Bursa‘da talebin iki katı fazla termal su bulundu

Bursa‘da yapılan sondaj çalışmalarıyla talebin iki katı fazla termal su bulundu.



İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel ve Jeotermal AŞ Genel Müdürü Hasan Aydın düzenledikleri basın toplantısında Bursa’daki termal çalışmaları ve sondaj sonuçları hakkında bilgi verdi. Çırağan Kafe- Restoran‘da gerçekleştirilen toplantı ile Bursa‘yı termal turizmin gözdesi yapacak projeler ele alındı, eleştiriler cevaplandı.

İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, elde edilen suların eklem ve cilt hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığın tedavisinde kullanılabileceği gibi, içerek de tedavide yararlanılabileceğini söyledi. Aramalar esnasında bulunan Bursa‘nın en iyi suyunun Tabakhaneler bölgesinde elde edildiğinin altını çizen Avcı, bunun aynı zamanda Türkiye‘nin de en iyi sularının başında geldiğini ifade etti.
Bursa‘yı termal turizmde model kent yapacak suları bulduklarının altını çizen Nurettin Avcı, açılan kuyulardan eski işletmelerin olumsuz yönde etkilenmeyeceğini söyledi. Avcı, "Eğer eski işletmeler bundan olumsuz olduğu tespit edilirse, eldeki mevcut çok daha kaliteli sudan bunlar telafi edilecektir. Şu anda Çekirge bölgesinde kullanılan mevcut su, 16 litre saniyelik kapasitede. Kültür Park’ta ise 8.5 litre saniyelik bir kapasite var. Ancak yeni bulunan kuyularla birlikte bu rakam 300 litre saniyelik bir kapasite ediyor. Yani mevcudun 10 katı bir su elimizde mevcut." dedi.

Termal suları dışarı çıkarıp heba etmek istemediklerinin altını çizen Avcı, şunları söyledi: "Eğer 100 dereceden daha sıcak sular bulabilirsek, sıcaklığından yararlanarak elektrik üretiminde yararlanabiliriz. Ayrıca bu suları kentin ısıtmasında kullanmak istiyoruz. Bunun ilk denemesini Doğanbey Kentsel Dönüşüm Bölgesi‘nde 2011‘in sonuna doğru kullanabiliriz. Bunu da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte organize ediyoruz. Ayrıca bu suları seralarda kullanmak gibi bir düşüncemiz var."

Bursa‘da şu anda yapımı devam eden 12 otelden de sıcak termal su talebi aldıklarını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, şunları anlattı: "Şu anda talep alma işlemi devam ediyor. Alınan taleplerle birlikte bu miktar 150 litre saniyelik bir talebi gösteriyor. Ancak bizim elimizde şu anda 300 litre saniyelik bir termal su hazır durumda. Bu doğrultuda 1960‘larda olduğu gibi Bursa‘yı bir termal turizm kenti yapmayı hedefliyoruz."

Tarımda da bu konuda talepler olduğuna dikkat çeken Avcı, bu kuyuları bulmak için yaklaşık 5.5 milyon TL harcama yaptıklarını belirterek, "Bu para belki eleştirilebilir, ancak elde edilen sıcak suyu şuanda özel sektöre satmaya kalksak en az 50 milyon dolara rahatlıkla satabiliriz. Ancak biz Bursa‘nın geleceğini satmak istemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Dağyenice‘de de termal çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı, öncelikle buranın turizm sahası kabul edilmesi için çalıştıklarını söyledi. Burada bulunan 10 bin dönümlük arazi üzerine ‘Termal Tatil Köyü‘ kurma düşüncesi olduğunu aktaran Nurettin Avcı, şöyle devam etti: "Bölgede kendiliğinden çıkan büyük miktarda termal su var. Bu suların kullanılarak burada termal tatil köyü kurma düşüncemiz var. Bunun sonucunda da dünyanın birçok yerinden birçok şirket gelerek burada yatırım yapabilecek. Mesela şimdiden Dubai‘den bir şirket burada yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım yapabileceğini belirtiyor. Buranın önü çok açık."

BURSA JEOTERMAL ENERJİ ANONİM ŞİRKETİ
Bursa‘da 2008 yılında kurulan Bursa Jeotermal Enerji Anonim Şirketi 2009 yılında faaliyetlerine tam kapasite ile başladı. 2010 yılında ise çalışmalarına hız veren şirket, özellikle jeotermal enerjinin bulunup kullanıma sunulması konusuna yoğunlaştı. 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Minarelli Sular Kanununun yasalaşması ile de çalışmalarına ağırlık verdi.
Bu amaçla jeotermal etütlerini tamamlayan Bursa Jeotermal Enerji Anonim Şirketi Mihraplı Bölgesi‘ndeki Mihraplı 1 jeotermal kuyusunu açtı. Kuyudan 1076 metre derinlikte 27 derece sıcaklılıkta yaklaşık 50 litre saniyelik su bulundu. Aynı zamanda 24 nolu ruhsat sahasında ise jeolojik, jeokimyasal ve jeofizik etütlerin yapılmasına başlandı. Etütler sonucunda ise jeotermal alan ve jeotermal sistem tam olarak ortaya çıkarılarak sahada genişleme bölgesi tespit edildi.
Etütler sonucu Kaynarca bölgesinde yapılan ölçümler ile 315 metrelik BKJ 1, 376 metrelik BKJ 2 ve 440 metrelik BKJ 3 jeotermal Gradyan kuyuları açıldı. Sırası ile 51, 41 ve 56 derecelik kuyu dibi elde edildi. 2009 yılı ortalarında başlanan 24 nolu ruhsat sahasında ise Kültürpark‘ın doğusuna doğru alan genişletireldi. Ayrıca Tabakhaneler bölgesinde BKJ 3 kuyusu ile kuzeyde Soğanlı Bölgesine yönelik genişleme sahası tespit edildi.
2010 yılında BKJ1 kuyusunun genişletilmesi sonucu 641 metre derinlikte ki BJ 1 kodlu üretim kuyusundan 88.5 derecelik sıcaklıkta ve 63 litre saniyelik su elde edildi. Bu suyun yapılan tetkiklerinde 1276 megalitrelik minerale sahip olduğu tespit edildi. Ayrıca yapılan çalışmalarda Dağyenice‘de yapılan aramalarda ise 2 adet 24 derece ve 25 derecelik sıcaklıkta doğal kaynak suyu bulundu. Bölgede aramalar kapsamlı devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile