Bursa'da Bin 433 Agaç Kesilmekten Kurtuldu

Bursa'da Bin 433 Agaç Kesilmekten Kurtuldu

Dönüsebilen atiklarin kontrol altina alinmasi için 2019 yilinda baslatilan ‘Sifir Atik Projesi’ çerçevesinde Bursa Büyüksehir Belediyesine ait Sifir Atik Belgesi alinan binalarda 2019-2023 yillarinda uygulanan çalismalarda bu zamana kadar 84 ton kagidin geri dönüsümüyle 1433 agaç kesilmekten kurtuldu.

Cumhurbaskani Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayesinde, ‘Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan’ basta kamu kurum ve kuruluslari olmak üzere üniversite, okul, hastane, alisveris merkezleri ve nüfusun yogun oldugu yerlerde geri dönüsebilen atiklarin kontrol altina alinmasi için “Sifir Atik Projesi” baslatilmisti. Israfin önlenmesini, kaynaklarin daha verimli kullanilmasini, olusan atik miktarinin azaltilmasini, etkin toplama sisteminin kurulmasini ve atiklarin geri dönüstürülmesini hedefleyen projede Bursa Büyüksehir Belediyesi de dönüsümde önemli mesafe kat etti. Atiklarin kaynaginda ayrilmasini saglamak amaciyla Büyüksehir Belediyesi hizmet binasi ve ek hizmet binalarinda atiklar için ayri ayri toplama kutulari konulurken, tüm personele geri dönüsümün önemi anlatildi ve sifir atik projesi hakkinda egitim verildi.

Büyük tasarruf

Sifir Atik konusunda sergiledigi performans ile Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nden ‘Sifir Atik Belgesi’ alan Büyüksehir Belediyesi, bünyesinde yer alan hizmet binalarinda 2019 yili basindan bugüne kadar 84 ton kagidin geri dönüsümünü sagladi ve böylelikle 1433 agaç kesilmekten kurtuldu. Tasarrufun yani sira ayni zamanda önemli bir çevre projesi olan Sifir Atik ile yine belediye binalarindan 58 ton plastigin dönüsümü ile 951 varil petrol kazanimi saglandi. Projede 16 ton camin geri dönüsümüyle 19 ton hammadde kazanimi, 3 ton metalin geri dönüsümü ile 4 ton hammadde kazanimi ve 2081 kilovatsaat enerji tasarrufu saglanmis oldu.

Egitim atagi

Büyüksehir Belediyesi yeni hizmet binasinin yani sira 41 noktadaki hizmet binalarina da Sifir Atik Belgesi alindi. Bunun yani sira, 2023-2024 Egitim ve Ögretim Döneminde Milli Egitim Müdürlügüne 17 ilçedeki 52 farkli ilkokulda ve 29 noktadaki Ana Kucagi Egitim Merkezlerindeki ögrencilere Sifir Atik, Enerji Verimliligi ve Iklim Degisikligi konulari hakkinda egitimler veriliyor.

Kaynak sinirli, tüketim fazla

Projenin startini 2018 yilinda bizzat kendisi veren Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, nüfus artisina bagli olarak tüketimin de hizla arttigini, kaynaklarin sinirli olmasi nedeniyle israfin önlenmesinin de büyük önem tasidigini söyledi.

Sifir Atik Projesi’nin amacina ulasmasi için Büyüksehir Belediyesi olarak gerekli çalismalari yaptiklarini dile getiren Baskan Aktas, “Sifir Atik Projesi, Bursa ölçeginde yürütülen çalismalarin hiz kazanmasina ve atik toplama veriminin artmasina katki saglayacaktir. Bugüne kadar proje çerçevesinde saglanan dönüsümle önemli bir tasarruf elde ettik. Büyüksehir olarak bu konudaki kararliligimiz devam edecek” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile