Şehir merkezinde bin 200 metre uzunluğunda piste sahip Yunuseli Havaalanı'nın sivil ulaşıma açılması için gerekli izinlerin çıkmasının ardından, havayolu ulaşımı konusunda şehirde bir adım atılması gerekiyor. Yenişehir'e büyük uçakları getiren, ancak ekonomik olmadığı için firmaların sık sık terk ettiği Bursa'da yerel çözüm üretilmesi gerekiyor. Bursa merkezli firmaların yıllarca Yunuseli Havaalanın'dan İstanbul'a yolcu ve kargo taşıdıklarına dikkati çeken UGL Bursa Bölge Koordinatörü Kazım Yıldız, "Bursa merkezindeki havaalanının pisti kısa olduğu için büyük uçaklar inemiyor. Bursa'daki yolcu trafiğine cevap verebilecek, Yunuseli Havaalanı'na da rahatlıkla inebilecek, 50-60 kişilik orta boy uçaklar başlangıçta kiralanarak havayolu taşımacılığı yapılabilir. İzmir'de iş dünyasının sık sık gidip geldikleri şehirlere sefer yapmak maksadıyla, ticaret odasının kurduğu İzair örnek alınarak, Bursa'dan Anadolu'da yolcu yoğunluğu olan şehirlere orta boy turbo prop motora sahip pervaneli uçaklarla gidip gelinebilir. Yaz aylarında Antalya, Bodrum seferleri konulabilir. İsveç'li Saab firmasının bu tip orta boy uçakları Avrupa'daki şirketlerden kiralanarak, Bursa Hava Yolları ulaşımı başlatabilir. Bu tip uçaklar, futbol ve basketbol takımlarına da rahatlıkla kiralanabilir. Şimdi takımlar 150-200 kişilik uçakla takımın yanına taraftarları da alarak maça gidiyor. Oysa bu uçaklarla sadece takım ve yöneticiler bir uçakta uzak deplasman maçlarına giderek daha rahat ve huzurlu yolculukla daha ekonomik uçabilir. Yunuseli Havaalanı'nı açmak çare değildir, önemli olan Bursa'nın uçmaya ihtiyacı olduğu havaalanlarına sefer organize edebilecek yerel bir hava yolu şirketini şehrin ortak fayda kuruluşlarının katkıları ile hayata geçirebilmektir. 3 bin 500 metre pist uzunluğuna sahip Yenişehir Havaalanı da kargo taşımacılığı, dış hat seferleri ve büyük uçaklar için müşteri potansiyeli olan şehirler için kullanılır. Bursa'nın yedek meydanı olarak hizmet verir. Böylece bu havayolu şirketi ile Bursa'da Yunuseli Havaalanı canlandırılır, özel uçak sayısı artar, şehirde hava trafiği çoğalır" diye konuştu.
Yunuseli Havaalanı'nda faaliyet gösterecek bu şirketin iyi bir organizasyon ile ilk etapta büyük bir yatırıma gerek olmadan, Avrupa'dan 3 uçak kiralama ile çalışmalara başlayabileceğini, daha sonra leasingli uçaklar alınarak hizmetin geliştirilebileceğini savunan Kazım Yıldız, Bursa'da bu işi yapabilecek teknik ekip ve işletme becerisine sahip insanların fazlasıyla mevcut olduğunu sözlerine ekledi.
İzmir'de 2006 yılında satın aldığı 3 adet 180 kişilik Airbus uçakla İzmirlileri uçurmaya başlayan İTO kuruluşu İzair, ilerleyen yıllarda Pegasus ile iş birliği yaparak hat ve sefer sayılarını da işadamlarının istedikleri güzergahlara yönlendirmeyi başardı. İzair'in şu anda Alsancak, Karşıyaka, Göztepe ve Çeşme isimli Airbus A-319 model 4 uçağı ile verimli bir şekilde 3 yıldır hizmet veriyor.
Bursa Havayolu Şirketi Kurmalı
Bursa'nın havayolu trafiğine girmesinde, İzmir Ticaret Odası'nın 2005 yılında kurup 2006 Nisanın da faal hale getirdiği 'İzair' açılımının örnek olabileceği bildirildi.