Bursa'da 'Otomotivde Eşdeğer Parça Semineri'

TSE Genel Sekreter Yardımcısı Kırbaş: 'Daha önce KOSGEB tarafından en fazla 4 belgeye kadar belge başına 2 bin 500 liraya kadar destek sağlanıyordu. Artık TSE belgelerinde böyle bir sınır yok. Alacağınız her belgenin belgelendirme ücreti KOSGEB tarafından hibe desteği şeklinde tüm kuruluşlarımıza ödenecek'

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Aykut Kırbaş, KOSGEB tarafından daha önce en fazla 4 belgeye, belge başına 2 bin 500 liraya kadar destek sağlandığını belirterek, 'Artık TSE belgelerinde böyle bir sınır yok. Alacağınız her belgenin belgelendirme ücreti KOSGEB tarafından hibe desteği şeklinde tüm kuruluşlarımıza ödenecek.' dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), MÜSİAD Bursa Şubesi ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa Şubesi iş birliğiyle 'Otomotivde Eşdeğer Parça Semineri' düzenlendi.

Kırbaş, BTSO hizmet binasında gerçekleştirilen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, 1 Haziran 2015'te başlayan eş değer parça uygulamasıyla TSE'nin onayladığı ve bundan sonra onaylayacağı muadil ürünlerin orijinal parçalar yerine kullanılmaya başladığını belirtti.

Eş değer parça uygulamasına çok önem verdiklerini ve bunun önemli bir faaliyet alanı olduğunu vurgulayan Kırbaş, şunları kaydetti:

'Ekim ayında ilk belgelendirmeleri yaptık. Şu an için 3 firmanın toplam 25 tane belgesi verilmiş durumda. Ancak test aşamasında olan ve nihai aşamaya gelen 16 firmamızın toplam 89 belgesi bulunuyor. Diğer 14 firmamızın 84 parçaya ait işlemleri ise müracaat aşamasında. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı hükümet programında TSE belgelerinin desteklenmesi de yer alıyordu. Daha önce KOSGEB tarafından en fazla 4 belgeye kadar belge başına 2 bin 500 liraya kadar destek sağlanıyordu. Artık TSE belgelerinde böyle bir sınır yok. Alacağınız her belgenin belgelendirme ücreti KOSGEB tarafından hibe desteği şeklinde tüm kuruluşlarımıza ödenecek. Aynı şekilde yaklaşık yüzde 50'ye varan oranda laboratuvar hizmetleri desteği de KOSGEB tarafından verilmeye devam edilecek.'

- 'Avrupa'nın en iyi otomotiv test merkezini Bursa'ya kuruyoruz'

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da Bursa'nın gelişmiş altyapısı, genç ve kalifiye iş gücü, rekabetçi ve güçlü tedarik zinciriyle Türkiye'nin otomotiv üssü konumunda olduğunu söyledi.

Otomotiv sektöründe, Ar-Ge, tasarım ve teknoloji kapasitesini artırarak Bursa'yı teknoloji merkezine dönüştürmeyi amaçladıklarını ifade eden Duran, 'Bu noktada Avrupa'nın en iyi otomotiv test merkezini Bursa'ya kuruyoruz. Yerli otomobilin üretimi konusundaki inancımızı ve kararlılığımızı da tüm Türkiye'ye duyurmuştuk. İnşallah kentin ortak inanç ve kararlılığıyla ilk yerli otomobili Yenişehir'de kurulacak merkezde test etme ayrıcalığına sahip olacağız.' değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gürses de eş değer parça yönetmeliğinin 2015'te yürürlüğe girmesiyle otomotiv yan sanayinin piyasaya sunduğu yedek parçalara, eş değer parça olarak belgelendirme yükümlülüğü getirildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin ilk otomotiv fabrikasının Bursa'da kurulmuş olması ve karoser sanayinde Bursa'nın geçmişten bu yana ön planda bulunması dolayısıyla Bursalı sanayicilerin bu konuya eğilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından TSE Belgelendirme Müdürü Sezai Kolat 'Eşdeğer Parça Belgelendirme Süreci', TOSYÖV Bursa Otomotiv Grup Başkanı Bayram Ali Özdemir 'Dünyada ve Türkiye'de Eşdeğer Parça Sistemi ve Güven Yönetimi', MÜSİAD Bursa Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Demirci de 'Eşdeğer Parça Testleri ve Sektöre Etkileri' konularında katılımcılara bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile