Bursa Teknik Üniversitesi 10 Yılda 3 Farklı Tekliften Sonra 6 Fakülte İle Kuruldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kanunlaşan Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 1 meslek yüksek okulu ile 2 enstitü yer alıyor.

Anavatan Partisi Milletvekili Turhan Tayan tarafından 23 Ekim 2000 tarihinde meclise verilen Bursa Teknik Üniversitesi teklifinde Fen Edebiyat, Yapı Bilimleri, Sistem Mühendisliği ve Mekatronik, İşletme ve Endüstri Mühendisliği Fakülteleri yer alıyordu. Daha sonra merhum Teoman Özalp tarafından meclise verilen teklifte teknik ünirsitenin fakülte sayısı artırıldı. Özalp'in teklifinde Fen Edebiyat, Makina, Tekstil, Elektrik Elektronik, Mimarlık Şehir Plancılığı, Malzeme Metalurji, Uçak-Uzay Bilimleri, Tatbiki Güzel Sanatlar, Yer Bilimleri, Orman ve Maden Fakülteleri kurulması öngörülmüştü. Bir grup akademisyenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdıkları mektupla muhteviyatının genişletililip, Uludağ Üniversitesi bünyesindeki bazı fakültelerin de yeni kurulacak Bursa Teknik Üniversitesi'ne kaydırılması talebi kanun metnine yansımadı. Uludağ Üniversitesi'nin Görükle atıl duran 16 bin dekarlık alanı da değerlendirilmesini ihtiva eden teklifte, yeni teknik üniversiteye Uludağ Üniversitesi'ndeki akademisyenlerin aktarılması görüşü de bulunuyordu.
Bütün bu tekliflere rağmen, daha önce Orhangazi Üniversitesi adı ile kurulması gündeme gelen Bursa'nın ikinci üniversitesi olan Bursa Teknik Üniversi'tesinde şu fakülteler yer aldı: Orman Fakültesi, İletişim Fakültesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi. Ayrıca Yabancı Diller Yüksek Okulu ile Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri de yeni üniversitede yer alacak.
AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, yeni üniversitenin Bursa'da ihtiyaç olan fakülteleri tamamladığını, eksik bir unsur kalmadığını söyledi. Kızılcıklı'nın teklifi ile son anda tasarıya sanat ve tasarım fakültesi ilave edildi. Kızılcıklı, mobilyadan otomotive kadar birçok önemli sahada üretici ve ihracatçı olan Bursa'nın bu yeni fakülte ile önemli tasarımcılara sahip olacağını söyledi. Kızılcıklı, yeni üniversitenin şehrin doğusunda Yıldırım ilçesinde kurulmasına taraftar olduğunu belirterek, "Üniversiteler çevrelerini geliştirirler. Bu sebeble ikinci üniversitenin Nilüfer'de olması doğru olmaz. Doğu'da olması bu bölgenin de Nilüferleşmesine katkı sağlayacaktır. Yer konusunda alternatifler değerlendiriliyor. Ancak yeni üniversitenin bir eksikliği kaldığını düşünmüyorum. İhtiyaç olan bütün birimler yeni tasarıda bana göre yer alıyor. Önemli olan bu yeni üniversitenin fakültelerinde alt branşların güçlü akademik kadrolara sahip olup kaliteli öğrenciler yetiştirmeleridir. Bursa'nın da bunu gerçekleştirecek güce sahip olduğunu düşünüyorum" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile