Bursa Is Dünyasina Azerbaycan'a Yatirim Daveti

Bursa Is Dünyasina Azerbaycan'a Yatirim Daveti

Azerbaycan Baskonsoloslugu Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) ev sahipliginde düzenlenen ‘Azerbaycan’da Yatirim Firsatlari’ bilgilendirme seminerinde Bursa is dünyasina önemli mesajlar verdi. Azerbaycan’in 10 ülke ile serbest ticaret anlasmasi bulundugunu söyleyen Taghiyev, “Azerbaycan’i 280 milyonluk büyük bir pazara giris kapisi olarak degerlendirebilirsiniz. Eger yabanci yatirim düsünüyorsaniz ‘yabanci’ olmayan Azerbaycan’a gelin” dedi.

BTSO, Azerbaycan Yatirim Firsatlari Semineri’ne ev sahipligi yapti. Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Ofisi isbirliginde düzenlenen etkinlige BTSO Meclis Baskan Yardimcisi Murat Bayizit, Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev ve Basdanismani Javid Abdullayev ile Bursa is dünyasi temsilcileri katildi.

Seminerde Azerbaycan’daki yatirim firsatlari, vergi muafiyetleri ve tesvikler anlatilirken, dost ve kardes iki ülke arasindaki potansiyel isbirligi imkanlari degerlendirildi.

“Azerbaycan ile ekonomik isbirligimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz”

BTSO Meclis Baskan Yardimcisi Murat Bayizit, Türkiye ve Azerbaycan’in ortak tarihi, dili ve kültürü paylasan iki dost ve kardes ülke oldugunu vurguladi. Iki ülke arasindaki iliskilerin siyasi, ticari, askeri, egitim, saglik ve ulastirma basta olmak üzere çok genis bir zeminde ilerledigini kaydeden Bayizit, “Tek millet, iki devlet’ diye ifade ettigimiz köklü dostlugumuzun yansimalarini aramizdaki 7,5 milyar dolarlik ticaret hacmiyle ekonomik iliskilerimizde görüyoruz. Diger taraftan ülkemiz Azerbaycan’da en fazla yatirim yapan ülkeler arasinda yer aliyor. Karsilikli yatirimlarimiz 34 milyar dolari asti. Girisimcilerimiz için degerli bir pazar olan Azerbaycan, ayni zamanda Ticaret Bakanligimizin ihracatçilarimiz için belirledigi hedef ülkelerden biri. Azerbaycan ile daha çok ticaret yapmamiz, yatirimlari çogaltmamiz ve dis ticaret hacmimizi yükseltmemiz gerekiyor. Ülkedeki is yapma imkanlarini degerlendirmek ve yeni ticari ve yatirim ortakliklari kurmak amaciyla bugünkü toplantimizin çok faydali olacagina inaniyorum. Kiymetli isbirlikleri için Ticaret Temsilcisi Tamerlan Tagiyev ve Ticaret Temsilcisi Basdanismani Sayin Cavid Abdulayev’e sükranlarimi sunuyorum” dedi.

“Türk is dünyasini Azerbaycan’in büyüyen ekonomisindeki firsatlarla tanistirmak için buradayiz”

Bursa’nin gerek tarihi gerekse de sanayisi ile Türkiye’nin önemli sehirlerinden biri oldugunu belirten Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev, BTSO’ya ev sahipligi için tesekkür etti. Konusmasinda Ticaret Temsilcisi Ofisi’nin kurulus amaci ve sorumluluk alanlarina iliskin bilgiler veren Taghiyev, “Ticaret temsilcisi ofislerimiz 6 ülkede faaliyet gösteriyor. Son olarak bir yil önce Türkiye’de kuruldu. Ticaret temsilcilerimiz, Cumhurbaskanimizin onayi ile Ekonomi Bakanimiz tarafindan ataniyor. Bulundugu ülkede büyükelçilik veya baskonsolosluk destegi ile faaliyet gösteriyor. Türk is dünyasini Azerbaycan’in büyüyen ekonomisindeki firsatlarla tanistirmak için buradayiz. Azerbaycan’da üretilen mal ve hizmetlerin Türkiye’de tanitilmasi, iki ülke arasindaki teknoloji transferinin saglanmasi, üçüncü ülkelerde isbirligi firsatlarinin olusturulmasi da baslica hedeflerimiz arasinda yer aliyor” diye konustu.

“280 milyonluk pazara gümrüksüz erisim imkani””

Son bir yilda Türkiye’nin farkli sehirlerini ziyaret ettiklerini kaydeden Taghiyev, “Dost ve kardes ülkeler olarak kalplerimiz bir. Birbirimizi çok seviyoruz. Ancak ekonomik isbirligi açisindan kat etmemiz gereken çok yol var. Birbirimizi daha iyi anlamali, ticaretimizi gelistirmeliyiz. Türkiye, Azerbaycan’i ticaret kapisi olarak görebilir. Ülkemizin aralarinda Rusya gibi büyük bir pazarin da yer aldigi 10 ülke ile serbest ticaret anlasmasi var. Azerbaycan’da yatirim yaparsaniz, 280 milyonluk bir pazara ürünlerinizi gümrük vergisi olmadan satabilirsiniz. Ayrica Türkiye ile Tercihli Ticaret Anlasmamiz bulunuyor. Geçen ay bu çerçevede 30 ürünün satisi vergi ve gümrükten muaf oldu” ifadelerini kullandi.

“Yatirimcilara önemli tesvikler sunuluyor”

Taghiyev, Azerbaycan’da son derece güvenilir bir yatirim ortaminin oldugunu ve yatirimcilara önemli tesvikler sunuldugunu vurguladi. “Iki ülke ekonomisi arasindaki baglari güçlendirmek, Azerbaycan’i daha yakindan tanimaniz adina buradayiz” diyen Taghiyev, “Ayni dil, din ve kültürü paylasiyoruz. Azerbaycan’i sadece kimliginizle, kendi vataniniza gelir gibi ziyaret edebilirsiniz. Yabanci yatirim düsünüyorsaniz, size yabanci olmayan Azerbaycan’a gelin” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan Azerbaycan Baskonsoloslugu Ticaret Temsilcisi Basdanismani Cavid Abdulayev, Azerbaycan’daki potansiyel projeler ve isgalden kurtarilan Karabag’daki yatirim firsatlari hakkinda detayli bilgiler paylasarak, katilimcilarin sorularini cevapladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile