Bursa'nin Trafigi Ve Imari Için IPA Ile Isbirligi

Bursa'nin Trafigi Ve Imari Için IPA Ile Isbirligi

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, 2075 ve 2100’ü düsünerek isbirligi ile hazirladiklari 2050 vizyonu kent anayasasi niteligindeki genel planlari en geç 1 yil içerisinde ortaya koyacaklarini söyledi. Bursa’nin imari, trafigi ve denizleri de dahil bir çok konuda Istanbul Planlama Ajansi isbirligi yapacaklarini hatirlatan Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, "En fazla 1 yil içerisinde 1/100 bin ölçekli kent anayasasi diyebilecegimiz genel plani ortaya koyacagiz" dedi

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nuri Kolayli ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde, önümüzdeki 5 yillik süreçte gerçeklestirmek istedigi çalismalara iliskin detayli bilgiler veren Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, sadece Bursa’da degil, tüm Marmara Bölgesi’nde depreme, çevre kirligine ve ulasim sorunlarina karsi ortak çalisma yapilacagini kaydetti.

17 ilçedeki sehir plancilari, muhtarlar ve STK’lar ile birlikte Bursa Planlama Ajansini kurduklarini ifade eden Bozbey, önümüzdeki 5 yil içerisinde sehri nasil yöneteceklerini ve hangi projeleri ortaya koyacaklarini stratejik planlarda göstereceklerini kaydetti.

Sehrin planlamasi ve trafigi konularinda da Istanbul Planlama Ajansi IPA’dan destek alacaklarini duyuran Mustafa Bozbey, Istanbul’dan gelen uzman ekibin 3 gün boyunca kritik nokta tespiti yapip rapor hazirlayacaklarini söyledi.

Bozbey ayrica IPA ile birlikte deniz de dahil Marmara’nin tamami için birlikte çalisip birlikte bir rapor hazirlayacaklarini da bildirdi.

"Kent Anayasasini en geç 1 yil içerisinde ortaya koyacagiz"

Gazeteciler ile Bursa’nin mevcut sorunlari hakkinda konusan Mustafa Bozbey, "Bursa Planlama Ajansini (BPA) kuruyoruz BPA ile birlikte tüm ilçelerden sehir plancilarini davet edip birlikte çalisma firsati sunacagiz. Akademik odalar planlama ajansina danisma kurulu olarak görev yapacaklar. Ayni zamanda 3 üniversitedeki yetkililer de bu kurulun içerisinde olacak. Sanayisinden, turizmine kadar pek çok alanda uzmanlarinda görüslerini alarak Bursa’nin geleceginin vizyonunu da ortaya koymak istiyoruz. ’2050 vizyonu’ diyoruz buna. Ancak 2075 ve 2100’ü de düsünerek hareket ediyoruz. Planlamasini buna göre hesap edecegiz çünkü Bursa’nin bundan sonra hazirlayacagimiz 1/100 bin planlarla birlikte kent anayasasi diyebilecegimiz ana planini ortaya koyacagiz. Ve böylece bu plana ilçeler, sivil toplum katmanlari uyacak ve Bursa’nin gelecegine sahip çikacak. Hemen alt basliklarinda da kentsel dönüsüm planlari var. Bu süreci master planlari da yaparak yönetecegiz. Süreci en fazla bir yil içerisinde tamamlariz diye düsünüyorum" dedi.

"Önümüzdeki 5 yilin yönetim modelini stratejik planda gösterecegiz"

Belediye seçimlerinden sonra 6 ay içerisinde tüm belediyelerin stratejik planini yapmak zorunda oldugunu bu sebeple stratejik planla ilgili de çalismalara basladiklarini hatirlatan Baskan Bozbey, "Arkadaslarimizla birlikte 17 ilçesi ziyaret edecegim.Ilçe baskanlarimizla birlikte oturacagiz Büyüksehirin hizmet alani çerçevesinde neler temenni ediyorlar? Ne gibi önerileri olabilir? Bunlari 17 ilçeyi de tek tek ziyaret ederek oraya çikaracagiz. Onlardan alacagimiz o bilgiler yine katilimci bir stratejik plan olmasi için muhtarlarla ve STK’larla destekleyip önümüzdeki 5 yil boyunca Bursa’yi nasil yönetecegimizi ve hangi hizmetleri üretecegimizi o stratejik plan içerisinde de göstermis olacagiz" diye konustu.

"Bursa trafiginin karayoluyla çözülmesinin imkani yok. Temel anlayisimiz rayli sistem"

Anketlerde Bursa’nin öncelikli en büyük sorunu olarak ilk sirada gösterilen trafik sorununa da deginen Bozbey, "Simdi çevreyoluna bir bakin. Sabah saatlerinde Inegöl’den bati istikametine gidis yönünde; aksam ise tam tersi yönde sikisma oluyor. Uzun yillardir o yanlis yönetimin yasattigi sonucun ceremesini çekiyoruz. Neden? Sanayiyi batiya yaptik? Is gücü doguda. Her gün dogudaki is gücü batiya gidiyor. Neyle gidiyor? Kendi özel araciyla gidiyor, otobüsle gidiyor, dolmusla gidiyor vs.. Ikincisi; yillarca karsi çikmamiza ragmen özel okullari da batiya yaptik. Özlüce ve Bademli’nin trafigi de sabahlari bunun için tikaniyor. Bunlar tamamen plansiz, programsiz yönetilmenin karsiligi. Sehir Hastanesi’ni de batiya yaptik. Özel hastaneler de batida. Bu sebeple Yildirim, Osmangazi, Kestel ve Gürsu’daki is gücü sabah batiya aksamda doguya akiyor. Ayni sekilde sabah okullarina gitmek isteyen binlerce ögrenci dogu yönünden bati yönüne akiyor. Yillarca yapmayin diye söyledik. Bunun çözümü; rayli sistemi Bursa’da tam anlamiyla etkin bir sekilde uygulayabilmek ve yeni hatlarla birlikte bunlari beslemek. Bizim temel anlayisimiz bu. Karayoluyla bunlarin çözülmesinin imkani yok. Biz Bursa’da artik insanlarimizin kendi araçlariyla bir yerden bir yere degil, toplu ulasim araçlariyla yada rayli sistemlerle bir yerden bir yere ulasmasini istiyoruz" seklinde konustu

IPA’dan gelen uzman ekip 3 gün boyunca Bursa trafigini gözlemleyecek

Bozbey sözlerini su sekilde sürdürdü: "Sanayi bölgelerini düsünün. Sanayicilerimizle bir araya gelsek sanayicilerimiz sadece servislerini Bursaray’a kadar gelirse, Bursaray üzerinden dagitim yapip oradan da dikey olarak mahallelere indirebilsek trafik bir o kadar daha azalacak demektir. Bu konuyla ilgili çalisma yapiyoruz. Istanbul’dan bu konuyla ilgili uzmanlar geliyor. Önümüzdeki hafta programlandi. Istanbul’dan gelen ekip burada 3 gün boyunca tespitlerini yapacak. Kritik noktalar neresidir? Onlarla ilgili çalismalarini yapacaklar. Sonra bir rapor sunacaklar. O rapor sonrasinda biz de iyilestirmeleri yapacagiz. Ama bilimsel yapacagiz. Bilime dayali olacak."

TEKNOSAB’a rayli sistem ve konut sinyali

Bundan sonra özel okullar ve hastanelerin ihtiyaç nerede varsa orada yapilacagini sözlerine ekleyen Mustafa Bozbey, "Özel okullar tek bir yerde olmayacak. Ihtiyaç nerede varsa oralarda yapilmasi lazim. Yada özel hastane yapilacaksa ihtiyacin oldugu yerde yapilmasi lazim. Sanayi maalesef batiya kaydi. "Daha sanayi yapilirken çevre yolu tikanacak" dedim. Ben bir süre vermistim ama o verdigim süreden önce tikanmaya basladi.

Yeni sanayi bölgesindeki o fabrikalar çalisir duruma gelsin çevreyolu adim adim gidecek. Mutlaka ve mutlaka yeni sanayi bölgesine rayli sistemin ulasmasi lazim. Bunun baska bir çözümü yok. Rayli sistemin mutlaka TEKNOSAB’in ortasina kadar ulasmasi ve oradan dagilmasi lazim. Hep sunu söyledim. Bir sanayi bölgesinin yapilmasi demek; orada sosyal ve kültürel alanlarin da olusmasi demek. En önemlisi konut alanlarinin da orada olmasi demek. 100 hektar bir alanda sanayi bölgesi yapiyorsaniz, daha büyük bir alanda konut, is yeri ve sosyal alan ihtiyaci doguyor. Bunlari düsünmeksizin yapilan planlar da bu kenti yasanmaz hale sokuyor. Gelismis toplumlarda sanayi alanlari olusturulurken mutlak sartla bu planlarla birlikte olusturuluyor. Önce konutlar basliyor, sosyal yasam ile ilgili tesisler yapiliyor sonra sanayi tesisleri kuruluyor. Orada çalisanlar buralarda oturup faydalanmaya basliyor. Trafigin bu denli sorun olmasinin sebebini sadece zaman açisindan degerlendirmemek lazim" dedi.

IPA ile birlikte tüm Marmara’yi planlayacagiz

"1/100 binlik plani Bursa bazinda düsünüyoruz ama Istanbul Planlama Ajansi ile birlikte Marmara’nin tamamini çalisacagiz" diyen Bozbey sözlerini su sekilde tamamladi: "Planlama çalismalari yapilacak. Sadece Marmara’nin tamami degil hemen yani basimizdaki sinir illerde dikkate alinarak bir çalisma yapilacak. Deprem ile ilgili de ayni sekilde yapilacak olan çalismalarda onlarda dikkate alinacak. Çünkü Istanbul’da olacak bir depremin ardindan Bursa o bölgeye nasil destek verecek yada, Düzce, Sakarya ve Eskisehir nasil destek verecek. Ya da Bursa merkezli bir depremde Istanbul bize nasil destek verecek. Hangi kanallardan ulasabilecek. Bunun bütün çalismalari plan üzerinde yapilacak. Hem planlama hem deprem ayni zamanda da Marmara Denizi’nin korunmasi açisindan bu planlar çok önemli. 2007’de bir müsilaj sorunu yasadik. Bilim insanlari "Marmara’yi bu sekilde kirletmeye devam edersek; yakin zamanda bir müsilaj sorunuyla karsi karsiya kaliriz" diye söylemislerdi. Nitekim 2021’de yasadik bunu. Ayni ölçüde biz Marmara Denizi’ni halen kirletmeye devam edersek o zaman Marmara Denizi bir süre sonra yavas yavas ölü deniz haline dönüsebilir. Bununla ilgili önleyici çalismalarinda Marmara’daki bütün belediyeler dahil olmak üzere hatta sinirdaki iller de bu projenin içerisine katilmasi ve tedbirleri almasi lazim. Bu konu ile ilgili de çalisma yapilacak çünkü Marmara Denizi’ni korumamiz gerekiyor."

Trafige çözüm arayisi

Ulasim sorununun çözümü konusunda Istanbul Büyüksehir Belediyesi ile is birligi içinde çalismaya basladiklarini ifade eden Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, önümüzdeki hafta içinde IBB trafik uzmanlarinin Bursa’ya gelerek ölçümler yapacagini söyledi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, açiklamalarini söyle tamamladi;

“Ulasim mühendisi arkadaslarimizin bilimsel veriler isiginda kisa sürede hazirlayacaklari rapor dogrultusunda kent içi ulasimi kolaylastirici düzenlemeler yapacagiz. Trafik sorununu çözdükçe, çevre sorunlari da azalmaya baslayacaktir. Öncelikle egzoz gazlarinin neden oldugu hava kirliginin ortadan kalkmasini umut ediyoruz. Araciliginizla bir müjde de bisiklet severlere vermek istiyorum. Ilk asamada Görükle’den baslayan ve kesintisiz olarak Merinos’a kadar devam eden bisiklet yolu projemizi uygulamaya koyacagiz. Asama asama bu proje gelisecek ve tüm Bursa bisiklet ile ulasilabilir bir kent haline gelecek.”

"En güçlü yerel medya Bursa’da"

Yaklasik 2 saat süren ziyarette verdigi bilgiler için Baskan Bozbey’e tesekkür eden BGC Baskani Nuri Kolayli da, Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak Bursa yararina yapilacak çalismalara destek olmaya hazir olduklarini söyledi.



Baskan Mustafa Bozbey’e, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basinina iliskin bilgi de veren BGC Baskani Nuri Kolayli, Bursa basinin, özellikle yerel sorunlari gündeme tasiyarak yol gösterici nitelikte yayin yaptigini ifade etti.

Yerel medyanin demokrasilerin gelismesinde büyük öneme sahip oldugunu vurgulayan BGC Baskani ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Baskani Nuri Kolayli, Bursa’nin köklü basin kuruluslarina sahip oldugunu ve en güçlü yerel medyanin Bursa’da görev yaptigina dikkat çekti.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 77 yil önce, 1947 yilinda kuruldugunu ve o günden bu yana Bursa basininin Türkiye için adeta bir “gazetecilik okulu” oldugunu ifade eden BGC Baskani Nuri Kolayli, “BGC olarak öncelikle basin etik degerlerine önem veriyor ve meslegimizin onuru için mücadele ediyoruz” dedi.

Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nuri Kolayli’nin yani sira, Baskan Vekili Fuat Kars, Baskan yardimcilari Ihsan Altikardes, Hakan Isikkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Ersin Yildiran, Musa Öztürk, Ruhi Berber, Enhar Günes ve Hursit Topal ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile