Bursalı Öğrencilerin Patlıcanla Arıtma Projesi TUBİTAK'ın Yarışmasında Birinci Oldu

Bursalı Öğrencilerin Patlıcanla Arıtma Projesi TUBİTAK'ın Yarışmasında Birinci Oldu

Bursa Işıklar Askeri Lisesi öğrencileri Utku Sarıışık ve Ahmet Demirdaş’ın hazırladığı “Patlıcanın Hidrofobik Özelliğinden Yararlanılarak Poliüretan Malzeme ile Modifiye Edilip Petrol Türevlerinin Temizlenmesi” isimli proje, Eskişehir’de düzenlenen TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finalinde birincilik elde etti. Proje ayrıca 12 alan ve toplam 221 projenin yarıştığı Ulusal Yarışmada da Kimya alanında Üçüncülük Ödülünü kazandı.

Üsteğmen İsa Deliacı danışmanlığında ve BTÜ Lif ve Polimer Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Basri Koçer desteğiyle BTÜ Laboratuvarlarından yararlanılarak hazırlanan proje kapsamında geliştirilen "patlıcan tozu" içeren süngerler, denizlere bulaşan petrol türevlerinin temizlenmesinde kullanılan emici bariyer, granüller ve sorbent (emici) pedlere göre 2-3 kat daha ucuz olup kendi ağırlığının 18 katı petrol türevini emebilmekte.

Patlıcanın akıllara hiç gelmeyecek türden bir özelliğini ortaya çıkaran öğrenciler, “Yaptığımız deneylerde patlıcanın suyu emmediğini, ama petrol ve türevlerini süratle emdiğini gördük. Bunun en basit ispatı ise, annelerimizin kızartma yaparken patlıcanı çok yağ emdiği için en son işleme alması. Patlıcan tozunun bir araya getirilmesi ile oluşan sünger kendi ağırlığından 18 kat daha fazla petrol atığı emiyor. Bu buluşumuzla denizlere tanker kazaları sonucu dökülen petrollerin sebep olduğu deniz kirliliği önlenebilir. Bunun yanı sıra ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek, piyasadaki güçlü absorbanlara alternatif olabilecek poliüretan ile modifiyeli sünger üretilmiş oldu” diye konuştu.

Projede alınan olumlu değerler sonucu Türk Patent Enstitüsüne yapılan patent başvurusunda da ilk aşamayı geçtiklerini aktaran öğrenciler şimdi ürünlerini piyasaya sürebilmek için son iki aşamayı geçmeyi bekliyor.

BTÜ Lif ve Polimer Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Hasan Basri Koçer de, “Biz, projenin kimya ayağında yer aldık. Ürünü test ettik ve başarılı sonuçlar aldık. Denizi kirleten petrol türevlerini temin ettik. Bununla ilgili deneyler yaptık ve ürünümüzün yağ emdiğini gördük. Patlıcanın böyle bir temizlemede kullanımıyla ilgili dünyada başka örnek yok. Ortaöğretim öğrencilerinin araştırmaya teşvik edilmesini destekleyen, fiziki ve teknik anlamda tüm bilimsel çalışmalara sınırsız destek sağlayan üniversitemize ve proje için poliüretan köpükleri tasarlayıp sentezleyen BTÜ Araştırma Görevlisi Fatma Özkan ve Lif ve Polimer Mühendisliği Bölümüne katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile