütün olarak yasadiklari kentin gelisimine ve iyilestirilmesine yönelik, düsünceleri, kavrayislari ve enerjileri olan bir grup olarak görüyoruz. Bu nedenle kent için çözümlerimizi üretirken çocuklarin bakis açisindan da faydalanacagiz”

Genç Bursali Agir

“Genç Bursali Agi projesiyle Çocuk ve Gençlik Meclislerinin tüm kente yayilimini saglayacagiz. Hem katilimci profilinin çesitlenmesini hem de etkinlik düzeyini arttiracagiz” diyerek projelerini anlatmayi sürdüren Bozbey, Gençlerin kente dair ürettikleri fikirlerin diger önceliklerin arkasinda kalip gözden kaçmasini önlemek gerekir. Bu sebeple gençler tarafindan önerilen, tasarlanan, gelistirilen projelere özel bir bütçe ayiracagiz. Çocuk ve gençlere yönelik yasadiklari çevre farkindaligi, kentlilik hakki, kent kültürü egitim ve katilim programlarini yayginlastiracagiz. Söz Sende projemizle, hayatin yarisini olusturan; üretimde, sosyal hayatta, ev içi emekte payi büyük olan kadinlarin kentin yönetim paydaslarindan biri haline getirilmesini ve karar alma mekanizmalarinda yer almalarini saglayacagiz. Dijital Bursali uygulamamiz ile vatandaslarimizdan, kente dair geri bildirim ve fikirlerinin teknolojiden yararlanarak, çevrimiçi platformlar araciligiyla alinmasini saglayacagiz” seklinde konustu.

Engelliler için yapilacaklar anlatildi

Bursa’mizda engelli bireylere yönelik belediye bünyesindeki tüm hizmetlerin engelli bireylerin ihtiyaçlari dogrultusunda tasarlanmasi ve yeniden yapilandirilmasi için Engelli Hizmetleri Katilim Komisyonu olusturacaklarini dile getiren Bozbey, “Büyüksehir Belediyesi ile Ilçe Belediyeleri arasinda is birliginin saglanarak kamu kaynaklarinin etkin ve verimli kullanilmasi için Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu olusturacagiz. Ülkemizde olusan barinma ve konut krizine destek olmak amaciyla; kentsel dönüsüm projeleri nedeniyle ev problemi yasayan vatandaslarimiza, yoksulluk yasayanlara, engelli bireylere ve bekâr annelerimize. 1 yil boyunca düsük kira ile belediyeye ait geçici konutlarda konaklama saglayacagiz. Olusturacagimiz Engelsiz Fabrikada is dünyasina kazandirilmalari güç olan engel gruplarindaki bireylere istihdam saglayacagiz. Engelsiz Fabrikada üretilen ürünler üniversite ögrencilerimize, anne adaylarimiza ve askerlerimize verilecek olan ücretsiz destek paketlerinde yer alacak. Fabrika’nin içinde olusturulacak atölyelerden çikan ürünleri vatandaslarimizla bulusturarak. Hem istihdam alani olusturacagiz hem de kamu kaynaklarindan tasarruf saglayacagiz. Engelli vatandaslarimiz için olusturacagimiz köy ile engelsiz evler ve alanlar olusturup engelli vatandaslarimizin ve ailelerinin biraz da olsa nefes alabilmelerini saglayacagiz” ifadelerini kullandi.

‘Halkkart’ ve ‘Kantin Kart’ tanitildi

Küçükbas hayvan besicisine nakdi destek, yem destegi ve hayvanlar için asi destegi saglayacaklarini söyleyen Baskan Adayi Mustafa Bozbey, “Dag bölgesindeki nüfusumuzun kalici olmasi, mutlu olmasi, üretmesi ve ürettiginin karsiligini almasi için organik tarimi, hayvanciligi, kirsal ve kaplica turizmini destekleyecegiz. Ucuz ve saglikli gidaya erisebilmek için tarim ve hayvanciligi destekleyerek çiftçimize; mazot, tohum ve gübre destegi verecegiz. Ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza içine 2000 TL yüklenmis Halkkartlari verecegiz ve istedikleri esnaftan alisveris yapmalarina imkan saglayacagiz. Ayrica yine zorluk yasayan ailelerin ilkokula giden çocuklarina ‘Kantin Kart’ ile destek olacagiz” dedi.

Baskan Adayi Mustafa Bozbey sözlerini söyle devam etti: “Bursa’mizin önemli bir dayanak noktasi da esnafimiz. Halkimiza ulasmak için yaptigimiz her türlü yardimi esnafimiz araciligiyla yapacagiz. Çünkü onlar sadece ticaretin bir parçasi degil. Bizim degerlerimizin, geleneklerimizin, hayatimizin da önemli bir parçasi. Siz hiç üç harfli marketlere çocugunu emanet eden kimse gördünüz mü? Ama mahallelerde çocugu bakkala, anahtari firinciya emanet ederler. Çünkü onlar sadece ticarethane degil, onlar bizim komsularimiz, bas tacimiz. Olgun gençlerimizin sosyallesmesini ve saglikli bir sekilde yas almasini saglayacak Ikinci Bahar Yasam Köyü’nü olusturacagiz ve yaslilarimizin keyifli bir yasam sürmelerini saglayacagiz. Güzel Bursa’miz Türkiye’nin 4. büyük kenti olmasina ragmen Bursa Devlet Opera ve Balesi’nin kurulmasi için girisim baslatip tüm Türkiye’ye örnek olacak bir opera binasi insa edecegiz”

Unesco Dünya Miras Listesinde yer alan Evliyalar Sehri Bursa’mizin dogu ucundan bati ucuna uzanan Külliyeler ve Hanlar Bölgesi arasinda kesintisiz, yesil, tarih kokan ‘Bursa Kültür Yolu’ yapacaklarini belirten Bozbey, “Bu rotanin yerli ve yabanci turistler için cazibe merkezi olmasini saglayacagiz. Bursa’mizin kaplicalarini ulusal ve uluslararasi ölçekte tanitmak zorundayiz. Özellikle Çekirge ve Kükürtlü bölgelerinde gerçeklestirecegimiz yeni bir planlamayla ulusal ve uluslararasi saglik kongrelerine ev sahipligi yaparak saglik turizmimizi gelistirecegiz. Ilçelerimizde her türlü açik etkinlik, gösteri, festival, konser, miting yapilabilecek. Kentlinin bulusma noktasi olacak meydanlar yapacagiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile