Bursa’nin 698 yil önce Orhan Gazi tarafindan fethinin yildönümü törenlerle kutlandi. Fetih Kapi’da yapilan törenlere Bursa Valisi Mahmut Demirtas, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Baskani Erkan Aydin, muhtarlar, mülki ve askeri erkân ile vatandaslar katildi.
Mehter takimi ve kiliç kalkan ekiplerinin fetih kapi surlarinda yerini almasinin ardindan törenler, Istiklal Marsi ve fetih salasinin okunmasiyla basladi.
Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Yusuf Ziya Karaslan, fetih sürecinde yasananlar ve kentin gelisim sürecini anlatti.
Törende konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, Bursa’nin fethiyle, Orhangazi’nin Bursa’da yasayanlarin gönüllerini de fethettigini vurguladi. Bursa’nin fethedilmesiyle birlikte Osmanli Devleti için önemli bir kapinin aralandigini da söyleyen Baskan Bozbey, “Her bir kösesi tarih kokan güzel Bursa’mizin fethinin 698.yil dönümü. Bize bu gururu yasatanlara minnetimiz sonsuz. Ipek Yolu’nun en önemli güzergahi olan Bursa’nin fethiyle Osmanli ticari alanda ciddi mesafeler katetmeye baslamis. Bu fetihle Osmanli Devleti içinde büyük bir kapi aralandi. Orhan Bey Bursa’yi fethederken bu sehir de yasayanlarin gönlünü de fethetti. Her insani kucakladiklari için fetih kalici oldu. Bursa Osmanli Devleti’nin örnek baskenti oldu. Biz de Osmanli’ya baskentlik yapmis Bursa’nin bu özel yerini hep aklimizda tutarak çalisacagiz” diye konustu.
“Bu kadim sehir bütün Bursa halkina emanettir”
Bursa’nin kendi kimligiyle özel bir kent oldugunu dile getiren Baskan Mustafa Bozbey, "Varligiyla, tarziyla, kültürüyle, insaniyla Bursa’miz çok özel bir kent. Türk ve Islam medeniyetinde önemli bir yere sahip. Bursa’nin fethi, azim, inanç, kararlilikla elde edilen basaridir. Tarihimizdeki büyük basarilar bizim yolumuza da isik tutuyor. Biz de bu kent için amacimiza ulasana kadar yilmadan çalistik, olmaz denileni çalisarak, inanarak, gerçeklestirdik. Bize bu muhtesem kenti miras birakan Osman Gazi’yi, Orhan Gazi’yi ve sanli ordusunu rahmet ve minnetle yad etmek istiyorum. Bursa’nin fethine ve onun emanetine sahip çikan ve bu sehri isgalcilerden kurtaran Mustafa Kemal Atatürk’ü de minnetle aniyorum. Bu kadim sehir bütün Bursa halkina emanettir. Biz de Orhangazi’nin ve Atatürk’ün emanetini hep birlikte sonsuza kadar yasatacagiz. Bu emanete sahip çikacagiz. Bu sehri fethedenlerin imkansizi isteme cesareti bize yol gösterici olacak. Biz de cesaretimizi Bursa’yi sahlandirarak dünya kenti yaparak kullanacagiz" seklinde konustu.
Fetih Kapi’daki törenler, Gazi Anadolu Lisesi 11. sinif ögrencisi Yigit Soykök’ün Ahmet Hamdi Tanpinar’in ‘Bursa’da Zaman’ siirini okumasi, mehter marslari ve kiliç kalkan ekibinin gösterisiyle tamamlandi.
Baskan Bozbey ve protokol üyeleri, daha sonra Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri önünde saygi nöbeti degisimini izledi. Il Müftü vekili Faruk Günes’in yaptigi duanin ardindan, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri ziyaret edildi.
Fetih törenleri, Balabanbey Kalesi’ndeki etkinliklerle sona erdi.
Bursa'nin Fethi Coskuyla Kutlandi
Bursa’nin fethinin 698. yildönümü, Osmanli askerlerinin sehre giris yaptigi Pinarbasi’ndaki Fetih Kapi önündeki törenle kutlandi. Fetih sâlasinin okunmasiyla baslayan törenler, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin ziyareti ile Balabanbey Kalesi önündeki gösterilerle devam etti.