Bursa‘da 2200 Yıllık Tarih Ayağa Kaldırılıyor

Romalılardan kaçarak Bitinyalılara sığınan ünlü Kartacalı Komutan Hanibal tarafından yaptırıldığı rivayet edilen Bursa Hisar Kalesi‘nin surları ve 6 kapı gün yüzüne çıkarılıyor.

Romalılardan kaçarak Bitinyalılara sığınan ünlü Kartacalı Komutan Hanibal tarafından yaptırıldığı rivayet edilen Bursa Hisar Kalesi‘nin surları ve 6 kapı gün yüzüne çıkarılıyor.

Bursa’da tarihi ve kültürel mirasa büyük önem veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, saltanat, fetih ve iç yerkapının ardından dış yerkapı, kaplıca ve zindankapıyı ortaya çıkarıyor.

    

Üftade Camii’nin hemen altında dış yer kapının ortaya çıkarıldığı bölgede incelemelerde bulunan Başkan Recep Altepe, kaleler ve surların yanına yapılan binaları kamulaştırıp yıktıklarını belirtti.

    Altepe, Bursa´nın kültür ve medeniyetin başkenti olduğunu belirterek, “Bursa, 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip. Bursa’nın Bitinya döneminde oluşan sur içi bölgesinde yoğun bir faaliyet sürdürüyoruz. Surlar, Bursa’nın en eski yerleşiminin duvarları. Bu surlar 2 bin 200 yıl önce örülmüş. Bu duvarları tekrar orijinal ölçülerinde rekonstrüksiyondan geçiriyoruz.” dedi.

    Surların etrafındaki binaları kamulaştırdıklarını anlatan Altepe, şunları söyledi: “Tarihi duvarlar, yapılar, taşlar ve motifler ortaya çıkıyor. Duvarlarda bir çok tarih var. Buranın yüzyıllar boyu nasıl değiştiğini görüyoruz. 3 bin 400 metre boyunca surlarda çalışma var. Surların 6 kapısı var. Üçünü geçtiğimiz dönemde tamamladık. Saltanat kapı, iç yer kapı ve fetih kapısında çalışmalar tamamlandı. Şu anda ise Dış Yer kapı, Zindan kapı ve Kaplıca kapıda çalışmalar sürüyor.”

    Proje çalışmalarının tamamlandığını bildiren Altepe, inşaat ve çevre düzenlemesinin ise sürdüğünü anlattı. Dış yer kapının Yokuş Caddesi üzerindeki temellerinin bulunup çalışmalar için Anıtlar Kurulu‘ndan onay beklediklerini anlatan Altepe, "Tahtakale bölgesi, yeni bir eser kazanacak. Bu bölgede çalışmalarımız sürüyor. Surlara ve kalelere yapılan binaların tamamı yıkıldı. Şehrin güneyine bakan tarafta ise çift sur var. Bu bölge düz olduğu için savunulması zor bir yer. 21-22 metrelik aralıklarla çift sur yapılmış. İkisi de ayağa kalkıyor. Surların büyük çoğunluğunu bitirdik. Kalanları da 2-3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“100 BİNA KAMULAŞTIRILDI”

Bütün alt kapı ve surlarıyla Bursa’nın tarihi kimliğini ortaya çıkaracaklarını anlatan Başkan Altepe, "Surların içindeki, dışındaki kamulaştırdığımız bina sayısı 100´ü geçti. Bazı vatandaşlar kendileri geliyor. Artık oralarda oturulamayacağı, çalışılması gerektiği belli oldu. Daha önce sur duvarı gözükmüyordu. Hızlı şekilde kamulaştırıp özünü ortaya çıkarıyoruz. Alacahırka´da Zindankapı ve Kaplıcakapı var. Burçların içindeki 4 katlı apartmanları yıktık. Şimdi çevreleri temizleniyor. Altındaki Cilimboz Deresi’ndeki binalar ve çevresi temizleniyor. Vizyon bölge haline gelecek.” şeklinde konuştu.

“HİSAR BÖLGESİ VE SURLARIN GEÇMİŞİ”

Hisar bölgesi, Bursa’nın ilk yerleşim alanı olarak biliniyor. Bölgede, Bitinyalılardan Romalılara, Bizanslılardan Osmanlılara değin bir çok medeniyetin izlerini görmek mümkün. Kale, yüksek rakımlı Tophane bölgesinde doğal kayalıklar üzerine kurulmuş.

    Kalenin ilk yapısı Bursa kenti (Prussias) kurucuları olan Bitinyalılar tarafından M.Ö 180-200 yıllarında yapılmış. Bölgede yerleşim planının, Romalılardan kaçarak ordusuyla birlikte Bitinyaya sığınan ünlü Kartacalı Komutan Hanibal tarafından yapıldığı rivayet olarak söylenir. Roma ve Bizans dönemlerinde ilaveler ve kapsamlı onarımlar yapılmış. Osmanlı döneminde, özellikle Timur saldırılarından sonra ve arkasından yaşanan Karamanoğlu Mehmed Bey´in kuşatması sonrası Hacı İvaz Paşa tarafından tamir edilerek güçlendirilmiş. Bunun dışında, 1651 ve 1855 yıllarında teferruatlı bir onarımdan geçirilmiş. 3.38 m uzunluğunda olan kalenin surları Saltanat Kapısı, Yer Kapı (Bab-ı Zemin), Fetih Kapı (Su Kapısı), Zindan Kapı (Bab-ı Sicn) ve Kaplıca Kapı olmak üzere 5 adet kapı ile dışa açılır ve toplamda 14 adet burca sahip.

Güvenlik açısından savunulması güç bölgelerde, Yer Kapı-Zindan Kapı arası çift sur olarak inşa edilmiş. Bölgede, birisi Bizanslılara ya da Bitinyalılara ait olduğu iddia edilen saray kalıntıları ile Osmanlı Bey Sarayı‘na ait alan mevcut.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile