Bursa‘da, 9. Kalite ve Başarı Sempozyumu başladı. Almira Otel‘de 15-16 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılacak sempozyumda bu yıl ‘yenileşme ve gelecek‘ teması işlenecek. Kalder ve Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda konuşan Kalder Bursa Şubesi Başkanı Emin Direkçi, çağın insanları yeniliğe zorladığına işaret etti.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer ise, inovasyonun şirketlerde önem kazanacağını belirterek, "Fikir üreten elemanlara daha hoşgörülü bakmak lazım. Eğitimde reform yapılması şart" dedi.
Türkiye‘nin 2023 yılı için önemli hedefleri bulunduğuna dikkat çeken Kalder Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, her ortamda rekabet olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, eğitimin her geçen gün değiştiğini kaydetti. Üniversite olarak araştırma yaptıklarını da ifade eden Dilek, "Bulunduğumuz yeri yeterli görmüyoruz. Maddi kaynak sıkıntısı çekiyoruz" diye konuştu.
Günümüzde geleceği iyi göremeyen ve takip edemeyenlerin yok olduğunu ifade eden Vali Şahabettin Harput ise, Türkiye‘nin önüne konulan hedeflerin yenileşim ile gerçekleşeceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Ece Üner‘in oturum başkanlığını yaptığı sempozyumda konuşan Brightwell Holdings Bv Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Türkiye‘de sorgulamayan ve araştırmayan bir ‘şark kültürü‘ olduğunu söyledi. Yaşanan gelişim süreci ile artık gelecekle ilgili tahminlerin zorlaşacağını ifade eden Manas, "Şirketlerin bazıları ayakta duracak. Sermayesi güçlü olanlar ayakta kalacak. Birleşmelerin artacağı bir süreç yaşayacağız. Dikeyleşmenin arttığı bir dünyaya
doğru ilerliyoruz. Hayat zorlaşıyor" diye konuştu.
"TÜRKİYE‘DE 1 MİLYON 400 BİN ÜSTÜN ZEKALI VAR"
İyi bir buluşçunun iyi eğitim almasının yanında zeka seviyesinin de yüksek olması gerektiğine işaret eden Manas, Türkiye‘de 1 milyon 400 bin üstün zekalı insan bulunduğunu ancak bunların ortaya çıkarılmadığını söyledi. Gelecek için gıda enerji ve inşaat sektörlerinin önünün açık olduğunu anlatan Manas, bunların alt dallarında da gelişmeler olduğunu belirtti.
Petrol fiyatları yükselince alternatif enerjili araç üretiminin geliştiğini dile getiren Manas, 50 yıllık uykudan uyanıp Türklerin sahip olduğu bir araç markası oluşturulması gerektiğini vurguladı.
İnovasyonun, kaynakların verimli kullanılması anlamına geldiğini söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise, inovasyonun devamlılığının sağlanması için motivasyonun de gelişmiş olması gerektiğini dile getirdi. Dünyada tüketici ihtiyaçlarını belirlemek için çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, "Dünyada meyveli yoğurdun nasıl rafları doldurduğunu gördük. Biz de meyveli yoğurt üreteceğiz. Hemen bunu misyonumuza ilave ettik. Dünyanın gıda değerlerini kendi
toplumumuza aktararak onların daha iyi beslenmesine katkıda bulunmaya devam ettik. Meyveli yoğurt bizim kültürümüzde yok. Ama biz kendi kültürümüzü geleceğe taşıyacak işlere imza attık. Meyveli yoğurt, onların kültürünün, cacık bizim kültürümüzün ürünüydü. Meyveli yoğurdu üretirken utandık. Misyonumuzu yerine getirmeliydik. Bu bize cacığı ürettirdi. Üretime başlayınca ev hanımları ile yarış edebilmeliydik. Özüne uygun üretmeliydik. O günlerde fabrika biraz sarımsak koktu ama sonra iş ortaklarımız daha
standart salata üretti. Ezilip hazırlanıp evinizdeki gibi misyonu yerine getirdik. Bunu kültürümüze olan borcumuzu ödemek için yaptık" dedi.
Sempozyuma 3 bin kişinin katılması bekleniyor.
Bursa‘da Kalite Ve Başarı Sempozyumu Başladı
Kalder ve Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) iş birliğiyle düzenlenen 9. Kalite ve Başarı Sempozyumu‘nda, Türkiye‘de 1.4 milyon üstün zekalı insan olduğu bildirildi.