Bursa'da Tarihi Çarşı Ve Hanlar Bölgesi'ne İtalyan Eli

Bursa'da Tarihi Çarşı Ve Hanlar Bölgesi'ne İtalyan Eli

Büyükşehir Belediyesi tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin ayağa kaldırılması için dünyaca ünlü mimar Massimiliano Fuksas'la ortaklaşa çalışma kararı aldı.

Bursa'da tarihi ve kültürel mirasın ortaya çıkarılmasında son bir yıl içinde 250'ye yakın proje üreten Büyükşehir Belediyesi, son 25 yıldır kapsamlı bir çalışmanın gerçekleştirilmediği tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin ortaya çıkarılması için dünyaca ünlü mimar Massimiliano Fuksas'la anlaştı. Büyükşehir Belediyesi'yle bu konu üzerinde bir süredir görüş alışverişinde bulunan ünlü mimar Fuksas, bölgeyi daha yakından tanımak için Bursa'ya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ünlü mimar Fuksas'la birlikte düzenlendiği basın toplantısında bölgede yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Gökdere Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker'in de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Altepe, bir tarih başkenti olan Bursa'nın bu özelliğini ortaya çıkarmak için yoğun çaba içinde olduklarını söyledi. Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin Sultan Orhan tarafından oluşturulan bir semt olduğuna değinen Başkan Altepe, "Eski Bursa'mızda yeni ve büyük bir çalışma başlıyor. Çarşı ve hanlar bölgesi en çok ziyaret edilen, şehrin nabzının attığı bir yer. Aynı zamanda son yüzyılda tahribata uğrayan bir semt. 25 yılı aşkın süre önce Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından plan çalışmaları yapılmış, onun haricinde bu güne kadar kapsamlı bir çalışma olmamış. Hanlar Bölgesi'nde bugüne kadar 40'ın üzerinde proje gerçekleştirdik. Şimdi bu bölgeyi tekrar revize ediyoruz" dedi.
Birçok ülkede örnek çalışmalara imza atan ünlü mimar Fuksas'la çalışacaklarını ifade eden Başkan Altepe, aylar sürecek çalışmanın startını da verdiklerini kaydetti. Çalışmaların Atatürk Caddesi ile Haşim İşcan Caddesi arasında kalan bölgeyi kapsadığını ifade eden Başkan Altepe, "Bölgeye nasıl yaklaşılabilir, koruma kullanma dengesi nasıl olabilir bunları belirleyeceğiz. Burası kentin kalbiyse, belli saatlerde hareketlilik olan değil 24 saat canlı olan bir bölge olmalı. Kent yaşayan bir organizmaysa, burası da gece gündüz canlı olmalı. Bu konuda Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, ilgili diğer odalar, sivil toplum örgütleri ve bölge esnafıyla yapılacak çalışmaları paylaşacağız. Bugüne kadar riskli gibi görünün birçok işe imza attık. Bu alanda güzel bir noktaya geldik. Çalışmalarımız tamamlandığında tarihi çarşı ve hanlar bölgesi, herkesin görmek istediği, gezerken heyecan duyulacak bir yer olacak" diye konuştu.

"BENİ ÇOK ETKİLEDİ"
Bugüne kadar birçok ülkede önemli projelere imza attığını ancak özellikle Türkiye ile Çin arasındaki bölgede çalışmak istediğini dile getiren ünlü mimar Fuksas, tarihi bölgeden çok etkilendiğini vurguladı. Fuksas, "Bölgede üç önemli önceliğimiz var. Birincisi bölgede yaşayan insanlar, ikincisi kültür ve üçüncüsü ticaret. Bunlardan biri olmazsa proje başarımız olur. Hayata geçireceğimiz proje bu üçünün bileşimi olmalı ve bölge 24 saat canlı olmalı. Önce bölgenin güzel bir analizini yapacağız, ne yapmamız gerektiğini anlamaya çalışmalıyız. Tarihi binalar ve sokakların yapısı çok önemli. Bu topografyayı yeniden organize etmek gerekir. En önemli şeylerden biri de toplu taşımanın yaygınlaştırılması" ifadelerini kullandı.
Bölgeyi bir bütün olarak ele alacaklarını ifade eden Fuksas, "Bazı yapıları restore etmek, bazı binaların da cephelerini değiştirmek istiyoruz. Kimseye 'şu binanı yıkmak zorundayız demek istemiyoruz. Çünkü en çirkin bina bile iyi bir çalışmayla güzel hale gelebilir. Cepheler değişebilir. Ayrıca bölgeye çok modern binalar da yapabiliriz. Sadece bölgenin içi değil karşı taraftaki binaların cepheleri de önemli. Hem hanlar bölgesinin içinde hem de çevresinde yapmamız gerekenler var. Bazı satın alımların yapılması gerekebilir. Ticari faaliyetin artması için yardımlar yapılması gerekebilir. İki ay içinde proje önemli ölçüde şekillenmiş olacak" şeklinde konuştu.
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıda yaşamına yitirenlerle ilgili başsağlığı dileğinde bulunan Fuksas, Bursaspor'un aynı başarıyı önümüzdeki yıl da göstermesini de belirtti. Yeşil beyazlı takımın Avrupa'da Roma ile maç yapmasını çok istediğini de sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile