Bando, kılıç kalkan ve mehter takımı eşliğinde vatandaşlarla beraber yürüyen protokol mensupları, yol boyuna dizilen halkı selamladı.Törenlere Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (NAKEM) tarafından düzenlenen 7. Balkan Festivali´ne katılmak üzere Kosova, Makedonya, Sırbistan, Kıbrıs, Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya’dan Bursa’ya gelen halk dansları toplulukları da katıldı.
Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törenler Kent Müzesi önünde devam etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmanın ardından törenler burada devam etti.Başkan Recep Altepe, "Mehmet Akif'e 'Bülbül' şiirini yazdıran Bursa’nın işgalinin tam 2 yıl, 2 ay, 2 gün sürdüğünü belirterek, “11 Eylül 1922 yılında işgal sona erdiğinde, memleketin dört bir yanı bayram etmiştir. Telgraflar çekilmiş, Bursa’nın 'al sancağına kavuştuğu' her yere duyurulmuştur. Bu yüzden '11 Eylül' zaferin adıdır.
Anadolu insanının cesaretine ve esaretine boyun eğmeyeceğine düşman bir kez daha şahit olmuştur. Ecdadımızın bizlere bıraktığı bu şehri, bütün değerleri ile birlikte geleceği taşıma gayretindeyiz. Onların bıraktığı eserlere, kültüre ve emanetlere sahip çıkıyoruz. Maksadımız büyük fedakarlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin müstesna şehrini daha yaşanabilir ve modern kılmaktır." şeklinde konuştu.
Başkan Altepe'nin konuşmasının öğrencilere tarafından günün anlam ve önemini anlatan şiirler okundu. Özellikle bir öğrencinin okuduğu Bülbül şiiri yoğun bir şekilde alkışlandı.Program daha sonra mehter konseri, kılıç kalkan ve folklor ekiplerinin gösterileri ile devam etti. Etkinlikte özellikle mehter takımı takımı yoğun ilgi görürken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen ekiplerin gösterisi de yoğun alkış aldı.
BULGAR NİNELERİN GÖSTERİSİ BÜYÜLEDİ
Bu arada Bursa’nın kurtuluşu etkinliklerine Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (NAKEM) tarafından düzenlenen 7. Balkan Festivali’ne katılmak üzere Bursa’ya gelen Bulgaristan Ansambal Lyulin halk dansları topluluğu da katıldı.
Diğer grupların aksine yaşlı bayanlardan kurulu Bulgar grup Bursa’nın kurtuluşunda özel bir gösteri sundu. Kent Müzesi önünde deva eden kutlamalarda söyledikleri şarkı ve yaptıkları halk dansları gösteri başta protokol üyeleri olmak üzere etkinliği takip edenler tarafından uzun süre alkışlandı.Etkinlik Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde Valilikçe düzenlenen ‘kurtuluş sergisinin gezilmesi ile devam etti. Bursa’nın Fethi etkinlikleri Çekirge Dobruca yolundaki Yüzbaşı Rüştü Bey'in mezarı başında duaların okunmasıyla sona erdi .
Bursa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşuna Çok Uluslu Kutlama
Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 90.yıldönümü Balkan halk oyunları ekiplerinin de katıldığı törenlerle kutlandı.Kurtuluş programı; Tophane'deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin önünden kortej yürüyüşüyle başladı.