Bursa'nin Cografi Zenginlikleri Güç Birligiyle Degerini Buluyor

Bursa'nin Cografi Zenginlikleri Güç Birligiyle Degerini Buluyor

Bursa Pideli Köfte ve Bursa Havlusu’na cografi isaret tescili alarak, kentin marka degerlerine sahip çikan Bursa Ticaret Borsasi, Cografi Isaretli Ürünler Istisare Toplantisina ev sahipligi yapti.

Türkiye’nin en önemli gastronomi kentleri arasinda yer alan Bursa’nin tarihi, kültürel ve yöresel degerlerine sahip çikan Bursa Ticaret Borsasi (Bursa TB), cografi isaretli ürünlerin ekonomik degerini artirmak hedefiyle çalismalarini sürdürüyor. Bursa TB’nin ev sahipligi yaptigi Cografi Isaretli Ürünler Istisare Toplantisi, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Baskani Prof. Dr. M. Zeki Durak, Bursa Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Acar, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa Il Koordinatörü Bilal Tunç, Bursa TB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ibrahim Özhan, Meclis Baskan Yardimcilari Mustafa Aksu ve Hasan Çetin, Meclis Üyeleri Erdinç Bayrakçi, Ilhan Öztürk, Sercan Alagöz, Mehmet Korkmaz ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Meclis Üyesi Irmak Aslan’in katilimiyla düzenlendi.

Bursa TB’nin proje okulu Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçeklestirilen toplantida konusan Bursa TB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ibrahim Özhan, Pideli Köfte ve Bursa Havlusu’na cografi isaret tescili aldiklarini hatirlatarak, hedeflerinin kurulacak stratejik is birlikleri sayesinde Bursa markali ürünleri küresel pazarlara açmak oldugunu söyledi.

Dünya üzerinde cografi isaretli yaklasik 10 bin ürün ve 200 milyar dolari asan bir pazar büyüklügünün oldugunu kaydeden Özhan, “Diger ürünlere kiyasla katma degeri çok yüksek olan cografi isaretli ürünler, ihracat payinin yüksekligi dolayisiyla da ülke ekonomileri için büyük önem tasiyor. Bu noktada çalismalarimizi kentimizin ve ülkemizin cografi isaret pazarindan hak ettigi payi almasi odaginda sürdürüyoruz” dedi.

“Cografi isaretli ürün sayimiz 1577’ye yükseldi”

Türk Patent ve Marka Kurumu Baskani Prof. Dr. M. Zeki Durak ise, son yillarda cografi isaretlerin hem ulusal hem de uluslararasi boyutta hak ettigi degeri elde edebilmesi noktasinda yürütülen yogun çalismalar sonucunda, bugün ülkemizde cografi isaretli ürün sayisinin 1577’ye, basvuru sayisinin ise 654’e çiktigini söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birligi nezdinde tescillenen ürün sayisinin 21 oldugunu, 7’si ilan asamasinda bulunan 51 ürünün de basvuru sürecinin devam ettigini kaydeden Durak, “Cografi isaretli ürünlerin korunmasi kadar, tanitimi ve ekonomik degere dönüsmesi de oldukça büyük önem tasiyor. Cografi isaretler konusunda son derece zengin kaynaklara sahip ülkemizin, cografi isaret ürün pazarindan hak ettigi degeri almasini istiyoruz. Bunu saglamak adina TÜRKPATENT olarak tüm paydas kurumlarimizla is birligi içinde çalisiyoruz” diye konustu.

"Cografi isaretli ürünlere yönelik denetimlerimiz sürüyor"

Bursa Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Acar, cografi isaretli ürünlerin üreticilere katma deger sagladigini vurguladi. Bursa Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak, ürünlerin uygun sartlarda üretilmesine ve cografi isaret standartlarina uygunluguna büyük önem verdiklerini dile getiren Acar, “Bu kapsamda, üretim yerlerini ve tesisleri düzenli olarak denetliyoruz. Çiftçimizi, tarimimizi, topragimizi ve ürünlerimizi koruyan bir politikayla hareket ediyoruz” dedi.

BTSO Meclis Üyesi Aslan’dan çalistay önerisi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Meclis Üyesi Irmak Aslan, cografi isaretli ürünlerin Bursa ekonomisi için büyük bir potansiyel tasidigini ve bu potansiyelin en üst düzeyde degerlendirilmesi gerektigini söyledi.

BTSO olarak Bursa’da cografi isaretli ürün sayisini artirmaya yönelik çalismalara devam ettiklerini kaydeden Aslan, cografi isaretli ürünlerin farkindaligini artirmak, kullanimini yayginlastirmak ve ihracat hedeflerini belirlemek için kentin tüm dinamiklerinin yer alacagi bir çalistay düzenlenmesi önerisinde bulundu.

Toplantida, cografi isaretli ürünlerin tescilinin sagladigi avantajlar ve bu ürünlerin ulusal ve uluslararasi pazarlarda daha etkin bir sekilde tanitilmasi için yapilabilecek çalismalar ele alindi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile