UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Büyükelçiliğine gönderilen yazının, sadece Bursa'da üretilerek ihraç edilen "Bursa Siyah İnciri"nin korunması kapsamında kaleme alındığını söyledi.
İsrail Büyükelçiliğinin, bunun üzerine Ekonomi Bakanlığından ürünün tesciline ilişkin belgeler istediğini belirten Çalı, "Bursa Siyah İnciri"nin, 1990 yılında, dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından tescil edildiği hatırlattı. Çalı, konuya ilişkin çalışmaların Ekonomi Bakanlığı üzerinden yürütüldüğünü ifade ederek, özellikle gelecek sene, sezon öncesi konuyu yeniden gündeme getireceklerini ve uluslararası rekabete aykırı bu tür girişimlerin önüne geçmek için çaba harcayacaklarını vurguladı.
Bu arada, bu yıl erken ve hızlı olgunlaşma nedeniyle incirin, üreticiden çıkış fiyatının 3 liradan 1 liraya kadar düştüğünü hatırlatan Çalı, fiyatın şu anda 1,5 liraya kadar yükseldiğini, ancak hala istenen seviyede olmadığını belirtti.
Çalı, eylül ayında fiyatların normale döneceğini ifade ederek, "Erken ve hızlı olgunlaşma sonucu, çok kısa sürede çok fazla, beklenmedik miktarda ürün ortaya çıktı. Depolarda birikme oldu. Ağustos ayı da tatil ayı olduğu için Avrupa'dan yeterli miktarda talep olmadı. Önemli bir bölümü iç piyasaya gitti. Ama eylül ayı ile birlikte ihracat için alınan incirin üreticiden çıkış fiyatı 1,5 liraya kadar geldi. 'Eylülün ilk haftası itibariyle normal fiyatlar yakalanır' diye düşünüyorum. Tabii bu tamamıyla arz-talep meselesi" değerlendirmesinde bulundu.
Salih Çalı, sezon sonu itibarıyla 30 milyon dolar ihracat hedeflediklerini, ancak iklim koşulları yüzünden biraz oynama olabileceğini kaydetti.
-İsrail Büyükelçiliğine gönderilen yazı
İsrail Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğine hitaben, UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı tarafından kaleme alınan yazıda, "Bursa Siyah İnciri"nin, 1990 yılında, dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından tescil edildiği hatırlatılmıştı.
Bununla birlikte son haftalarda, İsrail'de üretilen incirlerin üzerinde "Bursa Figs"yazan kasalar içinde bu ülkedeki pazar yerlerinde "Bursa İnciri" olarak pazarlandığı ve İsrail'den Avrupa pazarlarına "Bursa İnciri" olarak ihraç edildiği bilgilerinin geldiği belirtilen yazıda, sektörün saygın uluslar arası haber sitelerinde de bu yönde haberlerin yayınlandığı bildirilmişti. Salih Çalı imzalı yazıda, şöyle denilmişti:
"Bursa yöresindeki hava şartlarına, ısı ve nem oranlarına ve toprak yapısına sahip olmayan İsrail topraklarında yetiştirilen incirin, İsrail'deki firmalar tarafından 'Bursa İnciri' olarak adlandırılması ve bu ad altında pazarlanması mümkün değildir ve aksi uygulamalar coğrafi işaret gerçeğine, ticari etik değerlere ve ülkeler arası olumlu ilişkilere aykırılık teşkil etmektedir. Açıklanan nedenlerden dolayı, İsrail'de üretilen incirleri 'Bursa Figs' adı altında pazarlayan ve bu nedenle haksız rekabete yol açan ve uluslar arası anlaşmalara aykırı hareket eden firmalarınız hakkında Ticaret Müşavirliğinizce gerekli işlemlerde bulunarak, hukuka aykırı uygulamanın sonlandırılması hususunda desteklerinizi bekler, aksi tektirde uluslararası hukuk alanında gerekli girişimlerin yapılacağını belirtiriz."
"bursa Siyah İnciri" İçin İsrail'e Yapılan Uyarı
BURSA - HALUK YÜKSEL - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin , İsrail üretimi incirlerin "Bursa İnciri" yazılı kasalarda ihraç edildiğini, bunun uluslararası rekabete aykırı olduğunu bir yazıyla bildirdiği İsrail Büyükelçiliğinin, Ekonomi Bakanlığından "Bursa Siyah İnciri"nin tesciline ilişkin belgeler istediği belirtildi.