Bursa'da Fethin 697. Yili Kutlaniyor

Bursa'da Fethin 697. Yili Kutlaniyor

Bursa’nin fethinin 697’inci yildönümü, Osmanli askerlerinin sehre giris yaptigi Pinarbasi’ndaki Fetih Kapi önündeki törenle kutlandi. Fetih salasinin okunmasiyla baslayan törenler, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin ziyareti ile Balabanbey Kalesi önündeki gösterilerle devam etti.

Bursa’nin 697 yil önce Orhan Gazi tarafindan fethinin yildönümü büyük bir coskuyla kutlandi. Fetih Kapi’da yapilan törenlere Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, muhtarlar, mülki ve askeri erkân ile vatandaslar katildi.

Mehter takimi ve kiliç kalkan ekiplerinin fetih kapi surlarindaki yerini almasinin ardindan törenler, saygi durusu, Istiklal Marsi ve fetih salasinin okunmasiyla basladi.

Bursa Uludag Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arastirma Görevlisi Dr. Zeynep Akan fetih sürecinde yasananlar ve kentin gelisim sürecini anlatti.

Törende konusan Büyüksehir Belediye baskani Alinur Aktas, Bursa’nin konumu itibariyle baskentlik yaptigi Osmanli Devleti’ne büyük katkilar sagladigini belirtti.

Ecdadin sömürmek için degil ihya etmek için sefer yaptigini belirten Baskan Aktas, “Her yil ayni coskuyla bir araya gelip bu güzide sehri bize miras birakan ecdadimizi rahmetle yâd ediyoruz. Devletin temellerinin saglamlastirildigi ilk payitaht olan Bursa’miz, her bakimdan stratejik bir öneme sahip. Birçok özellikleriyle, baskentlik yaptigi Osmanli’ya büyük katki sagladi. Bursa’nin Fatihi unvanini hak eden Orhan Gazi, fetihle birlikte sehri insa etmeye basladi.

Ceddimiz bir sehre, beldeye veya bölgeye sömürmek için asla gitmedi; o yeri insanlariyla birlikte emanet olarak görüp mamur etti. Allah’a verecegi hesabi düsünüp vicdaniyla hareket edip sehirleri insa, insanlari mutlu etti. Bu vesileyle, Bursa’nin fethinden kurtulusuna kadar, bu topraklari bizlere birakmak için hayatini ortaya koyan, canini feda eden ecdadimizi rahmetle yâd ediyorum. Osman ve Orhan Gazi’den, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar Bursa’ya emegi geçenleri rahmet ve minnetle aniyor, Bursa’mizin fethinin 697. yil dönümünü kutluyorum” diye konustu.

Fetih Kapi’daki törenler, Atatürk Anadolu Lisesi ögrencisi Üveys Temiz’in Ahmet Hamdi Tanpinar’in Bursa’da Zaman siirini okumasi, mehter marslari ve kiliç kalkan ekibinin gösterisiyle tamamlandi. Baskan Aktas ve protokol üyeleri, daha sonra Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri önünde Alplerin nöbet degisimini izledi. Ardindan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri ziyaret edildi.

Fetih törenleri, Balabanbey Kalesi’ndeki etkinliklerle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile