Bursa Masal Diyarina Dönüsüyor

Bursa Masal Diyarina Dönüsüyor

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ‘Evvel Zaman Masal Senligi’ Türkiye’nin dört bir yanindan gelen 20 masal anlaticisini Bursalilarla bulusturuyor. Senligin tanitim toplantisinda konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, masal tutkunlarina masal otobüsü ve masal evi projelerinin de müjdesini verdi.

‘Herkes için her yerde sanat’ parolasi ile çalisan Büyüksehir Belediyesi, normallesme süreciyle birlikte Bursalilari yüz yüze faaliyetlerle bulusturuyor. Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi tarafindan düzenlenen ‘Evvel Zaman Masal Senligi’ de pandemi sebebiyle duragan bir hal alan Bursa’nin sosyal hayatina ayri bir renk katacak. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ihtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel danismanliginda hazirlanan senlik, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu is birligi ile 8-9-10-11 Temmuz tarihlerinde gerçeklestirilecek. Senlik kapsaminda Türkiye’nin dört bir yanindan gelen 20 masal anlaticisi toplam 40 masali sehrin farkli noktalarindaki açik alanlarda Bursalilarla bulusturacak.

Senligin tanitim toplantisi Merinos Park’taki Açikhava Kütüphanesi’nde düzenlendi.

Toplantiya Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Il Milli Egitim Müdürü Sabahattin Dülger, Il Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kâmil Özer ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ihtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel de katildi.

Bursa’nin ilk masal senligi hikâyesinin ‘Bir varmis bir yokmus, diyarin birinde, ulu bir dagin eteginde, dünyanin en mutlu ve en çaliskan insanlari yasarmis’ sözleriyle basladigini dile getiren Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, bu hikâyenin bir çinarin gölgesinde anlatilan masallarla devam edecegini kaydetti.

“Masal kusu düsbazlarini bekliyor” slogani ile yola çiktiklarini dile getiren Baskan Aktas, vatandaslarin sadece fiziken degil, ruhen ve sosyal açidan da normallesmesinin önemini vurgulayip, senligin birlestirici bir rol oynayacagini kaydetti.

“Bursalilar ersin muradina”

Tarihî dokusu, dogasi ve kültürel zenginligiyle bugüne kadar pek çok büyük organizasyona ev sahipligi yapan Bursa’nin masal senligine de hazir oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Yurt disinda da pek çok örnegi bulunan masal anlaticiligi etkinliklerine farkli bir yorumla yaklasip, özgün bir senlik ortaya koymayi amaçliyoruz. Senlikle salgin sonrasi adeta bir Zümrüdüanka gibi yeniden renklenen sehrin dört bir yaninda bir masal atmosferi olusturmayi hedefliyoruz. 8 Temmuz Persembe günü Bursa Kent Müzesi önünde Dilek Türkan konseriyle baslayacak olan Evvel Zaman Masal Senligi boyunca 2 drama çalismasi ve 11 farkli atölye çalismasi da uygulanacak. Bursa Kent Müzesi önü, Zafer Plaza Meydani, Hüdavendigar Kent Parki, Mudanya Sahil, Tophane Meydani, Iznik sahil, Kumla sahil ve Cumalikizik köy kahvesi gibi sehrin seçilmis noktalarinda kurulacak masal sahnelerinde anlatilacak masallarla küçük-büyük ayirt etmeden herkesle masallarimiz bulusturulacak. Bursalilari daha pek çok güzel program ve faaliyet bekliyor. Ne diyelim, Bursalilar ersin muradina, biz çikalim kerevetine” diye konustu.

Masal evi müjdesi

Bu arada Babalar Günü etkinlikleri kapsaminda sosyal medya üzerinde Anadolu Masallari Projesi’ne konuk olup, çocuklara masal anlatan ve miniklerin talebi üzerine ‘Masal Evi’ projesini dile getiren Baskan Aktas, bu projeyi de kamuoyuna duyurdu. Bursa’ya bir Masal Evi kazandirmayi hedeflediklerini dile getiren Baskan Aktas, senlik kapsaminda masal otobüsü projesinin de devreye alinip, özellikle kirsal mahallelerde çocuklarin masalla bulusturulacagini da sözlerine ekledi.

Masal yalnizligin ilaci

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ihtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel de sehir ortaminin insanlari yalnizlastirdigina dikkat çekerek, “Büyük sehirlerde insanlar bir araya gelemiyor, yüz yüze bakip, göz göze gelip dertlesemiyor. Kendi hissettiklerini baska biriyle paylasamiyor ve yalnizlasiyor. Masal iste bu yalnizligin, bu aktarimsizligin, bu yoksullasmanin en büyük ilaci ve sifasi. Kültürel kodlarimizdan önemli bir unsur olan masal ve masal anlaticiliginin yeniden canlandirilmasina öncülük eden Bursa Büyüksehir Belediyesi’ne çok tesekkür ediyorum” dedi.

Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de gelecege dair bir vizyon olusturmak ve hayal kurabilmek için öncelikle geçmise dair birikim olmasi ve o birikimle de baglarin kopmamasi gerektigini belirterek, sözlü kültürün aktarilmasi ve çocuklarin hayal gücünün genislemesi için masallarin büyük önem tasidigini kaydetti.

Il Millî Egitim Müdürü Sabahattin Dülger ise özellikle kirsal mahallelerdeki çocuklara ulasma noktasinda masal otobüsü projesinin büyük önem tasidigini hatirlatarak, Masal evi projesinin de sadece çocuklara degil her yas gurubuna hitap edebilecegini vurguladi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de kültür, tarih ve turizmin bir hikâyeye dayanirsa daha anlamli oldugunu ve böylelikle gelecege aktarilabildigini vurgulayarak, Bursa’nin kültürel degerleri ve turizm bölgeleri ile alakali hikayeler ve masallar yazdirilip, bu konuda bir yarisma düzenlenebilecegini kaydetti.

Bu arada Baskan Aktas’in instagram üzerinden düzenlenen programda anlattigi masali dinleyen çocuklardan Kestel Mehmet Akif Ersoy Ilkokulu birincisi sinif ögrencisi Hira Küçük, Masal Evi müjdesi üzerine arkadaslarinin yazdigi tesekkür mektuplarini Baskan Aktas’a hediye etti. Naz Özdilek Ilkokulu ikinci sinif ögrencisi Ömer Efe Dilek de Baskan Aktas’a üç masal elmasi, Gazi Anadolu Lisesi ögrencisi Fatima Sevval Köse ise Mercan Kiz Masali’ni resmettigi tabloyu hediye etti.

Baskan Aktas, toplantinin sonunda masal evi projesini ilk kez Babalar Günü’nde sosyal medya üzerinden yayinlanan programda duyan çocuklarin çektigi tesekkür videosunu izledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile