ISMAIL ÖZDEMIR - Bursa'da sektörün önde gelen otomotiv firmalarina parça üretilen fabrika bünyesinde verilen egitimler, çocuk ve gençlerin teknik bilgi ve becerilerinin gelismesine katki sagliyor.
Is adami Fahrettin Gülener'e ait olan ve Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kurulusu arasinda yer alan fabrikanin bir bölümü 4 yil önce Ermetal Teknolojik Egitimler Vakfina (ERTEV) ayrildi.
Il Milli Egitim Müdürlügü ile imzalanan protokol kapsaminda meslek lisesi ögretmenlerinin de ders verdigi vakifta, teknik bilgisini gelistirmek isteyen gençler egitim alip istihdam edilebiliyor.
Üç boyutlu yazicilar, robotik kodlama, üretim becerileri, PLC torna makinesi, CNC torna tezgahi, otomotiv teknolojileri gibi alanlarda verilen egitimlerden ögretmenler de yararlanabiliyor.
Vakifta 600'den fazla ögretmen ve Uzman Atölye Is Gücü Yetistirme Programi kapsaminda 140 ögrenci egitim gördü. Ayrica karavan uygulamasiyla yurdun dört bir yaninda 36 bin 200 çocuk ve 1000'den fazla ögretmen egitimlere katildi.
- "Bilmek yetmez, yapabilmektir esas olan"
ERTEV'in kurucusu Fahrettin Gülener, AA muhabirine, meslek lisesi mezunu oldugunu ancak 1972'de çalistigi otomotiv firmasinin kendisini Italya'ya egitime göndermesiyle hikayesinin degismeye basladigini söyledi.
Gülener, birçok ülkenin mesleki egitim sisteminde hem egitim aldigini hem de tecrübe edindigini anlatti.
Sanayicilikte 48 yili geride biraktigini belirten Gülener, "Gördüklerimi yapabilecegim, yönetebilecegim egitim sistemlerini olusturmak amaciyla yola çiktim. Önceleri insanlar çok yadirgadilar, 'Sana ne, devlet yapsin' dediler. Ben de sunu söyledim, 'Devlet her seyi yapmaz, yetisemez'. Dünyada da böyledir. Ama kisiler yan yana gelirse çok sey yaparlar hatta devlete örnek olurlar." dedi.
Vakif faaliyetlerine 1983'te basladigini aktaran Gülener, 4 sene önce kendi vakfini kurmasiyla biraz daha özgür, refleks sahibi ekipler olustugunu dile getirdi.
"Bilmek yetmez, yapabilmektir esas olan" düsüncesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Gülener, sözlerini söyle sürdürdü:
"Vakifta öncelikle önemsedigim sey su; ihracatimizi artirmamiz lazim. Ne olur lütfen makinecilikte gaza basalim. Ben otomotivciyim, çok serefli bir meslek. Bir otomobilin ihracat kilogram degeri 7 dolar civarindadir. Bursa'da makineci arkadaslarim var, minimum kilogram degeri 50 dolar. Ben çocuklari öyle bir yetistireyim ki makineci olsunlar, makinecilikte yetissinler ve o makine fabrikalari kalkinsin, yeni makinelere geçsinler."
- "Türkiye genelinde "maker" kisminda 600 civarinda okulda atölyemiz var"
Bu alanda "maker" (kendin yap kültürü) hareketini kendisinin baslattigini dile getiren Gülener, 5-7 yas grubundaki çocuklara yönelik isler de yaptiklarini kaydetti.
Matkapla delik açabilen, testereyle kesebilen, zimpara yapabilen çocuklarin el becerilerini gelistirmek için cihazlar ürettiklerini vurgulayan Gülener, "7-12 yas biraz daha gelistirir, aygitlarla girift çizgileri olan isler yapar. 12-15 yas artik katma degeri yükselmis, komplike isleri yapar. Neyle, maker hareketiyle. Bunlarin makinelerini kendim ürettim." diye konustu.
Çevresinden bu isler çok para harcadigini söyleyenler oldugunu aktaran Gülener, yaptigi isten mutluluk duydugunu ifade etti.
Türkiye'nin kendisine çok seyler kazandirdigini, vatani için elinden gelenin en iyisini yapmak istedigini anlatan Gülener, sunlari söyledi:
"Vakfimizin 7 projesi var, 6'si uluslararasi. Karavanlarla çok yol yaptik, dagda, köyde, kasabada egitimler verdik. Bir yandan maker hareketiyle çocuklarin gelismesi, bir yandan meslek lisesi ögrencilerinin frezelerini, tornalarini manüelden üç eksen, dört eksen, bes eksene kadar yerlilestirdim. Simdi okullar bunlari aliyorlar. Kirildigi zaman anlasmam su; 'Ver eskisini al yenisini'. Garantim var kime? Ülkeme. Bunu sevdayla yaptigimi anlatmak istiyorum. Türkiye genelinde maker kisminda 600 civarinda okulda atölyemiz var, meslek liselerinde 30 civarinda fagner makine alani egitim modeli var."
Bursali Is Adami Teknik Becerilerini Gelistirmek Isteyenlere Fabrikasinin Kapilarini Açti
Otomotiv sektöründeki fabrikanin bir bölümünde 4 yildir faaliyet gösteren Ermetal Teknolojik Egitimler Vakfinda üç boyutlu yazicilar, robotik kodlama, üretim becerileri, otomotiv teknolojileri gibi pek çok alanda sunulan egitimlere ögrenciler ve ögretmenler katilabiliyor Vakfin kurucusu is adami Fahrettin Gülener: 'Vakifta öncelikle önemsedigim sey su, ihracatimizi artirmamiz lazim. Lütfen makinecilikte gaza basalim. Ben çocuklari öyle bir yetistireyim ki makineci olsunlar, makinecilikte yetissinler ve o makine fabrikalari kalkinsin, yeni makinelere geçsinler'