Bursa Veteriner Hekimler Odasi Baskani Melike Baysal, ‘Dünya Veteriner Hekimler Günü’ dolayisiyla yazili bir açiklama yapti. 1980’lerden beri sistemli sekilde veteriner hekimligin yok edilmesine yönelik politikalar sürdürüldügünü iddia eden Baysal, “Neoliberal ekonomi politikalarinin benimsenmesi ile birlikte, koruyucu hekimligin yerini daha çok ilaç satisini hedefleyen ‘tedaviye yönelik hekimlik’ alirken yerli üretimi esas alan hayvancilik yerine de ithalata dayali üretimi’ esas alan hayvancilik öne çikarilmistir. Bunlar öne çikarilinca da veteriner hekimlik dogal olarak gerileme sürecine girmistir. Veteriner hekimlik, 652 sayili yasa ile ‘saglik sinifi’ olarak tanimlanmis olmasina ragmen, saglik sinifinin haklarindan yararlanmasi engellenmis; veteriner hekimlerin maas, emeklilik, özlük haklari ve çalisma sartlari konularindaki tüm iyilestirmelerde, diplomalarinda ’hekim’ unvani yer almasina ragmen ‘hekim disi’ diye tuhaf bir siniflamaya tabii tutularak ötekilestirilmelerine göz yumulmustur. Kamu disinda klinikte, gida alaninda ve özel sektörde çalisan veteriner hekimler ise adeta yok sayilarak, her geçen gün daha zor sartlar altinda çalismaya mahkûm edilmistir, emeklilikleri belirsizlik içinde, bes yillik akademik egitim alan bir hekim grubu adeta yoksulluga mahkum edilmektedir. Saglik Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi arasina sikistirilmis veteriner hekimlerin kamusal saglik hizmeti verdigi, hayvan sagligi ve refahi, halk sagligi ve çevre sagligi ile hayvancilik politikalarinin gelistirilmesi konularinda basat rol oynadigi bilindigi halde hizmetlerinden yararlanilmis ancak özlük haklari görmezden gelinmistir” dedi.
Veteriner hekimlerin haklarini istedigini dile getiren Baysal, “Her sene nisan ayinin son cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü bu sene 29 Nisan’a denk geliyor. Bu sene, hem mesleki sorunlarimiz nedeniyle hem de içlerinde meslektaslarimizin ve ögrencilerimizin de oldugu binlerce yurttasimizin can kaybi ile sonuçlanan büyük depremi de önceleyecek, herhangi bir kutlama yapamayacak, 29 Nisan’i bir hak arama ve dayanisma günü olarak degerlendirecegiz” diye konustu.
Baysal sözlerini söyle tamamladi: “Ülkemizde bir ilk olan ‘Veteriner Hekim Podcasti’mizde mesleki dogrularimizi ve olan bitene dair konulari gündeme getirecegiz. Insandan, hayvandan çevreden yana olan durusumuzu bir kez daha vurgulayacagiz. Veteriner hekimligin çalisma alanlari ile ilgili topluma gerçek ve dogru bilgileri aktarmayi hedefliyoruz. Toplumu, veteriner hekimligin hayatla, saglikla ne kadar iç içe olduguna tanik etmek istiyoruz. Insanin, hayvanin ve doganin etkilesimini konu alacagimiz podcastlerimizde alaninda uzman meslek gruplari temsilcilerini da agirlayarak toplumumuzun genelini ilgilendiren konularda aklin ve bilimin isiginda ilerleyecegiz. Umuyoruz bir sonraki Dünya Veteriner Hekimler Günü, ülkemizde ve meslegimizde daha özgür, daha mutlu kutlamalar yapabilecegimiz günlerin ilki olur”
Bursa Veteriner Hekimler Odasi Baskani'ndan Açiklama
Bursa Veteriner Hekimler Odasi Baskani Melike Baysal, ‘Dünya Veteriner Hekimler Günü’ dolayisiyla yazili bir açiklama yapti. Baysal, “Veteriner hekimlik, 652 sayili yasa ile ‘saglik sinifi’ olarak tanimlanmis olmasina ragmen, saglik sinifinin haklarindan yararlanmasi engellenmis; veteriner hekimlerin maas, emeklilik, özlük haklari ve çalisma sartlari konularindaki tüm iyilestirmelerde, diplomalarinda ‘hekim’ unvani yer almasina ragmen ‘hekim disi’ diye tuhaf bir siniflamaya tabii tutularak ötekilestirilmelerine göz yumulmustur” dedi.