Bursa'da Bir Berber 57 Yildir Makasi Elinden Birakmadi

Bursa'da Bir Berber 57 Yildir Makasi Elinden Birakmadi

Iznik Belediyesi hayata geçirdigi “Yasayan Iznik Hazineleri” projesi çerçevesinde 22.belgeselinde Iznik’te elli yedi yildir berberlik yapan 69 yasindaki Recep Altin’in hayatini ve meslegini ele aldi.

Unutulmaya yüz tutmus el sanatlarinin ustalari ile mesleklerinde yarim asri devirmis kisilerin hayatlari Iznik Belediyesi Basin Yayin ve Halkla Iliskiler Biriminin“Yasayan Iznik Hazineleri” projesinde belgesellestirilmeye devam ediyor. Bu dogrultuda çirakligiyla birlikte elli yedi yildir berberlik yaparak geçimini saglayan Recep Altin icra ettigi meslegini genç yastan buyana askla devam ettiriyor.

1954 yilinda Osmaneli’ne bagli Boyunkaya köyünde dünyaya gelen Recep Altin, ilkokul yillarinda meslek ögrenmek için geldigi Iznik’te dedesi tarafindan berberlik mesleginde çirak olarak dönemin ustasi Sevket Özer’in yanina verilir. O yillarda ki usta çirak iliskilerine deginen Altin “Usta çirak iliskisi bir kültürdür. Bizler bu kültürde büyüdük, yetistik bu yasa geldik. Ustamizin yaninda konusamaz, oturamaz saygida kusur etmezdik. O dönemin çiraklari hep bu kültürler yetisti ve zanaatkâr oldu. Çirakligi bugünde ve gelecekte de yasatmak devam ettirmek önemlidir” diye konustu.

“Gençligi muhakkak bir zanaati olsun”

Meslekte çiraklik ile birlikte geçirdigi elli yedi yillik serüvenini o günleri yasarcasina anlatan Recep Altin konusmasinda “Zor dönemlerde bu mesleklerde zorluklar içinde yapiliyordu. 1966’da basladigim çiraklik hayatimda tasima suyla, mangal kömüründe suyu isitarak eski usturalar ile sakal trasi yapiyorduk. O usturalari bileme tasi ve kayislarinda bir saat bilerdik. Esnaflikta önemli olan dürüstlük, güvenilirlik ve saygili olmak. O dönemlerde belediye çay bahçesinde takim elbiseli kundura ayakkabili büyüklerimiz otururdu. O bahçenin önünden geçerken bile kendimize çeki düzen verirdik. Çirak olarak dükkânimiza gelen büyüklerimizin ceketlerini sapkalarini firçalar bahsis alirdik. Gençlere tavsiyem muhakkak bir zanaatlari olsun”diye konustu.

Altin konusmasinda ayrica Iznik Belediye Baskani Kagan Mehmet Usta’ya bu çalismalar ile gelecek kusaklara aktarilan tecrübeler ve meslekler dolayisiyla tesekkür etti.

Yasayan Iznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustalari ekranlara yansitmaya devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile