Bursa'da 700 Milyon Liralık Orman Vasfını Kaybetmiş Arazi Var

Bursa'da 700 Milyon Liralık Orman Vasfını Kaybetmiş Arazi Var

Bursa'da, yaklaşık 700 milyon liralık orman vasfını kaybetmiş arazi var.

Şimdiye kadar kadastro çalışması yapılan 2 - B arazisi sayısı 13 bin 586 olurken, bu arazilerin toplam kıymet bedeli ise 209 milyon TL. 2009 yılında başlayan tespit çalışmaları devam ederken, vatandaşlar arazilerdeki mülkiyet problemine son verecek 2 - B kanun tasarısının meclisten geçmesini bekliyor. Türkiye'de gündemden düşmeyen 2-B arazileriyle ilgili kanun tasarısı Meclis İçişleri Komisyonu'ndan geçti. Kanun, vatandaşa büyük kolaylıklar sağlıyor. Kadastro çalışmaları kapsamında tespit edilen arazilerdeki hak sahipleri kanun çıktıktan daha uygun bir fiyata taşınmazının bulunduğu arazinin mülkiyetini alabilecek. Peşin veya taksitle arazilerini satın alabilecek olan vatandaşlara peşin ödeme için önemli avantajlar sunulacak. Şimdiye kadar kadastro çalışmaları kapsamında 2-B arazilerinin yaklaşık yüzde 30'u tespit edildi. Yetkililer, çalışmaların birkaç yıl daha devam edeceğini söyledi.

Bursa'daki 2-B arazilerini son durumu hakkında bilgi veren Bursa Defterdarı Metin Otak, 2-B arazilerinin 1981 yılından önce bilim ve fen bakımından orman vasfını tamamen kaybeden araziler olduğunu söyledi.

2-B arazilerinin yıllardır ciddi bir sıkıntı olarak karşılarına çıktığını ifade eden Otak, "Bunlarla ilgili satış ve kiralama ile ilgili herhangi bir işlem yapılamıyordu. Bir takım hukuki problemler yaşıyorduk. Bu meseleyi çözmeye yönelik düzenlenen bir kanun tasarısı var. Şu an tasarı komisyondan geçti. Mecliste kısa bir süre sonra görüşülecek. Yakın bir zamanda kanunun yasalaşmasını bekliyoruz" dedi.

BURSA 2-B SIRALAMASINDA İLK 10'DA
Bursa'da 2-B arazilerinin yoğun olarak bulunduğunu ifade eden Otak, şöyle devam etti: "Bursa ilk 10 şehir arasında. Şu ana kadar kadastro çalışmaları neticesinde idaremize intikal eden hazine adına tapuları çıkartılan 2-B arazilerinin sayısı 13 bin 586'dır. Bunlar da yaklaşık olarak 46 bin 422 dekar araziye tekabül ediyor. Söz konusu arazilerle ilgili idaremizce kıymet takdir çalışmaları yapılmaktadır. Kıymet takdirinde rayiç bedeller dikkate almaktadır. Bu taşınmaz malın 9 bin 957 adetinin kıymet takdiri 209 milyon 316 bin TL'dir." Arazilerin rayiç bedel üzerinden yüzde 50'si ile satışının öngörüldüğünü söyleyen Otak, "Hak sahiplerine satışı yapılacak. Rayiç bedele yüzde 50 indirim yapılacak. Peşin almak isteyenlere artı yüzde 10 daha indirim yapılacak. Peşin ödeyemeyecek olan hak sahipleri taksitle de 2-B arazilerini alabilecek. Bunun için de satış bedelinin yüzde 10'unu peşin ödemek kaydıyla, 5 yıla kadar taksitlendirme yapılacak. Şu an için biten bir süreç yok. Tespit çalışmaları sürüyor" şeklinde konuştu.

Otak, Nilüfer ilçesindeki Gümüştepe Mahallesi'nde 2-B arazilerinin olduğunu dile getirerek, "Osmangazi ilçesinde Çekirge, Doburca, Alacahırka, Demirkapı ve Mollafenari mahalleri ile Yıldırım ilçesinde 75. Yıl, Piremir, Teferrüç, Fidyekızık, Akçağlayan ve Bağlaraltı mahallerinde 2-B arazileri bulunmaktadır" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile