Kalite Birliği Derneği'nin öncülüğünde "Bağımlılığa inat, yaşasın hayat" sloganıyla bir kampanya başlatıldı. Projeye Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Yeşilay Derneği Bursa Şubesi ve Bursa Platformu destek veriyor. Kurulduğu günden bu yana mağazalarında alkol ve sigara satmayan ŞAYPA da projenin ana sponsorluğunu üstleniyor.
ŞAYPA Ataevler Mağazası'nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kaya, Kalite Birliği Derneği ile bir yıldan bu yana Türkiye'ye örnek projeler yürüttüklerini belirtti. Nilüfer'deki eğitim hakkında bilgi veren Kaya, ilçede 70'i kamu olmak üzere 126 okul, 3450 öğretmen ve 55 bin 273 öğrenci bulunduğunu belirtti. İlçede halen daha inşaatı devam eden ve yeni projelendiren okul çalışmaları olduğunu kaydeden Kaya, eğitim yılı sonuna kadar 30 civarında okulda 25
bin öğrenciye bağımlılık yapan maddeler hakkında eğitim verileceğini, projenin gelecek yıllarda da devam edeceğini sözlerine ekledi.
ZARARLI MADDELER İLKÖĞRETİME KADAR YAYILDI
Kalite Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karaman, ülke genelinde, özellikle büyükşehirlerde zararlı madde kullanımının ilköğretim seviyelerine kadar düşmesi olduğunu belirtti. Uyuşturucu maddelerin okul önlerinde ve sokak aralarında satıldığını kaydeden Karaman, anne ve babaların feryatlarının dinmesi, gençliği zararlı maddelere karşı bilinçlendirmek için böyle bir projesi hayata geçirdiklerini kaydetti. Karaman, "Gençlikle sözleşme; alkol, sigara ve uyuşturucuya hayır" projesi kapsamında 25 bin öğrenciye
zararlı maddelere karşı eğitim semineri vereceklerini ifade etti. Projede sadece öğrencilerin değil, ailelerin ve öğretmenlerin de bilgilendirileceğini vurgulayan Karaman, eğitimler boyunca 100 bin broşür ve 25 bin aileye bilgilendirme mektubu göndereceklerini söyledi.
Öğrencilerle sözleşme imzalayacaklarını ve öğrencilerden zararlı maddeleri kullanmayacaklarına dair söz alacaklarını belirten Karaman, proje sonunda 25 bin öğrenciye "sağlık hayat dostu" sertifikası vereceklerini dile getirdi.
TÜRKİYE'DE YILDA 100 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR
Projenin eğitim çalışmalarını üstlenen Yeşilay Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Serhat Yamalı ise, zararlı maddelerle ilgili çarpıcı rakamlar açıkladı. Yamalı, Türkiye'de 17 milyon insanın sigara bağımlısı olduğunu, günde 300, yılda ise 100 bin kişinin sigaradan kaynaklanan hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini bildirdi. Ülkemizde sigaraya günde 70 milyon, yılda ise 25,5 milyar TL harcama yapıldığını ifade eden Yamalı, sigaranın yol açtığı hastalıkların ülkemize verdiği yıllık ekonomik zararın ise
2,72 milyar dolar olduğunu vurguladı. Yamalı, alkolün mali zararının 500 milyon euro olduğunu belirterek, yılda 10 milyar TL alkole harcama yapıldığını, bu rakamın birçok bakanlığın bütçesinden yüksek olduğunu söyledi.
Dünyada uyuşturucu madde bağımlılığının 185 milyon civarında olduğunu ve bu rakamın nüfusun yüzde 3'ü olduğunu dile getiren Yamalı, uyuşturucu ile ilk temasın sokak başındaki satıcıdan değil arkadaş çevresi sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Yamalı, bağımlılıkla mücadelede en etkili yolun toplumda bağımlılık yapıcı madde karşıtı bir kültür geliştirmek olduğunu belirtti.
Şaypa Alışveriş Merkezleri Halkla İlişkiler Müdürü Bedirhan Bozali ise, "Bursa'dan kazandıklarını yine Bursa'ya verme" ilkesiyle birçok sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını belirtti. Mağazalarında 15 yıldır 25 bin çeşit ürünü müşterilerine sunduklarını belirten Bozali, sadece alkol ve sigarayı mağazalarında bulundurmadıklarını kaydetti.
Bursa'da 25 Bin Öğrenciye Zararlı Maddeler Anlatılacak
Türkiye'ye örnek olacak yeni bir projeye imza atan Kalite Birliği Derneği, 30'u aşkın okulda 25 bin öğrenciye zararlı alışkanlıklar hakkında eğitim verecek.