Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Gönül Kaynak, program öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Uludağ'ı 'bir biyolojik çeşitlilik merkezi, doğal bir botanik park' olarak tanımladı. Yaptıkları çalışmalar ile Uludağ florasının 1300 bitki türünden oluştuğunu tespit ettiklerini anlatan Kaynak, "Bu rakam çok büyük bir rakam, çünkü Avrupa ülkelerinin birçoğunda bulunan bitki türünün tamamı buna yakındır. 1500-2000 gibi. Bu nedenle Uludağ bitki türü ve hayvansal organizmalar açısından son derece zengindir. Uludağ sadece Türkiye için değil Avrupa ve belki de dünya florası içinde çok önemlidir. Uludağ'da çok endemik tür bulunmakta. Bunlardan 32 tanesi sadece Uludağ için endemik tür, ayrıca Türkiye'de de önemli endemik türlerden Uludağ'da bulunmakta. Uludağ'da 170 endemik tür yaşıyor." dedi.
Uludağ'ın tam florasını ortaya koyduklarını anlatan Prof. Dr. Kaynak, "Daha önceki kaynaklarda ise 700 küsur türden bahsedilmişti. Ancak biz 1300 tür tespit ettik. Ben 25 seneye yakındır Uludağ'a çıkıyorum ve hala gidemediğim yerler var ve yeni bulduğum bitkilerle karşılaşıyorum." şeklinde konuştu. Uludağ'ın mevcut hali ile korunamadığından yakınan Prof. Dr. Gönül Kaynak, Uludağ'ın batılı bir ülkede olması halinde bu günkü durum ile karşı karşıya kalmayacağını söyledi.
Uludağ'da aşırı yapılaşmaya gidildiğine işaret eden Kaynak, özelikle zirveye yakın alanlarda yapılaşmanın yoğun olduğunu belirtti. Ayrıca Uludağ'a aşırı insan baskısı olduğunu anlatan Kaynak, hayvan otlatılmasının dağın florasına zarar verdiğini söyledi. Aynı zamanda Uludağ'da önemli bir 'habitat' çeşitliliğinin olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gönül Kaynak, "Bir yerde habitat çeşitliliği ne kadar fazla olursa, o kadar da tür olur. Uludağ'da nemli ormanlar, kuru ormanlar, çalılık alanlar, taşlık kayalık açık araziler var. Buralarda farklı türler yaşamakta. Mesala Turbalık denen örtü tabakası var. Bu gün turbalık alanlar dünyada daha çok kuzey kutbuna yakın bölgelerde bulunur. Türkiye'de bir Of'ta birde Uludağ'da turbalık alan bulunur." diye konuştu.
Uludağ'ın sahip olduğu bu habitat ve tür çeşitliliği ile korunur doğal bir botanik park haline getirilebileceğini aktaran Prof. Dr. Gönül Kaynak, şöyle devam etti: "Oteller yılda en fazla 45 gün çalışmakta, bu da küresel ısınmanın nedenlerinden biri, günümüzde ise son iki yıldır 45 gün bile tam kapasite ile çalışamıyorlar. İnsanlar bu alanları koruyarak yararlanabilir. Bura aynı zamanda üniversete ve akademislenler için eğitim merkezi olarak ta kullanılabilir. Eğer bunu koruyamaz isek geleceğe hiç bir şey bırakamayız."
UÜ. Arkeoloji Bölüm Bşk Prof. Dr. Mustafa Şahin de, Uludağ'ın 1925 yılında ismini aldığını belirterek, "Uludağ daha önceleri Keşiş veya Olimpos dağı olarak adlandırılırdı. 1925 yılında Dr. Osman Şevki Uludağ'ın çabaları ile
Uludağ ismini almıştır. Bu gün ise bu serüveni ve Uludağ'ı kapsamlı olarak ele alacağız." dedi.
Olimpos isminin eski çok tanrılı dinlerde tanrıların oturduğu yerler için kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Bizde burada yaptığımız çalışmalarda burada çok sayıda tapınak bulduk, buda eski çağlarda insanların burayı tapınak olarak kullandıklarını ve tapınaklarını bu dağa yaptıklarını gösteriyor. Bu durum da Uludağ'ın kültür turizmi açısından da çok önemli olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Uludağ'a ismini veren Dr. Osman Şevki Uludağ'ın torunlarından İrem Ela Yıldızeli, dedesini ve Uludağ isminin serüvenini anlattı. Daha sonra moderatörlüğünü Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker'in yaptığı panelde Uludağ bütün yönleri ile ele alındı.