Bursa'da Fetih Coşkusu Başlıyor

Bursa'da Fetih Coşkusu Başlıyor

Beylikten imparatorluğa giden yolda en büyük adımlardan ilki olan Bursa'nın fethinin 687. yılı Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri ile kutlanacak.

Şenlik programını açıklayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Tarihe yön veren Osmanlı İmparatorluğu’nun tohumlarının atıldığı yerde, Bursa’mızda 9. kez düzenlediğimiz fetih şenliği ile bu coşkuyu bugün bir kez daha yaşıyoruz” dedi.

Sümbüllü Bahçe Konağı’nda gerçekleştirilen “Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri” programı tanıtım toplantısında konuşan Dündar, “Şanlı tarihimizi hatırlamak, cihan imparatorluğuna kapı açan Bursa’mızda o manevi havayı ve coşkuyu bir ay boyunca solumak ve yaşatmak, yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerimize tarihimizi tanıtmak için yaptığımız şenliği 9 yıldır aralıksız sürdürüyoruz. Sınırları ülkemizi aşan şenliğimiz bu yıl da bir ay boyunca Bursa’ya şenlik yaşatacak. Osmanlı’nın kurulduğu yerde 687 yıldır hiç bitmeyen coşku ve heyecana 7’den 77’ye herkesin ortak olmalarını bekliyor, düzenlenen şenliklere bütün Bursalıları, ve yerli yabancı ziyaretçilerimizi davet ediyorum” dedi.

Osmangazi Belediyesi’nin Osmangazi Kaymakamlığı, Uludağ Üniversitesi ve DAĞ-DER’in katkılarıyla düzenlediği ve bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilecek Fetih Şenlikleri, 5 Nisanda Osmanlı kaftanları sergisi ve aynı gün başlayacak Yıldırım Bayezid Han Dönemi Sempozyumu’nun ilk bölümü ile start alacak. 36 akademisyenin sunum yapacağı sempozyum, 6 Nisan Cumartesi günü de Ördekli Kültür Merkezi’nde devam edecek.

6 NİSAN BURSA’NIN FETHİ Bursa’nın Fethi, 6 Nisan 2013 tarihinde Pınarbaşı Meydanı’nda gerçekleştirilecek resmi törenle kutlanacak. Kutlamalarının tamamlanmasının ardından aynı gün saat 16.00’da Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Fetih Yürüyüşü gerçekleştirilecek. Her yıl vatandaşların büyük ilgi gösterdiği ve şenliklerin en dikkati çeken etkinliklerinden biri olan Fetih Yürüyüşü, Saltanat Kapı’dan başlayacak ve Fomara Meydanı’nda coşkulu gösterilerle sona erecek.

Yürüyüş, Atatürk Caddesi-İnönü Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi takip edilerek, Fomara’daki Osman Gazi Heykeli’nde final gösterileriyle bitecek.

ÖNCE KINA SONRA DÜĞÜN Şenliklerin en otantik bölümlerinden biri olan köy düğünü ve öncesinde düzenlenen kına merasimi de her yıl olduğu gibi bu yıl da DAĞ-DER’in katkılarıyla gerçekleştirilecek. 6 Nisan akşamı DAĞ-DER Kültür Merkezi’nde Köy Düğünü öncesi kadınlara kına eğlencesi düzenlenecek. Buradaki etkinlikte yüzyıllardır devam eden gelenek aslına uygun olarak canlandırılacak.

Şenliklerin 3. günü olan 7 Nisan Pazar sabahı Osman Gazi ve şehitlerimiz için mevlit okunması ile başlayacak olan program, Soğukpınar-Bağlı köylerinde yapılacak köy düğünü ile son bulacak. Köy düğünü geleneklerinin tamamının uygulanacağı etkinlikte, gerçek bir düğün yapılacak. 8 Nisan Pazartesi günü Dü-Şems Ensemble “Ege’nin iki yakası” konseri ile Bursalılar notalarla tarihe yolculuk yapacak. Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan konser, iki kültür arasında ezgi ve dans şölenine dönüşecek. Şenlikler, 14 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek 8. Uluslararası Osman Gazi Tarihi Kent Koşusu ve 21 Nisan Pazar günü yapılacak Rahvan Atları Koşusu ile son bulacak. Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da fotoğraf yarışması düzenlenecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile