Bursa Valisi Karaloğlu Görevine Başladı

BURSA - Bursa Valisi Münir Karaloğlu, görevine başladı.

Karaloğlu, Valilik Çarşamba Hizmet Binası bahçesinde, polis mangası eşliğinde Vali Vekili Vedat Müftüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, vali yardımcıları, ilçe belediye başkanları ve daire müdürlerince karşılandı.

Münir Karaloğlu, valilikte düzenlediği basın toplantısında, "25 yıllık hem merkezi hükümet hem yerel yönetim tecrübesi ile bugün, Bursa Valiliğine başlıyorum, Bismillah diyorum" ifadesini kullandı.

Kente ve Bursa halkına hizmet etme fırsatının kendisine verilmiş olmasını bir nimet ve mükafat olarak gördüğünü dile getiren Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Yüce rabbimden hem Bursa'ya hem Bursa halkına hakkıyla hizmet etmeyi de niyaz ediyorum. İnancım odur ki şehirler birer canlı varlıklardır. Bu canlı varlığın uzuvları şehirdeki kurum-kuruluşlar, hücreleri ise vatandaşlardır. Eğer şehri bir yere, geliştirerek geleceğe taşımak istiyorsak, bu canlı varlığın uzuvları olan kurumlar arasında iyi bir uyum ve bu uyumun arkasında da milletin desteğine ihtiyaç vardır. İnşallah bu şehirde vali olarak çalıştığım süre içerisinde başta Büyükşehir Belediyemiz, yerel yönetimlerimiz, ilçe belediyelerimiz, kentteki sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları. yerel medyamız, siyasi partilerimizin il örgütleri, milletvekillerimiz, kente hizmet eden kurum-kuruluş kim varsa her biriyle üst düzey bir işbirliği yapmak ve bu işbirliğinin arkasında da halkın, milletin desteğini almak durumundayız. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü, Bursa Milletvekili Sayın Bülent Arınç Bey ve yine Bursamızın duayen siyasetçilerinden Şanlıurfa milletvekilimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik Bey'in hem makamları hem de kişiliklerinin bizler için birer şans olduğuna da inanıyorum."

-Şehrin tarihi, entelektüel sermayesi

Bursa'nın bir marka olduğunu vurgulayan Karaloğlu, "Bursa, dünya şehir markaları arasında en önemli bir marka şehirdir. Bursamızın kendi sınırlarını aşan bir vizyona sahip olma mecburiyeti de vardır. Şehrimizin markasını oluşturan çok önemli değerlerimiz de var; bunlar şehrin tarihi, entelektüel sermayesi, turizmi, sanayisi, tarımı, sporu ve çevresi... Bunlar şehrin önemli marka değerleridir ve şehrin ana taşıyıcı sütunlarıdır" dedi.

Vali Karaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehri geleceğe taşırken, her marka değerini yeniden işleyip yeniden geliştirip geleceğe taşımamız gerekmektedir. Bursamızda var olan entelektüel sermayeye güveniyorum. Şehirdeki kültürün, sanatın, edebiyatın geliştirilmesi ve bunun taşınması noktasında bu entelektüel sermayeyle işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Söyleyecek sözü olan, iddiası olan, projesi olan herkesle oturup beraber çalışmaya hazır olduğumu da buradan bildirmiş olalım."

-Bursa'nın üretimi ve elde ettiği katma değer

Kentin değerlerinden birisinin de turizm olduğunu yineleyen Münir Karaloğlu, "Bu kentte turizm, tek kanatlı bir turizm değil ama hem tarih, inanç, sağlık, spor, kongre bütün branşlarıyla turizmi yeniden ele alıp, bütün segmentleriyle geliştirip kentin ekonomik gelişmesinde yeniden lokomotif olmasını da sağlayabiliriz" değerlendirmesini yaptı.

"Bursa gerçekten Türkiye'nin lokomotif kentlerinden metropolleinden bir tanesi. Hem sanayi üretiminde hem tarımsal üretimde bir yıldız aslında. Ama elde ettiği katma değerle üretimi karşılaştırdığımızda üretime paralel bir katma değer elde etmediğini de bir vakıa ve hakikat" diyen Karaloğlu, "Bu noktayı çözebilmemiz için mutlaka marka yatırımlarına yeni markalara bu kentin ihtiyacı olduğu, Ar-Ge yatırımlarına ve teknolojisi yüksek üretime yönelik çalışmalar yapmamız gerektiği, iletişim ve bilişim gibi yenilikçi yatırımlara yönelmemiz gerektiği de bir gerçektir. Bu konuda her birimizin ortak bir hedefi olması lazım" şeklinde konuştu.

Hükümetin kentte devam ettirdiği çok önemli yatırımları bulunduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Bunlardan bir tanesi Bandırma-Bursa, Bursa-Osmaneli hızlı tren çalışması. Diğeri Gebze-Orhangazi-Bursa ve İzmir Otoyolu, körfez geçişiyle beraber. Ayrıca turizm noktasında merkezi hükümetimizin destek verdiği çok sayıda irili ufaklı proje var. Bu projelerin planlanan zamanda bitirilmesi konusunda biraz önce saymış olduğum kentteki dinamiklerle işbirliği yaparak bunların bitirilmesiyle ilgili de var gücümüzle çalışacağız" dedi.

-Spor endüstrisi ve Bursaspor

Kentteki spor kulüplerine ve lisanslı sporcu sayısına bakıldığında Bursa'nın gerçekten bir spor endüstrisine de dönüşebileceğini gördüklerini dile getiren Karaloglu, şöyle devam etti:

"Sadece futbol anlamında bunu söylemiyorum. Sporun bütün branşlarında hem dünyaya sporcu ihraç edebilecek bir potansiyelinin olduğunu, sadece ilk ve orta öğretimde 510 bin öğrencisinin olduğu, yaklaşık 53 bin üniversite öğrencisinin olduğunu -ki bu rakamın da yetersiz olduğunu da belirtmek isterim. Türkiye'nin dördüncü büyük metropolüne bu kadar üniversite öğrencisi sayısı orantılı bir sayı değil. Bunu da mutlaka geliştirmek lazım.- Bu lisanslı sporcu sayısına baktığımızda, sporun her branşında sporcu ihraç eden bir spor endüstrisine burayı döndürebiliriz. Bunun lokomotifi de Bursaspor olabilir. Bursa valisi olarak atandığımdan bu yana en çok mesajı ve tweeti taraftarlardan aldım. Ve gördüm ki gerçekten espiri kabiliyeti yüksek ve takımlarına tutkuyla bağlı gençlerden oluşan bir kitle var Bursa'da. Bu beni ziyadesiyle memnun etti. Çünkü bizim bu kent için yapacağımız her iyi işte bu tutkulu gençlere ihtiyacımız olacak. Tabii Bursa'ya gelirken hep bir Avrupa ligi maçı seyretme hayaliyle geldim. Bir yol kazası oldu, inşallah bu hevesimizi gelecek senelere taşıyacağız. Zannediyorum bugün Bursaspor yeni bir hocayla anlaşmış. O da hayırlı uğurlu olsun. Tabii Bursaspor bu şehrin çok önemli bir marka değeridir."

-Harput'un başlattığı projeler

Eski Vali Şahabettin Harput'un başlattığı tüm projelerin takipçisi olacağını dile getiren Karaloğlu, "Şahabettin Bey bizim mesleğimizin gerçekten duayenlerindendir. Çeşitli illerde valilik yapmış, bakanlığımızda müsteşarlık yapmış ve benim şahsen de üzerimde çok hakkı olan, uzun süre yanında kaymakamlık yapmış olduğum bir büyüğümdür. Kendisine Bursa'ya, Bursa halkına hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

-Başbakan Erdoğan'ın Bursa programı

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Karaloğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Ağustos'taki Bursa programının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Bu benim için bir şans, aynı zamanda bir dezavantaj. Şehri çok fazla tanımadan şehirde başbakan ağırlamak, daha üçüncü gününde de başbakan ağırlamak benim için bir şeref bu şehirde. İnşallah arkadaşlarım, vali yardımcılarım, belediye başkanlarımız, kaymakamlarımızla berlikte üç gün içinde tanıyabildiğimiz kadar şehri ve sorunlarını tanıyıp Sayın Başbakanımızı layık-ı vechi ile ağırlamak istiyoruz, Bursalılarla beraber. Ülkemizin başbakanı önemli bir proje için Bursa'da olacak. 17 Ağustos, Türkiye için önemli bir tarih. Sembolik bir tarih. Marmara Depremi'nin yıl dönümü. O gün de yine vatandaşın en önemli hakkı olan yaşam hakkına dönük kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bir etkinliğimiz, faaliyetimiz olacak. İnşallah hep beraber kent halkıyla beraber Başbakanımızı karşılayacağız."

Son Valiler Kararnamesi ile Şahabettin Harput merkez valiliğine atanırken yerine Van Valiliği görevini yürüten Karaloğlu atanmıştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile