Bursa Il Saglik Müdürü Dr.Fevzi Yavuzyilmaz, Dünya Uyusturucu Kullanimi ve Kaçakçiligi ile Mücadele Günü münasebetiyle açiklamalarda bulundu. Birlesmis Milletler Uyusturucu ve Suç Ofisi 2020 raporu ve uyusturucu bagimliligiyla ilgili küresel çapta yayinlanan raporlarda da uyusturucu kullaniminin dünyanin her cografyasinda arttigi, kullanim yasinin düstügü ve ölüm oranlarinin yükseldiginin altini çizen Dr. Yavuzyilmaz, bagimlilik yapici maddeler ve madde kullanimi ile mücadelenin günümüzde çözüm bekleyen en mühim meselelerden biri oldugunu söyledi.
Uyusturucu kullanimina bagli gelisen zararlarin sadece kisinin kendisine verdigi zararlar olarak görülemeyecegini vurgulayan Dr. Yavuzyilmaz, kisinin sadece kendine degil çogu zaman ailesine, içinde bulundugu çevreye ve toplumun tamamina yansiyan sosyal, hukukî ve ekonomik zararlari da beraberinde getiren çok boyutlu bir hastalik oldugunu belirtti.
Gençlerin genellikle merak duygusundan ve arkadas ortamlarinda ‘Hayir’ diyemediklerinden dolayi bu tuzaga düstüklerine dikkat çeken Dr. Yavuzyilmaz, “Bir kere denemekle bir sey olmaz, bir kere deneyeyim sonra bir daha yapmam diyerek madde deneyen bir kisi, isterse birakabilecegini düsünse de, bir süre sonra bu durum kontrolden çikarak, madde bagimlisi olabilir. Burada önemli olan hiç baslamamaktir” ifadelerini kullandi.
Bursa’da bagimlilikla ilgili mücadeleyi üç asamada sürdürdüklerinin bilgisini veren Dr. Yavuzyilmaz sözlerine söyle devam etti:
"Birinci asamada koruyucu, önleyici çalismalar yer aliyor. Madde bagimliligini önlemeye yönelik sahada bilgilendirme çalismalari yapiliyor. Müdürlügümüze bagli Saglikli Hayat Merkezlerimizde de alaninda uzman personellerimiz madde bagimliligi önleme çalismalarinda aktif bir sekilde rol alarak bireysel danismanlik hizmetleri ve psikososyal destek vermektedirler. Ikinci asamada ise bagimlilik söz konusu oldugunda ilimizde bulunan AMATEM ve ÇEMATEM de tedavi hizmeti almaktadirlar. Üçüncü asamada da ise tedavi olan hastanin, rehabilitasyon hizmeti alabilmesi için ilimizde ki çalismalari baslatmis bulunmaktayiz.
Bütün dünyada oldugu gibi ülkemizde de özellikle koruyucu, önleyici çalismalarin çok degerli oldugunu biliyoruz. Bu konuda ailelerimize de çok büyük rol düsüyor. Bizlerin madde bagimliligiyla mücadele de en çok önemsedigi nokta gençlerimize olumlu yönde rol model olunmasi ve gençlerimizin sahiplenilmesidir. Çünkü tedavi hizmetleri, önleyici saglik hizmetlerine göre çok daha maliyetli ve külfetli bir süreci kapsamaktadir".
Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz Açiklamasi 'Gençlerimize Sahip Çikmaliyiz'
Uyusturucu bagimliliginin toplumu tehdit eden önemli bir halk sagligi meselesi oldugunu dile getiren Bursa Il Saglik Müdürü Dr.Fevzi Yavuzyilmaz, “Gençlerimiz gerek merak duygusundan gerekse arkadas ortaminda bagimlilik tuzagina düsmektedirler. Bu konuda ailelerimize çok büyük rol düsüyor. Bizlerin madde bagimliligiyla mücadelede önemsedigi en önemli nokta gençlere sahip çikilmasidir” dedi.