Bursa İnovasyon Ve Tasarım Buluşmaları

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'yı Ar-Ge, inovasyon ve tasarımın merkezi haline getirmek amacıyla organize edilen "Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları"nın 27-31 Mayıs'ta gerçekleştirileceğini bildirdi.

Burkay, düzenlediği basın toplantısında, dünyada önemli bir değişim ve dönüşüm süreci olduğunu, üretim, bilgi ve pazarlamada sınırların kalktığını, ülkeler ve şehirler arasında çetin bir yarış yaşandığını, bu zorlu yarışta duran, yerinde sayanların kaybettiğini söyledi.

Dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olan Türkiye'nin, küresel rekabetin en önemli göstergelerinden biri olan inovasyon endeksinde son iki yılda 20 basamak birden yükselmesine rağmen 143 ülke arasında hala 54'üncü sırada bulunduğunu belirten Burkay, şöyle konuştu:

"Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almak istiyorsak, sektörlerimizin rekabet gücünü artırmak ve ekonomik kalkınmayı sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Ülke olarak yenilikçi olmaya bugün, her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Oyunun kurallarının yeniden yazıldığı bu dönemde ürünlerimize ekonomik ve toplumsal değer katmak, hizmetlerimizde ve iş yapış yöntemlerimize farklılık katmak ve yenilik oluşturmak zorundayız. Ürünlerimizi, firmalarımızı, sektörlerimizi, kentimizi ve ülkemizi bir üst lige çıkarmak istiyorsak Ar-Ge'ye, inovasyona ve tasarıma daha fazla ağırlık vermeliyiz. Bu noktada Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa'ya büyük görevler düşüyor. Ülkemizin kilogram başı ortalama ihracat hedefi olan 4 doları daha bugünden yakaladığımız Bursa'da bu rakamı 8 dolara çıkarmak için üretimimizde ve ihracatımızda katma değerli ürünlerin payını artırmaktan başka çaremiz yok."

Burkay, Bursa'ya Ar-Ge, inovasyon ve tasarım desteğiyle yaratıcılık ve cazibe merkezi kimliği kazandırmayı hedeflediklerini anlattı.

Tüm projelerinde olduğu gibi "İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları"nı da gerçekleştireceklerini vurgulayan Burkay, "Amacımız, Bursa'yı tarihi ve kültürel mirasıyla güçlü sanayisinden beslenerek, Ar-Ge, inovasyon, tasarım desteğiyle yaratıcılık ve cazibe merkezi konumuna getirmek" dedi.

Tasarım ve inovasyonun kültür olarak benimsenmesini sağlayacak önemli platform olan buluşmalara, bir bütünlük ve kimlik kazandırmak amacıyla logo hazırladıklarını aktaran Burkay, Bursa'nın inovasyon ve tasarım dünyasına imzasını atacağı ana fikrinden yola çıkarak logonun "Bursa'nın parmak izi" şeklinde tasarlandığını belirtti.

- Bursa'yı ulusal ve uluslararası fuar merkezi haline getirme hedefi

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve Fiat'ın, buluşmaların sponsorları olduğunu dile getiren Burkay, program konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Bursa'ya, içinde yaşayan herkesin katılımıyla inovatif ve tasarım odaklı bir kimlik kazandırmak için yola çıktık. Türkiye'nin orta gelir sendromundan çıkışını sağlayacak olan en önemli dönüşümlerden biri olan Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma ve markaya dayalı üretimin ihracatın ve ekonominin geçiş noktasının da Bursa olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda, tasarım yarışmalarından Ar-Ge proje pazarlarına, bilim şenliğinden ev stil fuarına, animasyon festivalinden tasarım zirvesine kadar 10'un üzerinde başlıkta gerçekleştireceğimiz bu önemli buluşmalarımız, Bursa ve çevresini inovasyon ateşiyle aydınlatacaktır. Bursa'yı ulusal ve uluslararası nitelikteki fuarların merkezi haline getirmek amacıyla yola çıkmış olduğumuz ve Türkiye'nin ilk ev stil fuarını, 'İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları' kapsamında gerçekleştireceğiz."

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da bir soru üzerine, güzel sanatlar fakültesi bünyesinde 4 yıl önce kurulan "tekstil ve moda tasarım", "seramik ve cam", "endüstri ürünleri" ve "grafik tasarımı" bölümlerinde öğretim elemanı ve öğrenci bulunmadığını, eksikliklerin giderilmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Toplantıda, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de yer aldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile