Bursa'da Her Geçen Gün Madde Bağımlılığı Şikayetleri Artıyor

Bursa'da Her Geçen Gün Madde Bağımlılığı Şikayetleri Artıyor

Bursa’da ilk kez Osmangazi Belediyesi tarafından açılan Aile Rehberlik Merkezleri, özel sağlık merkezi gibi hizmet veriyor. Vatandaşların bireysel ve çift olarak psikolojik danışmanlık hizmeti alabildiği merkezde, yılın ilk 8 ayında 350’si bireysel, toplam 402 seans psikolojik danışmanlık hizmeti verildi. Yetkililer, madde bağımlılığı şikayetlerinde artış yaşandığını belirterek, bu konuda aileleri uyardı.

Aile Rehberlik Merkezinde görevli Psikolog Melike Oruç, “Yaptığımız görüşmelerde, okulda disiplin suçu alan ve bunu alışkanlık haline getiren çocukların önemli bir kısmının madde bağımlısı olduğunu gördük. Bu nokta da, çocuğu okulunda disiplin cezası alan anne babalar, madde bağımlılığı konusunda çocuklarını daha sıkı takibe alsınlar” uyarısında bulundu.

Emek Zekai Gümüşdiş Mahallesinde 2014 yılında hizmete açılan Bursa’nın ilk Aile Rehberlik Merkezi, vatandaşların bireysel ve çift olarak ücretsiz psikolojik destek alabildikleri en önemli merkez oldu. Kadın, erkek her yaştan insanın başvurabildiği Osmangazi Belediyesi Aile Rehberlik Merkezinde görevli Psikolog Melike Oruç, bu yıl merkeze yapılan başvurular arasında madde bağımlılığı şikayetinin ilk sırada geldiğini söyledi.

Gerek aile, gerekse bireysel olarak yapılan başvuruları değerlendiren Oruç, “2016 yılının ilk 8 ayında 194 kadın, 56 erkek, 52’si 18 yaş altı toplam 302 kişiye bireysel ve çift olarak psikolojik danışmanlık hizmeti verildi.

8 aylık sürede 350 bireysel seans gerçekleştirdik. Yapılan bu görüşmeler sonunda, bize müracaat eden vatandaşlardan 22 yetişkin, 5 çocuk tedavi amacıyla hastanelerin psikiyatri servislerine yönlendirildi. Gelen vatandaşlardan 14’ü psikoloğa yönlendirilirken, şiddet mağduru 11 kadın da, adli ve hukuki süreç konusunda bilgilendirilerek sığınma evlerine yönlendirildi” dedi.

Bursa’nın en kapsamlı merkezi

Ayrıca, 8 aylık sürede aile danışmanı tarafından 41 seans çift, 11 seansta aile toplam 52 seans danışmanlık hizmeti verildiğini belirten Psikolog Melike Oruç, “Osmangazi Belediyesi tarafından hizmete açılan Aile Rehberlik Merkezi, Bursa’nın en kapsamlı aile rehberlik merkezi. 2 psikolog, 1 aile danışmanı, bir eşitlik birimi çalışanı ve 1 hizmetli personelle hizmet veren merkezimizde bu yıl en büyük şikayet artışı madde bağımlılığı konusunda yaşandı. Genel müracaat sayısında da, geçen yıla oranla yüzde 5’lik bir artış söz konusu” dedi.

Madde bağımlılığı şikayetleri her geçen gün artıyor

Bu yıl, şikayet artışı yaşanan madde bağımlılığı konusunda ailelere ve bireysel başvuru yapan vatandaşlara yönelik bir dizi çalışma programları geliştirdiklerin söyleyen Oruç, “Bize müracaat eden vatandaşlara bireysel ve aile olarak psikolojik ve sosyolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ancak, bizim yürüttüğümüz bu çalışmaların tek başına başarılı olması mümkün değil. Madde Bağımlılığı ile mücadele konusunda başta aileler olmak üzere, polis, öğretmen ve çevrenin desteği şart” diye konuştu.

Disiplin suçlarına dikkat

Madde bağımlılığı ile mücadele de en büyük görevin aile ve öğretmenlere düştüğünü açıklayan Oruç, “Madde bağımlılığı şikayetiyle gelen ailelerin çocukları üzerinde yaptığımız gözlemde çok önemli bir tespitte bulunduk. Gelen ailelerin çocuklarından, okullarında aldıkları disiplin suçları dikkat çekici. Yaptığımız görüşmelerde, okulda disiplin suçu alan ve bunu alışkanlık haline getiren çocukların önemli bir kısmı madde bağımlısı. Bu noktada, çocuğu disiplin cezası alan anne babalar, madde bağımlılığı konusunda da çocuklarını mutlaka takibe alsınlar. Bizde aileler, ne yazık ki, çocukları bir adli suça karıştığı zaman evlatlarının madde bağımlısı olduğundan haberdar oluyorlar. Sonrasında bizden yardım istiyorlar” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile