Bursa'da Acil Hastalara Yoğun Bakım Yatağı Bulunamıyor

Bursa'da çalışmaları ile halktan büyük takdir toplayan 112 Acil Servis'in yetkilileri, yaşadıkları sıkıntılara çözüm üretmek için hastane acil servis sorumluları ve müdürlük personeli ile bir araya geldi

Bursa'da çalışmaları ile halktan büyük takdir toplayan 112 Acil Servis'in yetkilileri, yaşadıkları sıkıntılara çözüm üretmek için hastane acil servis sorumluları ve müdürlük personeli ile bir araya geldi. 112 Acil Servis Sorumlusu Dr Füsun Kalkan, Şevket Yılmaz hastane yangını ve Uludağ Üniversitesi'nde akreditasyon çalışmaları nedeniyle yoğun bakım yatak sayısının azaldığını, her ay 60 yoğun bakım hastasını başka şehirlere sevk ettiklerini bildirdi. Kentte hizmet yapan 36 ambulansta sadece 3'ünde navigasyon cihazı bulunduğunu anlatan Kalkan, her ambulansta doktor bulunamadığı için sağlık görevlilerinin ölüm raporu veremediğini, bu yüzden acil servis ya da morg görevlilerinin ambulansta ölen kişileri kabul etmediğini kaydederek, "Cenazeyi mezarlığa mı evimize mi götürelim" dedi.
Bursa 112 Acil Servsi Komuta ve Kontrol Merkezi Sorumlusu Dr. Füsun Kalkan, fedakarca yaptıkları çalışmalarda yaşadıkları sıkıntıları içtenlikle basın huzurunda kamuoyu ile paylaştı.
Bursa'da 36 ambulans 2 hasta nakil aracı ile hizmet verdiklerini söyleyen Kalkan, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bilecik, Kütahya'dan da hastaların geldiği Bursa'da yoğun bakım yatak sayısının Uludağ Üniversitesi'nde akreditasyon çalışmaları, Şevket Yılmaz Hastanesi'nde de yangın nedeniyle azaldığını söyledi.
Bursa'dan her ay 60 yoğun bakım hastasının ambulanslarla başka kentlere sevk edildiğini belirten Dr. Füsun Kalkan, yoğun bakım olmadığından bazen helikopterle, gecede saatlerce karayolu ile yol kat ederek hastaları başka şehirlere gönderdiklerini söyledi.
112 ACİL SERVİSTE DE DOKTOR SIKINTISI YAŞANIYOR
1 Ekim'den bu yana aile hekimliği uygulamasının başlamasıyla birlikte 112 Acil noktalarında doktor sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Kalkan, , "Hekimlerimiz aile hekimliğine geçtiği için birçok noktada paramedik personeli telefonla bilgilendirerek hastalara müdahele edebiliyoruz. Komuta merkezdeki doktor sayılarımızda azaldığından 24 saat uyumadan çalışarak acil hastalara yardımcı oluyoruz. Ancak bu bizi yormuyor. Hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin bilgilerinin güncel olarak sisteme girilmemesi bizi yoruyor. Hastaları top gibi başka yerden diğerine taşımak zorunda kalıyoruz. Bunlarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konudaki uyumsuzlukları da hastaneler hakkında tutanak düzenleyip Sağlık Müdürlüğü'ne bildirdik. Bursa Marmaranın Bölge Sağlık Merkezi olmasına, çok yakınında büyük vilayetler olmamasına rağmen, her ay yaklaşık 50-60 hastayı başka illere sevk etmek zorunda kalıyoruz. Buda bizim için ayrıca ek maliyet ve külfet getiriyor" dedi.
YOĞUN BAKIM ÇOCUK VE YANIK ÜNİTESİ
Bursa'da yoğun bakımın yanı sıra, çocuk ve yanık ünitelerinde sıkıntının had safhada olduğunu ifade eden Kalkan, "Bölge konumunda bir iliz, ama kendimize hayrımız yok. Orhangazi, MustafaKemalpaşa'da yoğun bakım sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle beyin ve nöroloji doktorları konusunda sıkıntımız var. İcapcı beyin cerrahı olay olduğunda evinden gelip hastaya bakmıyor. Hastayı top gibi orodan oraya götürmek zorunda kalıyoruz. Beyin ve nöroloji doktorlarını evinden getiremiyoruz. "El kesisi gelecek" diye artık ödümüz kopuyor. Bu olaylara kim bakacak karar verilemiyor. Ortapedi mi bakacak, kalp damar uzmanı mı, plastik cerrahi mı kesiği dikecek. Bu konu tam netlik kazanmış değil. Kimse hastaya sahip çıkmayınca el bileklerini kesilen bir kişiyi, tendon kesiği gibi basit bir vak ayı başka vilayetlere götürmeye kalkıyoruz. Bu işin kimin uzmanlık alanına giriyor öğrenmek istiyoruz" dedi.
BURSA'DAN İSTANBUL'A HASTALAR KARADAN GÖTÜRÜLÜYOR
İlçelerde uzman doktorların Bursa'da ikamet eden kişilerden olması sebebiyle tatil öncesinde çok sayıda hasta sevkinin doktorlar tarafından Bursaya yapıldığını dikkat çeken Kalkan, bu konuda da hekimlerden anlayış beklediklerini bildirdi. Şehirdeki 36 ambulanstan 3 tanesinde adres bulan navigasyon cihazı olduğunu ve bu cihazlar sayesinde adresleri çok daha hızlı bulduklarını anlatan Kalkan, pahalı olmayan bu sistemlerin bütün araçlara konulmasını istedi.
Bursa'dan İstanbul'a hasta naklinde deniz ulaşımını ve deniz otobüslerini kullanmadıklarından dert yanan Füsun Kalkan, "İDO belediye hasta nakil araçlarından ücret almazken, Sağlık Bakanlığı'nın 112 araçlarından para istiyor. Acil olayı malesef karadan Kocaeli Körfezini dolaşarak istanbula götürüyoruz" diye konuştu.
Belediyeye ait hasta nakil araçlarını mesai saatleri dışında da kullanmak için belediye yöneticilerinin desteğine ihtiyaçları olduğunu belirten Fisun Kalkan, afet halinde hangi hekimin nerede toplanacağını, bu konudaki planın da yeniden güncellenmesini istedi. Hangi doktorun kaç dakika içerisinde hangi toplanma noktasında olacağının son tayinlerden sonra bilinmez hale geldiğine dikkat çeken Füsün Kalkan, Sağlık Müdürlüğü yönetiminin bu konuda da afet yaşanmadan programlama yapmasını talep etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile