Bursa Büyüksehir Belediyesi'nin Borcu Istiraklerle 25 Milyar

Bursa Büyüksehir Belediyesi'nin Borcu Istiraklerle 25 Milyar

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, "7,1 milyar ile baslayan 20 milyar ile devam eden borcun yaptigimiz incelemeler sonucu 25 milyari astigini görüyoruz. Borçlar milyon milyon degil, milyar milyar artiyor. Bu para nerede harcandi?" diye konustu.

Bursa’da gazetecilerle bulusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, basinla her ayin ilk haftasi düzenlenecek olan toplantilarda bulusup, gelismeleri paylasacaklarini söyledi.

Yöneltilen sorulari da tek tek cevaplayan Baskan Bozbey söyle konustu;

"Göreve baslamamizi geciktirenler, tazminatlarini alanlar, tayinlerini yaptiranlar, içeride bir takim isleri sürdürenleri biliyoruz ve gerekeni yapacagiz. Hiç kuskunuz olmasin. Yasanan bu gelismelerin sizlerin de vicdanlarini yaraladigini biliyorum. Merak etmeyin degerli Bursalilar burada biz oldugumuz sürece Bursalinin hakki, hukuku yenmeyecek. Göreve geldigimiz andan itibaren yaptigimiz çalismalar sonucunda önce söz verdigimiz gibi suya yüzde 25 indirim yaptik. Tüm meclis üyelerimize tesekkür ediyorum. Oy birligi ile alinan kararla gerçeklesti. Dilimiz kimligimiz diyerek tabelalarda beklenen karari aldik. Daha önce alinmis ancak uygulanmamis. Uygulamaya da basliyoruz. Yillardir mücadelesini verdigimiz yol kenarlarindaki otopark sorununu çözdük. O otoparklari ücretsiz hale getirdik. Bursalilarin önceki dönem borçlarini sildik. Spor salonu insaatinda degisiklik yapmak için proje çalismalarina basladik. 3 bin 100 kisilik spor salonunu 5 bin seyirci kapasitesine çikarmak üzere arkadaslarimiz yogun çalisiyor. Kayapa’daki kati atik depolama tesisinin çalismalarina da son verdik. Ortak akil ile dogru yer arayisini baslatmis olduk. Sözlerimizi bir bir tutuyoruz. Tutmaya da devam edecegiz. Göreve geldigimiz ilk günden itibaren daire baskanlarimizdan, sirket müdürlerimizden mevcut durumun tespitini ögrenmek için toplantilar yaptik, raporlar aldik. Günler süren toplantilar halen devam ediyor. Bu toplantilar neticesinde 15 is günü içerisinde Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin borçlarinin yüzde 60-70 civarinda erisebildigimiz sekilde tespitini yapabildik. Her geçen gün tespit edebildigimiz borç büyümeye devam ediyor."

Borç 7,1 milyar degil, 25 milyari asti"

Göreve gelmeden önce belediye borcunun 7,1 milyar lira oldugu açiklandigini belirten Baskan Bozbey, "Ancak devir teslim esnasinda yani 6 Mayis’ta Büyüksehir Baskanvekili ayni zamanda Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, borcun istiraklerle 20 milyar lira civarinda oldugunu belirtmisti. Bizim ekibimiz gece gündüz çalisarak ve yaklasik yüzde 70 arastirmayi ancak yapabildigimizi söylüyorum. Ulasamadigimiz noktalar var, bu çalismalar devam ediyor. Tablonun tamami ortaya çikinca bunu da kamuoyu ile paylasacagiz. Ulastigimiz borç bilgilerini Bursa Büyüksehir Belediyesi, BUSKI ve diger istiraklerimiz olmak üzere paylasiyoruz. Bursa Büyüksehir borcu 10 milyar 309 milyon civarinda. BUSKI’nin borcuna baktigimizda 10 milyar 132 milyon lira. Bagli sirketlere baktigimizda toplam olarak degerlendirdigimizde yaklasik olarak 4 milyar 635 milyon lira bir borç var. Üstelik incelemelerimiz tamamlanmadi. Aci ama gerçek tablo bu. 7.1 milyar ile baslayan 20 milyar ile devam eden sürecin 25 milyari astigini görüyoruz. Borçlar milyon milyon degil, milyar milyar artiyor. Bu para nerede harcandi? Trafik sorunu mu çözüldü? Metro mu yapildi? Büyük kentsel dönüsüm mü yapildi? Bursa’nin planlama sorunu mu çözüldü? Bu paralar nereye gitti. Bu parayla neler yapilabilirdi? 25 milyar lira ile 19 kilometre metro hatti yapilabilirdi. 110 kilometre hafif rayli sistem yapilabilirdi. 155 kilometre metrobüs hatti yapilabilirdi. 2 bin 100 adet kres yapilabilirdi. 60 metrekareden 21 bin sosyal konut yapilabilirdi. Belediyeye bagli sirketlerin ihale ve satin almalarindaki usulsüzlükler ile belediyeye 5.5 milyar lira gibi büyük bir borç yükleyen yeni stadyum örnegi gibi, T2 hatti çok sorun olmustu. Yerine metrobüs yapilsaydi 3 milyar avantaj saglanacakti. Bunlarin finansman maliyetlerini konusmuyoruz. Her geçen bunlarin faiz yükleri üzerine biniyor. Bunun gibi yanlis projelerle Bursa bu bedelleri ödemeye üzgünüm ki mahkum. Bu süreçte 16 kisinin ilisigi kendi istekleri dogrultusanda kesilmis. 10 milyon liranin üzerinde tazminat ödemesi yapilmis. Yönetici, çalisan, orada sirketlere ve diger yerlere baktigimizda yilbasindan bu yana 524 civarinda ilave personel alinmis sadece Binted üzerinden sirketlerle beraber 2024 yilbasindan beri toplam 524 personel alinmis. 41,5 milyon lira aylik ilave maliyet binis" diye konustu.

"Sadece Tarim A.S.’de fazladan ödenen aylik 5.8 milyon arti KDV bir rakam var"

Arabayatagi’nda kentsel dönüsüm adi altinda konut projesinde, 2+1 dairenin 1,5 misline ihalesinin seçim öncesi yapildigini ögrendiklerini belirten Bozbey, "Hafriyati Büyüksehir Belediyesi yapmis, sadece konutlarin yapimina harcanan. 2+1 dairenin maliyeti bu proje sonucunda 4,5 ile 5 milyon liraya mal olacak. O bölgede 2+1 daireyi siz kaç liraya takas yapabilirsiniz? Ya da satabilirsiniz. Yapilan usulsüzlükleri bundan sonra da kamuoyunun bilgisine sunacagiz. Bu sirkette güncel ihalelerinde güncel ve bagimsiz denetçilerle mercek altina alinacagini kamuoyunun bilmesini istiyorum. Diger bir örnek Tarim A.S., 10 tir çekicisi için aylik 2,2 milyon arti KDV ödeme yapilmis. Her ay Tarim A.S.’de 5.8 milyon arti KDV fazladan kiralanan araçlar için ödeniyor. 4 tanesi kilometre yapmiyor. 6 tanesi ortada yok. 10 tir çekicisi için aylik 2.2 milyon arti KDV para ödeniyor. 4 tanesi depoya geliyor, 6 tanesi ortada yok. Depoya gelenler de hiç çalistirilmiyor. Ancak bununla birlikte 28 tane farkli araç Tarim A.S.’ye getirilip veriliyor, tirlarin faturasi ödeniyor 28 araç kullaniliyor. 28 aracin aylik maliyetine geldiginizde 80 bin lira araç basina ödenmis oluyor. Gerçekten akil alacak gibi degil. Sadece Tarim A.S.’de fazladan ödenen aylik 5.8 milyon arti KDV bir rakam var. Bu kötü tabloyu basin mensuplari ve kamuoyu ile paylasmamizin nedeni elbette mazeret üretmek degil. Yapilanlari gerçekleri ortaya çikarmak ve bunlari kamuoyu ile paylasip bundan sonra bu gibi hatalara, yanlislara kamuoyunun duyarli olmasini saglamak, hiç kimsenin bu hatalari yapmamasini saglamaktir. Bursalilarin hiç kuskusu olmasin, hizmetlerde her hangi bir aksama yasanmayacak. Aynen seçim zamaninda söyledigimiz gibi biz çözümlerle geldik. Bu çözümlerimizi de açikladik. Tasarruf yapacagiz, yanlis proje yapmayacagiz. Projelerimizi taraflarla konusup katilimci anlayisla yapacagiz" seklinde konustu.

"Ögrencilerimizi magdur etmeyecegiz"

Ayrica nasil yönetildigi belli olmayan eski yönetimdeki bazi kisilerin pay sahibi oldugu, belirsiz kaynaklardan fonlanan ve belediyeye büyük hukuki sorunlara yol açabilecek BURSKOOP üzerinden verilen burslari da incelemeye aldiklarini belirten Baskan Bozbey, "Gençlerimizin magdur edilmesi bizim açimizdan önemli ve dogru degil. Gençleri magdur etmemek için bir çözüm ürettik. Gençlerimizin burslarini tüm riske ragmen, burslari ödedik. Incelemelerimiz ve yasal mevzuata dayanak aramamiz gerekiyordu. Bundan sonraki süreçte yasa ve yönetmeliklere uygun gerçek ihtiyaç sahibi ögrencilerimize ulasan bir egitim destegi planlayacagiz. Seçim döneminde esnaf odalarimizla yapilan anlasmaya istinaden hiç bir denetim ve kriter dikkate alinmadan ihalesi 199 milyon arti KDV yaklasik 213 milyon civarinda olan hediye çeklerini de incelemeye aldik. Ihtiyaç sahipleri emin olsun ki bundan sonraki süreçte hak yerini bulacak. Sosyal belediyecilik anlayisi ile gerçekten ihtiyaç sahibi hemsehrilerimize hizmet eden bir Büyüksehir Belediyesi olacak. Bu konuda bazi esnaflarimiz kamuoyunda bizi elestireler anlamda gündeme getirmeye çalistilar, esnaflarimiz hiç merak etmesin. Esnaflarimiz mutlaka paralarini son kurusuna kadar alacaklar. Onlarin kefili Mustafa Bozbey’dir. Ödeme yapilacak. Ancak burada yasa ve yönetmeliklere uygun olmadan dagitilan Bursalinin, sizlerin parasinin nereye gittigi önemlidir. 6 gün gecikmeyle bugün burslar yatti. Yasal zeminle ilgili arastirmalar devam ediyor. Birçok ögrenci maille ve baska kanalla ulastilar. Yatirilmadigini ve zorda kaldiklarini söyledi.

Ögrencilerimizin zorda kalmasini istemiyoruz. Yasal olmasini istiyoruz. BURSKOOP, bildiginiz kooperatif, bir hisse büyüksehirin, 3 sirketin hissesi görünüyor, diger sahislarin hissesi görünüyor. Bence bir çok belediye ögrencilere egitim destegi veriyor. Istanbul, Ankara yasal olarak veriyor. Bunun kriterleri var. Siz bu kriterleri uygulamakla sorumlusunuz. Kriterlere uysalar dahi kooperatife her ay o sirketlerin para aktarmasi gerekecek. Sirketler parayi nereden aliyor. Daire baskanliginin bütçesinden aliyor. KDV dahil aliyor. Bir is yapar sirket yüzde 20 ilave koyar, kar koyuyor üzerine. Aradaki fark yüzde 40 oluyor. Seçim öncesi dagitilan çekler 500’er lira. Daire Baskanligi’na maliyeti 660 lira. Vatandasa verilen 500 lira Burfas veriyor. Burfas’a ihale ediliyor. Burfas alip KDV ve karini koyuyor 660 lira fatura ediyor. Vatandasa 500 lira veriliyor. Böyle bir duruma gerek yok. Siz eger destek olacaksaniz daire baskanligi üzerinden destek olabilirsiniz. Siz burs verecekseniz ilgili daire baskanligindan verirsiniz KDV’de ödemezsiniz. Kart 16 projesi de var. Ihtiyaç sahibi çok sayida vatandasimiz olmasina ragmen gerçek ihtiyaç sahiplerine ulastirilamayan bu kartlari tek tek tespit etmeye basladik. Gerçek ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza da bu kartlari yine adi degisebilir vermeye devam edecegiz" dedi.

"Milli ve dini bayramlarimizi cosku ile kutlayacagiz"

Bütün konulari bagimsiz denetçiler ve müfettislerle denetlenecegini ve sonrasinda raporlari kamuoyu ile paylasilacagini belirten Bozbey, "Tüm bunlari hayata geçirirken de uzun yillardir kent yöneticiligi yapmis, proje ve çalismalari ile kendilerini ispat etmis arkadaslarla birlikte çalisip Bursalilari birlikte gülümsetecegiz. Tüm atamalarda görülecektir ki, tüm kamuoyunun bildigi gibi çalisma arkadaslarimiz islerini layiki ile yapmakta ve sonuna kadar hak etmektedirler. Bizi duygusal olarak derinden etkileyen bir durum var. Bursa Büyüksehir sosyal medya hesaplarini devraldiktan sonra yaptigimiz incelemelerde ne yazik ki hiç bir vatandasimizin belediye sosyal medya hesaplarina 30 Agustos ve Atatürk hakkinda yorum yapmadigini gördük. Incelemeye aldik. Gördük ki Atatürk ve 30 Agustos kelimeleri bu hesaplarda kisitlanmis. Zaten milli bayramlarla ilgili düsüncelerini biliyoruz. Kurucumuz Ulu Önder Atatürk hakkinda bu kadar ileri gidilecegini ummuyorduk. Bir soku da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami’ni kutlamak ve kentimizi süslemek için depolari kontrol ederken yasadik. Nüfusu 3.3 milyon olan bir Büyüksehir Belediyesi’nin deposunda sadece ve sadece 10 adet Atatürk Bayragi oldugunu gördük. Baska bayraklardan yüzlercesi var. Hizlica Atamizin bayraklarini bastirarak kentimizi boydan boya donattik. Bu konuda tavizimiz yoktur. Gerekli islemler baslatilmistir. Bugün buradaysak, bu salonda isek özgürce gelmissek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari sayesindedir. Hemsehrilerimiz merak etmesin milli ve dini bayramlarimiz Bursa’da özgürce, cosku ve huzurla kutlanacak 19 Mayis Atatürk’ü anma ve Gençlik Spor bayramimizda coskuyla atamizi anmak için 17-18-19 Mayis’ta tüm hemsehrilerimizi Hüdavendigar Kent Parki’na bekliyoruz" dedi.

"Kent anayasasi ile Bursa’nin 2100 yilini planlayacagiz"

Soguksu Sanayi Bölgesi ile ilgili de tavrini ortaya koyan Baskan Bozbey, "Itirazimizi yapacagiz. 1/100.000 projenin baslangiç asamasindayiz. Bu süreçte bu olumsuzluklari kentte görmek istemiyoruz. Bu plan içinde münazara edecegiz ve katilimci modelle yapacagimiz 2050 vizyon planini ve ardindan 2075 ve 2100 planlarini bunun içinde görmemiz gerekiyor. Kentin ne tarafa büyüyecegini, ihtiyaçlarin ne olacagi bu çalismalarla ortaya çikacak. Kent Anayasasi ortaya çikacak. Kent bunun haricinde bir sey yapmayacak. Kent yöneticileri buna sadik kalacak. Ayrica 1/100.000 plani yaparken hepsini düsünecegiz. Kentin yagmalanmasina asla izin vermeyecegiz. Tiny house ve benzerleri dogru isler degil. Plan disinda mevzi olarak yapilan bu uygulamalarin yarin kente baska sorunlar yükleyecegini hepimizin bilmesi lazim. Ben de duyuyorum, ama bunlara asla izin vermeyecegiz. Bu kentin eger konut ihtiyaci varsa, onlar 1/100.000 planda degerlendirilecek planda olan yerler ancak imar anlaminda gündeme gelecektir. Aksi mümkün degil" dedi.

"Hükümet kati atik bedellerini emlak vergileriyle çözecektir"

Kati atik bedelleri konusu son derece önemli bir konu olduguna da deginen Baskan Bozbey, "Zamaninda biz de talep etmistik. Ama gördügümüz kadariyla yasal mevzuatta bir sorun var. Ilçe belediyeleri bunu toplayabiliyor. Isyerlerinden özellikle. Ama bir de ödemis oldugumuz her konut için hem Mayis ayinda hem de Kasim aylarinda emlak vergisi var. Hükümetin bir yasa degisikligi ile bu kati atik bedelleriyle ilgili konuyu ilçe belediyelerinin emlak vergileri ile çözülmesi konusunda düzenleme yapmasiyla sorun ortadan kalkacak. Su ile toplandigi zaman bunun üzerine KDV biniyor. Maliyet artiyor. Bunun için bu hassas bir konu. Evet ilçe belediyeleri gelirleri açisindan hakli olabilirler. Emlak vergilerine dönüstürülürse KDV yükünden kurtulmus olur. Bu öneriyi hükümete ve genel merkezimize bildirdi. Çalismalar yapacaklar" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile