Bursa'nın Gürsu ilçesinde 5 kişinin ölümü, 16 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan iplik-boya fabrikasındaki patlamada ihmali olduğu iddia edilen tutuklu sanık iş yeri sahibi tahliye edildi.
Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan tutuklu sanık Şükrü Demir ve ölen işçilerin avukatlarıyla yakınları katıldı. Mahkeme heyeti, savcının iddianameyi okumasının ardından tutuklu sanık Demir'den savunma yapmasını istedi.
Demir, fabrikadaki işlerle çocuklarının ilgilendiğini öne sürdü. Çocuklarına 2013 yılında işletme sorumluluğunu devrettiğini öne süren Demir, "Ben iş olduğunda gidip gerekli imzaları atarak, resmi işlerin yürütülmesini sağlıyordum. Kazan patlamasını telefon gelince öğrenip, olay yerine gittim. Ölenler ve yaralananlar olduğunu öğrenince üzüldüm. Olayda herhangi bir dikkatsizliğim ve tedbirsizliğim yoktur. Kazanın bakımı yapılıyordu. Dosyada buhar kazanının vanasının kapalı olduğu iddia edilmiş, bu doğru değildir, bu vana kapanmaz, zaten diğer kazanlara da buhar gidiyormuş." iddiasında bulundu.
Demir, şu ifadeleri kullandı:
"Kazanın, susuz kalması, bir yandan da ısınmaya devam etmesi, önceden oluşan buharın diğer kazanlara borularla aktarılmış olması, içeride suyun azalması sonucu patladığını düşünüyorum. Su azalmasının nedeninin de otomatik olan su motoruna ait şalterin kapanması olduğunu sanıyorum. Ben 35 yıldır bu işi yapıyorum, kazan patladığına dair bir duyumum, tecrübem olmadı. Böyle bir durum beklemiyordum."
Olay sırasında patlamanın meydana geldiği boyahanenin karşısındaki iş yerinin ortağı olduğunu belirten İbrahim Can ise "Patlama sırasında ben de yaralandım. Patlamadan sonra kazanın üstünde aktarma makinelerini yanmış vaziyette gördüm. Şikayetçiyim." dedi.
Patlamanın olduğu boyahanenin yanında hayvan ahırında bulunduğunu belirten Yılmaz Duru, "Patlama olunca ahır yıkıldı. Bütün malzemeler üzerime çöktü. Başımdan yaralandım, bir ineğim telef oldu. Şikayetçi değilim." ifadesini kullandı.
Ölen Yasir Saraç'ın annesi Songül Özan ve babası Ramazan Saraç da şikayetçi olduklarını dile getirerek, sanığın cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, fabrika sahibi Şükrü Demir’in tutuksuz yargılanmasına karar verip duruşmayı erteledi.
Gürsu ilçesinde faaliyet gösteren iplik-boya fabrikasında 8 Kasım 2017'de meydana gelen patlamada 5 kişi yaşamını yitirmiş, 16 kişi yaralanmıştı.
Bursa'da İplik-Boya Fabrikasındaki Patlamanın Davası
Gürsu ilçesinde 5 kişinin öldüğü, 16 kişinin yaralandığı patlamada ihmali olduğu öne sürülen tutuklu sanık fabrika sahibi ilk duruşmada tahliye edildi.