İlk kez nerede ve hangi yılda yapıldığı bilinmeyen tahinli pide, mayalı hamurun üzerine pekmezli tahin ve şeker dökülmesiyle hazırlanıyor.
Bu ürün, hamuru, şekli ve yapısı itibarıyla Bursa'nın diğer ünlü damak tatlarından cantığa benziyor. Kırım Tatarlarına özgü olduğu bilinen ve kıyma bulunan cantıktan türetildiği tahmin edilen tahinli pide, Türkiye'de sadece Bursa'da üretiliyor.
Tahinli pide hem görüntüsü hem de tadıyla Bursalılar için yaz-kış özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi arasında yer alıyor.
Bursa'da hemen hemen her pastane ve fırında tahinli pide bulunabiliyor. Pekmez ve şekerle yapıldığı için özellikle kışın sıcak tüketilmesi önerilen bu ürüne turistler de ilgi gösteriyor.
Kentte fırın işleten Gürsel Kavan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahinli pidenin, ülke genelinde bilinen bir lezzet olduğunu söyledi.
Başka illerden Bursa'ya gelenlerin, İskender kebap, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı gibi lezzetlerin yanı sıra bu yiyeceği de aradığını dile getiren Kavan, "Tahinli pideyi rahmetli Mehmet ustamız çıkarmıştı. 100 yıldır yapılıyor. Biz de bu lezzeti devam ettiriyoruz" dedi.
Ürünün yapılışına ilişkin bilgi veren Kavan, hamuru için un, su veya süt, yaş maya, sıvı yağ, şeker, tuz kullandıklarını anlattı. Mayalanması için bir süre beklettikleri hamuru el büyüklüğünde açıp içine pekmez ve suyla hazırlanan tahini koyduklarını bildiren Kavan, bu karışımın üzerine şeker eklendikten sonra fırına verdiklerini kaydetti.
Kavan, bunu odun fırınında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra servis ettiklerini aktardı.
Kavan, tahinli pidenin sıcak tüketilmesini önerdiklerine değinerek, bundan dolayı kent dışından gelen sipariş taleplerini karşılayamadıklarını sözlerine ekledi.
Bursa'ya Özgü Asırlık Damak Tadı Açıklaması
Bursa'da 100 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen "tahinli pide", kent sakinleri ve turistlerin özellikle kahvaltılarda vazgeçemediği damak tatlarının başında geliyor.