TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Kuark dijital, CLK Uludağ Elektrik, Eker, Emko ve Pırlant tarafından desteklenen “Çevre ve Enerji'' başlıklarının ana temasını oluşturduğu Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği, yıl da Türkiye'nin 4 yanından bilim meraklılarını Bursa'da buluşturacak. Şenlik kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen ve toplamda 102 bin TL para ödülünün dağıtılacağı proje yarışmasına 1360 başvuru yapılırken, 4 farklı kategoride 50 proje adını finale yazdırmayı başardı. Toplam 102 bin lira ödülün dağıtılacağı yarışma kapsamında finale kalan 50 projeye bin liradan 16 bin liraya kadar değişik ödüller verilecek.
Artık bilime gönül verenler tarafından merakla beklenir hale gelen Bilim Şenliği'nin tanıtım toplantısı Gölpark'ta yapıldı. Basın mensuplarının da ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi birikimi, doğal zenginlikleri, tarım, turizm, sanayi ve ticaret alanında lokomotif şehir olan Bursa'nın, bilimsel anlamda da ülkenin geleceğine damgasını vuracak il olacağını söyledi.
BİLİM SOKAĞA İNİYOR
Bilim merkezi kurulmadan önce dünyanın önde gelen tüm merkezlerinin incelendiğini hatırlatan Başkan Altepe, bu merkezlerin 4'te üçünün de müze şeklinde, dokunmanın yasak olduğu ve icatların sadece yazılarla anlatıldığı alanlar olduğunu vurguladı. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin ise tam bir uygulama alanı olduğunu, öğrencilerin istedikleri konular üzerinde deneyler yapabildiğini hatırlatan Başkan Altepe, “Artık en önemli konularımızdan biri de bilimi toplumun her kesimine, sokağa yaymak. İşte bu yıl 5'incisini yapacağımız Bilim Şenliği'ni bu amaçla düzenliyoruz ve her yıl katılım daha da artıyoruz. Geçtiğimiz yıl şenliğimizi 150 bin kişi ziyaret etti. Stant gezilerinin ötesinde 39 bin kişi atölye çalışmalarına katılarak bizzat uygulama yapıp, yaptıkları ürünlerini yanlarına aldı. Tamamen üretime dönük atölye çalışmalarının olduğu böyle bir şenlik Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Bu yıl da Türkiye'nin her yerinden yoğun bir katılım oldu. Proje yarışmasına 1360 başvuru oldu. Bu yıl da oldukça geniş kapsamlı bir yenlik hazırladık. Fransa ve İsviçre'den gelecek ekipler, bilimsel gösteriler yapacak. THY'nin Boing A320 uçak simülatörü, uçuş deneyimi yaşatacak. Astronot Muhammed A. Faris, NASA programına kabul edilen tek Türk Halil Kayıkçı ve Dr. astronom Bülent Yaşarsoy ile “uzay ve havacılık” teması ayrıntılı bir şekilde işlenecek. Bunun yanında farklı alanlarda hem eğlenceli hem de öğretici çok sayıda atölye çalışması yapılacak. Bilime meraklı herkesi şenliğimize bekliyoruz” diye konuştu.
Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan da Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde uygulanan sistemin aslında dünya genelinde kabul görmüş atölye çalışmalarına dayalı bir sistem olduğunu vurguladı. Türkiye'deki eğitim sisteminde, çoktan seçmeli şıklar arasında çocuğun doğruyu bulması istendiğini dile getiren Bakan, “Birbirinden farklı düşünce yapısına sahip çocukları aynı yere koyup, bu şekilde eğitiyoruz. Sonra yaramaz dediğimiz bir grup ortaya çıkıyor. Oysa en zeki çocuklar suç işleyenlerdir. Bu çocukların atölyelerde eğitime alınması ve üretime yönlendirilmesi gerekiyor. Bu 3 - 3,5 yıldır dünyada uygulanan bir sistem. Biz de bu uygulamayı yapıyoruz ve geçen yılki şenliğe 39 bin kişi katıldı” dedi.
Şenlik kapsamında düzenlenen proje yarışmasında ilk 50'ye giren projeler sergilenecek. Çevre ve enerji konseptli atölye çadırlarında yenilenebilir enerji kaynakları, geri dönüşüm gibi temalar işlenecek. 53 atölye çadırı ile mekanik, elektronik, gastronomi, astronomi, sağlık, model uçak, robot gibi farklı alanlarda çalışmalar yapılacaktır. Işık izleyen robotlar, 3D yazıcılar, güneş panelli gemiler, model uçaklar, özel eğitim setleri, güneş saatleri yapılacak. Fransa'dan gelen bilim ekibi, çay kahve eşliğinde astronomi bilgileri verecek. İsviçre ekibi kimyasal deneyler yapacak. Ayrıca bu yıl THY sponsorluğunda alana dev uçak kurulacak ve uçak kullanma simülasyonu gerçekleştirilecektir. Güneş enerjili uzaktan kumandalı araba, 750 tane bilim atölye kitleri ile THY atölye yaptıracak ve bunlara çocuklarda kalacak.
Bursa Bilim Şenliği geniş katılımın yanı sıra bu yıl bünyesinde çok sayıda ‘ilk'i de barındırıyor. İşte, 5. Bursa Bilim Şenliği'nin ilkleri : Mobil uygulaması yapılan ilk şenlik, rezervasyon sistemi olan ilk şenlik, ödüllü proje yarışması yapılan ilk şenlik, uzaydan görüntülenen (google earth) ilk şenlik, firmaların bilim atölyesi yaptığı ilk şenlik, sahne konferansları yapılan ilk şenlik, simülatörlerin yer aldığı ilk şenlik, 67 ilin katılım gösterdiği ilk şenlik, 1360 başvuru olan ilk proje yarışması, 25.000 metrekare açık alan yapılan ilk şenlik, 450 başvuru ile en fazla gönüllü öğrenci başvurusu alan şenlik, 750 kişinin görev aldığı bilim şenliği aynı zamanda Türkiye'nin en büyük bilim şenliği.
Bursa'da dev bilim şenliği
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda 6-7-8 Mayıs tarihlerinde yapılacak 5. Bilim Şenliği, bilime gönül veren 7’den 70’e herkesi Merinos Park’ta buluşturuyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ve dünyada bu kadar geniş kapsamlı başka bir bilim şenliği olmadığını belirterek, “Bu yıl 57 üniversite ve 67 şehirden 1360 proje başvurusu yapıldı. Maksadımız bilime gönül vermiş bir nesil yetiştirmek” dedi.