Bursa’da Depremi Bu İstasyonlar İzleyecek

Bursa’da Depremi Bu İstasyonlar İzleyecek

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa’da, muhtemel bir depremi izleme için 5 deprem istasyonu kuruldu.

Deprem veri istasyonlarında GPRS sistemlerinin bağlanmasının ardından, merkeze veri akışı sağlanmaya başladı.

Osmangazi Belediyesi'nin Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile birlikte yaklaşık bir yıldır yürüttüğü çalışmalar sonucu ilçede kurulan deprem istasyonları, depremin meydana geldiği anda yaşanan sarsıntının biçimini, bölgedeki sarsıntı miktarını ivme cinsinden ölçerek, binaların ne kadar şiddetli bir yer hareketine maruz kaldığını tespit edecek. Bu sayede binaların hasar görüp görmediği, konutların deprem sonrası risk analizleri anında belirlenebilecek.

Osmangazi Belediyesi yetkilileri ile birlikte ilk istasyonun açılışı Merinos parkında gerçekleştirildi.

Sistemi devreye sokan ve bundan sonra oluşabilecek depremler hakkında çok önemli bilgilere sahip olacaklarını söyleyen, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü araştırma görevlisi Dr. Muammer Tün “Bu istasyonlar aracılığı ile, Bursa ve çevre illerde meydana gelecek depremler eş zamanlı olarak deprem ağıyla paylaşılacak. Farklı zeminlerdeki deprem tepkilerini alabilmek için 5 farklı noktaya istasyon kurduk” dedi.

İstasyonların yerlerini belirlerken, yerleşimin yoğunluğu ve zemin türlerini dikkate aldıklarını ifade eden Tün, “Örneğin, Mollafenari mahallesi biraz kayalık zemine sahipken, Demirtaş daha yumuşak bir zemin. Kurduğumuz sistem, 3G modem üzerinden veri akışı sağlayarak, ana binada bulunan sisteme aktaracak” şeklinde konuştu.

OSMANGAZİ'YE 5 DEPREM İZLEME İSTASYONU
Osmangazi ilçesinde 5 farklı noktaya kurulan istasyonlar, Demirtaş yüzme havuzu, Armutköy, Hamitler Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi, Mollafenari ve Merinos parkına yerleştirildi. İstasyonlardan 3'ü, güneş enerji paneliyle aynı zamanda kendi elektriğini de üretiyor. İstasyonlardan elde edilecek veriler, kurulacak alarm sistemi sayesinde depremin oluşmaya başladığı andan itibaren ana binadaki sisteme iletilecek. Verilerin ana merkeze ulaşması ile birlikte, erken uyarı sistemleri devreye girecek. Bu sayede, erken uyarı sistemi ile entegrasyonu sağlanmış bulunan sistemler devreye girerek, şehrin elektrik, su ve doğalgaz gibi alt yapı elemanlarının kesilmesi sağlanacak. Böylece, deprem sonrası ikinci bir faciaya neden olan yangın, su baskını ve benzeri tehlikeler ortadan kalkmış olacak. Sistem, ayrıca binalarda oluşacak hasarın kayıt altına alınmasını sağlarken, elde edilecek veriler sayesinde, kentsel dönüşüm kapsamsındaki Bursa’da konutların depreme karşı dayanıklılığı hakkında da fikir sahibi olunmasına katkı sağlayacak.

Deprem Veri İstasyonlarının devreye girmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Türkiye, dünyadaki deprem afet riski en yüksek ülkelerden birisi. Kentimiz de, Türkiye'nin en bütük fay hattına çok yakın bir mesfede bulunuyor. 1999 yılında yaşanan ve binlerce insanımızın hayatını kaybetti Marmara depreminin acılarını, Allah bizlere bir daha yaşatmasın. Osmangazi Belediyesi olarak, olası bir deprem afetini yaşamadan, depremle ilgili sistemi kurup devreye aldık. İnşallah yaşamayız ancak, muhtemel bir deprem felaketi sonrası, kurduğumuz sistem sayesinde, can ve mal kaybını en aza indirgemeyi, deprem hakkında kesin verilere ulaşarak gerekli tedbirleri almayı hedefliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile