Bursa'nin Turizm Rotasi Yeniden Belirleniyor

Bursa'nin Turizm Rotasi Yeniden Belirleniyor

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Bursa’nin en eski yerlesim yeri olan Hisar’in gelecegine ortak akilla yön vermek adina, milletvekilleri, turizm sektörünün temsilcileri ve kurum yöneticileri ile bulustu. Hisar’in hak ettigi degere kavusmasi ve bölgede turizm hareketliligi baslatilmasi adina birbirinden önemli fikirler ortaya çikti.

Osmangazi Belediyesi, binlerce yillik geçmisiyle adeta tarihin fiskirdigi Hisar bölgesini özgün dokusu ve turizm potansiyeli ile ulusal ve uluslararasi alanda çekim merkezi haline getiriyor. Bu kapsamda devam eden ‘Yasayan Tarih Hisar Içi’ projesine yön vermek amaciyla sehrin tüm dinamikleri ve paydaslari ile istisareler de Eski Bursa’nin yeniden ortaya çikmasina katki sagliyor.

“Yasayan Tarih Hisar” Bulusmalari

‘Nasil bir Hisar görmek istersiniz, hayaliniz nedir?’ sorusuna cevap bulabilmek adina ‘Haraçcioglu Yasayan Tarih Hisar Bulusmalari’ adi altinda toplantilar düzenleyen Osmangazi Belediyesi, toplantilarda ortaya çikan ortak akil ile Hisar’a hak ettigi degeri ve gelecegi vermek adina çalismalar yürütüyor.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar’in öncülügünde dördüncüsü düzenlenen Hisar bulusmasina; AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin ve Ahmet Kiliç, AK Parti Osmangazi Ilçe Baskani Ufuk Cömez, AK Parti Bursa Il Baskan Yardimcisi ve Turizm Komitesi Baskani Nurettin Özbagkiran, Kültür ve Turizm Il Müdürü Kamil Özer, TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Baskani Murat Saraçoglu, Osmangazi Kent Konseyi Baskani Erol Bodur, BTSO Turizm Konseyi Baskani Sibel Cura, Rehberler Odasi Baskani Denizhan Sezgin, GÜMTOB Baskan Yardimcisi Bugra Artiç ve BUSAT Baskani Metin Yurdakos katildi.

Toplantida yer alan katilimcilar ile ilk olarak Arkeopark’ta bulusan Baskan Dündar, kazi sahasini gezdirerek bugüne kadar yapilan çalismalar hakkinda bilgiler verdi. Baskan Dündar, daha sonra tarihi aksta yapilan yürüyüs ile hem Hisar’i gezdirdi hem de bölgedeki Filiboz Mescidi, Oruçbey Caddesi, Kavakli bölgesi yikimlari hakkinda bilgiler verdi. Bakan Dündar, yürüyüsün ardindan Haraçcioglu Medresesi’nde düzenlenen toplantida sunum yaparak ‘Yasayan Tarih Hisar Içi’ projesini anlatti.

Dündar: “Rutin Çalismalarimiz Haline Geldi”

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, toplantida yaptigi konusmada, kadim sehir Bursa’nin dört bir yaninda tarihi eser olduguna dikkat çekerek, “Nereye baksak tarihi bir yapi, tarihi bir eser görüyoruz. Tarihi degerlerimizin bazilari zamana yenik düserek yikilmis, yanmis ve yok olmus; bazilari ise zarar görmüs ve ayakta kalmaya çalisiyor. Sahip oldugumuz tarihi yapilarin hepsinin bilgisi belediyemizin arsivlerinde mevcut. Osmangazi Belediyesi olarak sahip oldugumuz bilgiler çerçevesinde tarihi yapilari restore ederek yeniden ayaga kaldiriyoruz. Bursa, tarihi ve kültürel mirasa sahip çikma noktasinda yapilan çalismalarda son yillarda öncü oldu. Tarihi eserlerin ayaga kaldirilmasi noktasinda yürütülen çalismalar adeta bizim rutin faaliyetimiz haline geldi” dedi.

Tarihi Aks Birbirine Baglaniyor

Baskan Dündar, Bursa turizmine büyük bir hareketlilik kazandiran Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin kubbe bölümünde sanal olarak resmedilen 6 Nisan 1326 yilinin Bursa’sinin gerçegini Hisar bölgesinde ortaya çikarmak adina Yasayan Tarih Hisar Içi projesini baslattiklarini söyledi.

Projenin bölgede yer alan 4 mahalleyi kapsadigini ifade eden Baskan Dündar, “Hisar’daki çalismalarda 5 odak noktasi belirledik. Bu odak noktalari, Tophane, Üftade Cami ve Türbesi, Arkeopark, Aladdin Cami ve Muradiye Devlet Hastanesi’nin bulundugu bölge. Bizim hedefimiz Hisar içerisinde belirli akslar olusturarak bu odak noktalarini birbirlerine baglamak. Bölgedeki en önemli ziyaret noktasi Osman ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret edenler, genel olarak Üftade Cami ve türbesine gidiyor. Aladdin Cami çok fazla bilinmiyor. Oruçbey Caddesi’nde yaptigimiz çalismalar ile bölgeye bir hareket kazandirdik. Arkeopark’ta çalismalarimiz devam ediyor. Osman ve Orhan Gazi türbelerinden baslayarak Oruç Bey Caddesi üzerinden Arkeopark ve oradan da Üftade Camii ve türbesine dogru bir aks olusturarak inanç ve tarih turizmi adina bir yol haritasi belirlemis olduk” diye konustu.

Tarih Yeniden Sekilleniyor

Hisar’in Bursa turizmi adina büyük önem tasidigina dikkat çeken Baskan Dündar, “Özellikle inanç turizmi için farkli sehirlerden insanlar buraya geliyor. Inanç turizmine katki koymak adina Somuncu Baba Evi ve Firini’ni restore ettik. Ayni sekilde Oruç Bey Türbesi’ni yeniledik. Bölgedeki hareketliligi artiracak birbirini tamamlayan çalismalar yürütüyoruz. Bu çalismalarin içini doldurmak adina toplantilar düzenliyoruz. Kent dinamiklerinin düsünce ve fikirlerine basvuruyoruz. Hisar bölgesinde toplam 227 adet tescilli eser bulunuyor. 59 tanesi anitsal mimari örnegi, 168 tanesi ise sivil mimari örnegi yapi. 18 mescit ve cami, 17 türbe, 3 hamam ve 6 çesme var. Bu bölgeye gelen kisi Osman ve Orhan Gazi Türbelerini, Oruç Bey Caddesi’ni, Filiboz Mescidi’ni, Alladdin Camii’ni ve Arkeopark’i görmek isteyecektir. Bizim istegimiz çalismalar yapilirken bölgede sadece fiziki yenilemeler yapmak degil, bölgeye bir de ruh katmak istiyoruz. Eski yasantinin izlerini yeniden canlandirmayi amaçliyoruz” ifadelerini kullandi.

Esgin: “Tarihin Izini Süren Bir Aks Olusturmaliyiz”

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin de Hisar’da tarihin ve turizmin canlanmasi adina ortak bir fikirle bulusmanin önemine deginerek, “Mustafa Dündar baskanimiz tarihi mirasa sahip çikma konusunda önemli adimlar atiyor. eski Bursa olarak bildigimiz Hisar’da tarihi dokunun yeniden ortaya çikmasi adina bugüne kadar önemli çalismalar yapildi. Bu bölgede bireysel restorasyonlardan ziyade hayatin içine giren ve belli bir konsepti olan, ziyaretçilerini 500-600 yil öncesine götürecek, heyecan verecek bir formati ortaya koymak gerekiyor. Bazen eski binalari yiktiginizda bile buradaki cevher kendini gösterebiliyor. Burada Mustafa Baskanimizin ortaya koydugu vizyon çok önemli. Kis turizmi, inanç, tarih ve kültür turizmi, saglik turizmi, doga turizmi yapilabilen sehrimiz Bursa’da artik somut bir seylere ihtiyacimiz var. Birçok kazanimi elde edecek adimlar atmamiz gerekiyor. Çarsibasi Meydan Projesi, Hanlar Bölgesi, Hisar, Muradiye organik kent dokusu ile devam eden Osmanli’nin adim adim izini süren bütün bu tarihi aksi ortak bir akilla ortaya koyabiliriz” dedi.

Kiliç: “Hisar’i Sürekli Canli Tutmaliyiz”

Hisar’in Bursa’nin en önemli tarihi merkezlerinden biri olduguna vurgu yapan AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kiliç da, “Osmangazi Belediyemizin bölgenin önemini artiracak ve bölgedeki turizm hareketini baslatacak birbirini tamamlayan önemli çalismalari var. Burasi tarihi bir bölge oldugu kadar yasamsal canliliginda yogun oldugu bir bölge. Geçmisten günümüze bölgenin korunmasi adina kurumlarimizin yaptigi çalismalar var. Bunlari takdirle karsiliyoruz. Ancak bazen yapilari korumak adina yola çiktigimiz hususlarda yapilarin islevselliginin kaybolmasina neden oluyoruz. Bu bölgeyi her daim canli tutacak projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Bizler de bu hususta üzerimize düseni yapmaya haziriz. Burasi sehrin tarihi bölgesi olmasinin yani sira ayni zamanda önemli bir cazibe merkezi. Buradaki yapilari, ayakta tutmamiz, yenilememiz ve islevsellik katarak insanlari bölgeye çekmemiz gerekiyor. Bölgede konaklama yapilmasini saglamak adina butik oteller yapilmali. Burasi Bursa’nin bir degeri. Bu deger hakkinda bir seyler planlarken hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor” diyerek tarihi bölgeyle ilgili görüsünü belirtti.

Yasayan Tarih Hisar Bulusmasi’nda katilimcilar tek tek söz alarak Hisar’da yapilabilecek fiziki ve kültürel çalismalar konusunda düsüncelerini paylasti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile