Bursa'da Yalin Yönetimle 72 Milyon Liralik Tasarruf

Bursa'da Yalin Yönetimle 72 Milyon Liralik Tasarruf

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan son 1 yil içinde uygulanan Yalin Belediyecilik modeli ile personel, ekip, ekipman ve kaynak yönetimindeki iyilestirmelerle son bir yilda 72 milyon liralik tasarruf saglandi. Belediyelerin kar elde etme gibi bir amaci olmadiginin altini çizen Baskan Aktas, elde edilen tasarrufun yine vatandasa hizmet olarak döndügünü vurguladi. Muhalefete de seslenen Baskan Alinur Aktas, "Beni tasarruf veya makine kaynak kullanimi noktasinda vurmak isteyenler elestirmek isteyenler bilsinler ki her gün kendimizi "çok daha tasarruflu olmak adina" sorguluyoruz. Tüyü bitmemis yetimin hakkini kimseye yedirmeyiz" diye konustu. Baskan Aktas, en çok personel gider kalemini yalinlastirirken zorlandiklarini kaydederken, "Mart ayindan bu yana toplu is sözlesmesini imzalamadik. Çalisanlarimizin kayiplari yok, farklari alacaklar. Eski halimiz yenilenmis haldeki belediyeden daha iyi durumda" ifadelerini kullandi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, düzenlendigi basin toplantisi ile Büyüksehir bünyesinde uygulanan Yalin Belediyecilik projesinin kazanimlarini kamuoyu ile paylasti. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantiya Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ile Iznik, Yenisehir, Orhangazi, Büyükorhan, Harmancik ve Keles Belediye Baskanlari da katildi.

Sinirsiz bütçemiz yok

Ulasimdan altyapiya, sosyal hizmetlerden kültür sanata kadar her alanda üretilen hizmetler için bir kaynak gerektigini dile getiren Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, sinirsiz bir bütçeye sahip olmadiklarini, bu nedenle kaynaklari en verimli sekilde kullanmak amaciyla özel sektörde yogun olarak kullanilan ‘Yalin Yönetim Sistemini’ belediyeye uyarladiklarini vurguladi. Yaptiklari plan dogrultusunda sinirli kaynaklari dogru yönetimle, sehrin öncelikli ihtiyaçlari için kullandiklarini dile getiren Baskan Aktas, “Göreve basladigimizda mali disiplin çerçevesinde bazi projelerde revizyona gittik. Atil, ise yaramayan, bu sehre faydasi dokunmayacak, kullanilmaya basladiginda ciddi zararlar olusturacak projelerle ciddi revizyonlar yaptik. Her seyi kar çerçevesinde kiyaslayan bir anlayisimiz olmaz. Belediyelerin kar amaçli kuruluslar olmadigini herkes biliyor. Ancak gerekse hizmetlerde gerekse kaynak kullaniminda her kalemi yalin yönetimle tek tek sorguladik” dedi.

1 yilda 72 milyonluk tasarruf

Bursa’nin ‘yalin yönetim’ felsefesine hiç de yabanci olmadigini özellikle otomotiv sanayiinde yogun olarak kullanildigini kaydeden Baskan Aktas, “Vatandaslara yönelik deger üretmeyen, gereksiz kaynak tüketimine sebep olan islemleri yok ediyoruz. Iyi is modellerini yayginlastiriyoruz. Uygulamanin ilk yikinda 72 milyon liralik tasarruf elde ettik. Buna sadece ekonomik olarak bakmamak gerek. Ayni zamanda is gücünü dogru kullanip, zamandan tasarruf sagladik ve hizmet birimlerimizle yeni alanlar kazandik. Vatandasa sunulan hiçbir hizmeti iptal etmedik. Çalismalarla elde ettigimiz kaynaklari yeni projelerimize aktariyoruz. Beni tasarruf veya makine, kaynak kullanimi noktasinda elestirmek isteyenler bilsinler ki her gün çok daha tasarruflu olmak adina daha neler yapabiliriz diye kendimizi sorguluyoruz” diye konustu.

Iyilestirmenin sonu yok

Yalinlastirma çalismalarinin önemli kazanimlari oldugunu ifade eden Baskan Aktas, olasi yanginlara daha erken müdahale için araçlarin patinaj yapmasinin nedenlerinin bile incelendigini vurguladi. Iyilestirmenin sonunun olmadigini, kaliteli yönetimin sürekli iyilestirmeden geçtigini ifade eden Baskan Aktas, “Dogumdan ölüme kadar 7 gün 24 saat hizmet veren ir kurumuz. Sistemi A’dan Z’ye sorgulayip, güncellememiz gerekiyor. Tüm is ve islemleri yalinlastirip vatandasin memnuniyetini arttirmamiz gerekiyor. Kurum giderlerinden yapacagimiz her tasarruf ve iyilestirme vatandas için yeni hizmetler ve yasam kalitesindeki artis demektir. Bize emanet edilen bu isi babamizdan miras devralmadik. Birilerine miras olarak da birakmayacagiz. Görevi gönül huzuruyla birakmanin hazzi içinde olmak istiyoruz. Inancimizin geregi, israf haramdir. Elinizdeki kaynaklari maksimum verimlilikle kullanmamiz gerekiyor” dedi.

Baskan Aktas, uyguladiklari projenin Türkiye’de yerel yönetimlerde bir ilk oldugunu ve Gaziantep basta olmak üzere farkli belediyelerin uygulamayi model olarak alip, çalismaya basladiklarini da sözlerine ekledi.

Baskan Alinur Aktas bir soru üzerine ise en çok personel kalemlerini yalinlastirirken zorlandiklarina isaret ederek, "Toplu is sözlesmesini marttan beri imzalamadik. Çalisanlarimizin kayiplari yok. Farklari alacaklar. Eski halimiz yenilenmis haldeki belediyeden daha iyi durumda. Benden en yüksek ücreti istiyorlar. Biz Bursa’yiz. Benimle çalisan arkadasimizi, 5 bin kisiyi ilgilendiren toplu is sözlesmesi yapilacak. Ancak yanlis planlarla yönlendirilmeye çalisiyorlar. Böyle gidersek belediye haricinde kimsenin çalisma ihtiyaci olmaz. Herkes belediyede çalismak ister. Böyle bir dünya yok. Özel sektörle ilgili hedefleri olan sehiriz. Çalisilacak tek alan belediye degil. Belediyede oturmus sistem var. Kimse bunu degistirmek istemiyor" ifadelerini kullandi.

Toplantiya katilan Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de elde edilen kazanimlarin özellikle vatandasa hizmet olarak dönmesini saglayan proje nedeniyle Baskan Aktas ve ekibine tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile