Bursa Valisi Harput Açıklaması

BURSA - Valiler Kararnamesi'yle merkeze alınan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylarla ilgili, "Bursaspor ile Beşiktaş arasındaki müsabakada rakip takımın gelmemesi noktasındaki davranışlara hep karşı çıktım. 'Bursa, hoşgörünün ve anlayışın muhteşem bir örneğini vermiştir' dedirtmek istedim. Başaramadım" dedi.

Vali Harput, valilik binasında düzenlediği basın toplantısında, Bursa'da turizminin ayağa kalkması için her alanda çalışma yürüttüklerini, termal suyun değerlendirilmesi için ilk başta sıkıntı çektiklerini, şimdi meyvelerini topladıklarını söyledi.

Klasik bir vali anlayışıyla görev yapmadığını, 5,5 yıllık görevi boyunca sürekli halkla iç içe olmaya çalıştığını anlatan Harput, 'Arkadaşlarımızı hep uyardım. Yolda giderken hep, 'radar gibi olun' dedim. Her şeyi gözleriniz alacak. Yoldan geçerken bir bayrak eğer zarar görmüşse onu göreceksiniz. 'Ya birisi görür' demeyeceksiniz. O yüzden hep eleştiriye de açığım. Çünkü her şeyi güzel görürsek, yanlışlarımızı göremeyiz. Türkiye'nin eskiden yaptığı hata buydu. Hep güzellikleri gördü, ama hatalarını göremedi'' diye konuştu.

-Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylar

Bursaspor-Beşiktaş maçı öncesi çıkan olaylara da değinen Harput, şöyle devam etti:

''Aleyhime de olsa doğrulardan yanayım. Evladım bir suç işlese kelepçeyi vurur cezaevine gönderirim. Olması gereken budur. Bursaspor ile Beşiktaş arasındaki müsabakada rakip takımın gelmemesi noktasında davranışlara hep karşı çıktım. 'Bursa, hoşgörünün ve anlayışın muhteşem bir örneğini vermiştir' dedirtmek istedim. Başaramadım. Suç işleyen ve suç şahsidir. Suç işleyen zaten cezasını ilgili müeyyidesini alarak buluyor. Ama suçsuz bir taraftarı kendi takımını izlemeye götürmenin önünü kesmeyi ve yasaklamayı hangi mantıkla izah edersiniz. Rakip takım 'İstemiyor' diyorlar. Rakip takım, 'Başbakan'ı da istemiyorum' deyince peki mi diyeceğiz? 'Olay olursa' deniyor. Devlet tedbirini alır. Kanunsuzluk yapanın da yakasına yapışır. Götürür adalete teslim eder."

-"Beni İstanbul'a önerdiler"

İki yıl önce kendisine İstanbul Valiliği teklifi geldiğini belirten Harput, "Ben emekliliğimi bekliyorum. Daha evvel değişik öneriler geldi. 2 sene önce İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu gitmeden önce beni İstanbul'a önerdiler. Ama 'Bursa'da bitirmek istiyorum. Bursa'yı seviyorum' dedim. Bursa'da da huzurlu ve verimliyim. Bizim tayinimizin gelmesinin temel gerekçesi seçimin gündeme gelmesidir. Başbakanımız, bir yıl öncesinden yeni valiyi şehre atayıp, valinin kenti tanımasını ve konulara hakim olmasını özellikle arzu etti" şeklinde konuştu.

Bursa'ya atanan Van Valisi Münir Karaloğlu'nu kardeşi gibi sevdiğini ifade eden Harput, "Kendisi Kırıkkale'de kaymakamımdı. Kırıkkale'de onu beğendim. Daha sonra Şanlıurfa valiliğindeyken yanımıza geldi. Üretken ve halkla ilişkileri güzel bir meslektaşımız. Bursa ile ilgili kendilerine epey bilgi ilettim" dedi.

-Yasayı eşit uygularım

Vali Harput, bir gazetecinin, yerine göreve gelecek olan Van Valisi Münir Karaloğlu'nun "KCK davasında tutuklanarak hapis yatan belediye başkanlarını görevlerine iade ettiğini, kendisinin ise iki yıl önce görevden alınan Gemlik Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Fatih Güler hakkında olumsuz görüş bildirdiğini" hatırlatarak, bunun nedenini sorması üzerine, şöyle dedi:

"Her olayı kendi konusu, dosyası içinde değerlendirmek lazım. Kimseye karşı duygusallığımız olamaz. Kendi irademi hiçbir şekilde birinin haksızlığına kullanamam, ama takdirimi idare olarak yasayı eşit uygularım, idare olarak iktidar lehine kullanırım. Yasayı eşit uygularım. Vali, hükümetin siyasi ve idari yürütme organıdır."

Vali Harput, 13 Ağustos Salı günü Bursa'dan ayrılacağını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile