Bursa'da Kural Ihlali Yapan Sürücülere Anlik Fotografla Uyari

Bursa'da Kural Ihlali Yapan Sürücülere Anlik Fotografla Uyari

Bursa’nin Inegöl ilçesinde belediye tarafindan kurulan Izleme ve Degerlendirme Merkezi ile sehir 7/24 takip ediliyor. Ihlalin türüne göre sürücülere whatsapp üzerinden anlik olarak fotografla uyari yapiliyor. Sürücülerin uygulamadan memnun oldugu ögrenildi.

Inegöl Belediyesi’nin akilli sehir uygulamalarinin en önemli sacayaklarindan biri olan Izleme ve Degerlendirme Merkezi, Nisan ayi itibariyla hizmet vermeye basladi.

Yeni Belediye Hizmet Binasinda olusturulan Izleme ve Degerlendirme Merkezinde sehir 7/24 takip edilmeye baslandi. Özellikle bayram öncesi yogunlugunda ve tatil sürecinde ana arterlerde trafigin sikismamasi adina Izleme ve Degerlendirme Merkezi önemli bir rol üstlendi. Ilk etapta uygulamanin bilinirligini de arttirmak adina kural ihlali yapanlara ekran görüntüsü alinarak fotografli sekilde uyarilar yapilirken, ilerleyen süreçle beraber dogrudan cezai islem uygulamasinin da baslayacagi kaydedildi.

Yaya ve araç trafiginin yogun oldugu ana arterler basta olmak üzere; park yasagi, çift sira park, yaya geçidi, yaya kaldirimi, durak ihlalleri gibi yaya ve araç trafigini olumsuz etkileyen etkenler komuta merkezinin aninda müdahalesiyle önlenirken, Inegöl’de su an halihazirda 11 kavsak yapay zeka destekli sabit ve hareketli kamera sistemleri ile izlenir durumda. Yapay zeka destekli kameralarimiz ihlalleri algilayarak kayit altina aliyor. Sadece trafik degil, sehrin huzurunu, sükunu ve tertip düzenini bozan tüm konularla ilgili dilencilerden seyyar saticilara, çevre kirliliginden kaldirim isgaline kadar birçok konuda detayli denetim ve takip yapiliyor. Özellikle kavsaklarda, trafik isiklarinda beklerken araçlardan atilan izmarit, peçete vb. çevre kirliligi sorunlari ile siklikla karsilasilirken, Izleme ve Degerlendirme Merkezi bu minimal boyuttaki çöpleri dahi algilayacak çözünürlükte teknolojiyle donatilmis durumda. Tüm ihlaller kayit altina aliniyor.

Bayram süresince aninda müdahale

Sistemin devreye alindigi bayram öncesi süreçte; Izleme Degerlendirme Merkezi tarafindan tespit edilen aksaklik ve kural ihlallerine ragmen, ihlalin türüne göre önce uyari mesaji, sonra benzer ihlalin yinelenmesi durumunda ise cezai islem yapilmasi yönünde uygulama yapildi. Ihlalin türüne ve yetki dagilimina göre cezai islem süreçleri gerek Zabita Müdürlügü gerekse de Emniyet Müdürlügü tarafindan yürütülürken, emniyet birimlerine de gerekli bildirimler bu merkezden yapiliyor. Trafikte müdahale edilmesi gereken durumlar tespit edildiginde, Emniyet Müdürlügü trafik ekiplerine görüntülü olarak bilgi veriliyor. Bu sayede zamandan tasarruf saglanip hizli müdahale gerçeklesirken, ihlalde bulunan kisilerle de iletisim kurulmus oluyor.

Öte yandan, sistemin kullanilmaya baslamasiyla uyari mesajlari alan vatandaslar, uygulamaya tam not verdi. Bu sayede ihlallerin önüne geçilebilecegi ifade edildi.

Trafik hususunda 379 araç sahibi uyarildi

Konuya iliskin açiklama yapan Belediye Baskani Alper Taban, "Izleme ve Degerlendirme Merkezi bizim önemsedigimiz ve üzerinde uzun süredir çalistigimiz bir uygulama. Bunun önce altyapisini hazirladik. Nisan ayi itibariyla da uygulamaya geçtik. Su an 11 kavsakta aktif izlememiz devam ediyor. Bu sistem sayesinde tüm sehre tek bir noktadan ulasabiliyoruz. Özellikle bayram yogunlugu yasanan günlerde sistemi devreye aldik ve ciddi faydasini gördük. Bayram öncesi ve tatil sürecinde 379 araç sahibine uyari mesaji gönderildi. Yaya ve araç trafigindeki aksamaya aninda müdahale edilmis oldu. Ihlalin türüne ve yetki dagilimina göre cezai islem süreçleri Zabita ekiplerimiz ve Emniyet Müdürlügü tarafindan yapiliyor. Emniyetle ilgili durumlarda ilgili kuruma gerekli bildirimler yapiliyor. Burada amacimiz kesinlikle birilerine ceza kesmek degil. Ancak sehirde yasamanin sorumluluklari, gereklilikleri var. Kurallar çerçevesinde hareket edilmezse, bu sehirler yasanamayacak hale gelir. Iste bu düzeni saglamak adina amacimiz iyi bir denetim mekanizmasi kurmak. Bu vesileyle tüm vatandaslarimizi kurallara riayet etmeye davet ediyorum. Her ne kadar baslangiçta uyari mesajlari atilsa da zamanla dogrudan cezai islem uygulanmaya baslayacagini da hatirlatmak istiyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile