Bursa'nın Devleri Açıklandı

Bursa'nın Devleri Açıklandı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) 13 yıldır yaptığı Bursa'nın 250 büyük firması araştırmasının 2009 yılı sonuçlarında ilk sırayı 5

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) 13 yıldır yaptığı Bursa'nın 250 büyük firması araştırmasının 2009 yılı sonuçlarında ilk sırayı 5.7 milyar liralık cirosuyla geçen senenin şampiyonu Oyak-Renault aldı. Tofaş ikinci, Bosch ise üçüncü sırada yer aldı. 250 firmanın toplam cirosunun 33.7 milyar lira olduğu ifade edilirken, rakamları değerlendiren BTSO Başkanı Celal Sönmez, tekstil şehri olarak bilinen Bursa'nın artık otomotiv kenti haline geldiğini söyledi.
Şirketlerin 2009 yılı ciroları esas alınarak yapılan araştırmada Oyak-Renault 5 milyar 773 milyon TL ile Bursa'nın en büyük firması oldu. İkinci sırada 5 milyar 87 milyon liralık cirosuyla TOFAŞ, üçüncü sırada ise 1 milyar 144 milyon liralık cirosuyla Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. yer aldı. Bir önceki yıla göre toplam cirosu 1.3 oranında gerileyen 2009'un 250 dev firmasının toplam cirosu 33 milyar 785 milyon lira olarak açıklandı.
250 firmanın sektörel dağılımı incelendiğinde, yüzde 26'lık payla otomotiv ana ve yan sanayi sektörü ilk sırada yer aldı. Cirolar toplamında ilk sırayı otomotiv ana ve yan sanayi sektörü aldı. Otomotiv ana ve yan sanayi firmalarının toplam cirosu, Bursa'nın en büyük 250 kuruluşunun toplam cirosunun yüzde 49'unu teşkil etti. Sıralamada yer alan firmaların 65'i otomotiv ana ve yan sanayi, 53'ü tekstil ve konfeksiyon, 38'i gıda tarım ve hayvancılık, 26'sı makine ve metal, 13'ü inşaat, 10'u enerji elektrik ve elektronik 9'u plastik, kauçuk ve sünger 5'i ağaç-orman ürünleri ve mobilya, 6'sı nakliye ulaştırma, 2'si çimento, toprak ve madencilik, 3'ü kimya, 1'i deri, kürk ve ayakkabı, 2'sinin ise turizm alanında faaliyet gösterdiği ifade edildi.
Şehrin önde gelen firmalarının iş imkanı sağladığı kişi sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 6.5 gerileyerek, 96 bin 603 kişi oldu. 250 firmanın vergi öncesi dönem karları incelendiğinde, 2009 yılını 212 firmanın toplam 1.6 milyar karla kapattığı görüldü.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 250 büyük firma araştırmasının yakın gelecekle ilgili önemli sinyaller verdiğini belirterek, "Tekstil şehri olarak bilinen Bursa artık otomotiv ana ve yan sanayi kenti haline geliyor" dedi.
Şirketlerin geçen yıl sağlanan vergi kolaylıkları ve verimlilikle ayakta kaldığının aşikar olduğunu kaydeden Başkan Sönmez, "Ama bugün ortada ne vergisel tedbirler, ne de verimlilikte gidecek yol kaldı. Küresel kriz ölçeklerimizi küçülttü. Düzelme zaman alacaktır. Rekabet gücümüzü artıracak yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacımız var. Vergiden sosyal güvenliğe, girdi maliyetlerinden teşviklere kadar, rakiplerimizle rekabette bizi en azından eşit seviyeye getirecek düzenlemelere ihtiyacımız var. Bunun için gerekli kaynağı, başta kayıt dışıyla mücadele olmak üzere ekonomideki kara delikleri kapatarak bulabilmek mümkündür. Eğer hükümetimiz, Türkiye ekonomisi için yeni bir başarı hikayesi yazmak istiyorsa reformlarla bezenmiş, yeni bir büyüme stratejisi uygulamalıdır" diye konuştu.
Bursa'nın 250 büyük firmasının 2008 yılı rakamlarıyla kıyasladıklarını kaydeden BTSO Başkanı Celal Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
"250 büyük firmanın net ciroları yüzde 13 azalırken, brüt katma değerleri yüzde 2.6 artmıştır. Öz sermayeleri yüzde 11.5'lik artışla 11.1 milyar liraya ulaşırken, net aktif toplamları da yüzde 4.9 artmıştır. Ücretle çalışanlar ortalaması yüzde 6.5'lik azalışla 96 bin 603 kişiye düşmüş, toplam ihracatları yüzde 20 azalmıştır".
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile